Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Κλείνει ή δεν κλείνει η αξιολόγηση…;

Μοσκοβισί

ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί

Εντελώς αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από θεσμικούς παράγοντες σε σχέση με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε στην Αθήνα, κάποιες εκ των οποίων δεν ανακοινώθηκαν, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Γάλλος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών άφησε να εννοηθεί στους συνομιλητές του ότι είναι θέμα λίγων ημερών να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ο κ. Μοσκοβισί στις επαφές του με Έλληνες παράγοντες αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους, επισημαίνοντας πως μόλις κλείσει η συμφωνία θα ανοίξει άμεσα η σχετική συζήτηση, διευκρινίζοντας πως η πρόθεσή του είναι η άμεση υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί την περασμένη Άνοιξη. Στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα του χρέους κινήθηκε χθες και ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γάλλος επίτροπος, προς έκπληξη των συνομιλητών του, μιλούσε με θετικά λόγια για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι προχωρά με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς τα συμφωνηθέντα από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε ένα πράγμα ήταν κατηγορηματικός ο κ. Μοσχοβισί, στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να φοβάται το ενδεχόμενο υπόγειας συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής πλευράς, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για μετά το 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου δεν έκρυψε την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι διαχειρίσιμη από την πλευρά της κυβέρνησης. Κατά μία έννοια, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε με διαφορετικό τρόπο τα όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή, στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες είναι αρκετά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τρέξουν οι διαδικασίες με τα πολυνομοσχέδια στη βουλή, αλλά και να στείλει ευρύτερα μηνύματα μέσω της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων. Εντός των ημερών θα τεθεί επί τάπητος η πώληση του 68% του ΔΕΣΦΑ, ενώ ισχυρό είναι το σήμα που στέλνει ο Γιώργος Σταθάκης και σε σχέση με τον Ελληνικό Χρυσό.

Να σημειωθεί, τέλος, η θετική αναφορά από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με την αύξηση των καταθέσεων τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, οι καταθέσεις τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 124,63 δις ευρώ έναντι 123,47 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο. Από την Τράπεζα της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως δείγμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαπραγμάτευση: Στην… εντατική η χώρα μετά τη στυγνή ομολογία Τσακαλώτου – 4 δισ. ευρώ τα μέτρα που έρχονται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ.Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση τώρα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κόκκινος «συναγερμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις – Σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο στήνει ο Ερντογάν