• First Top Stories

    Κυλιόμενες Δημοσκοπήσεις: Ποια είναι τα νέα δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

    δημοσκόπηση


    Ως γνωστόν, εκτός από τις συνήθεις δημοσκοπήσεις, αυτές που δημοσιεύονται τακτικά σε εφημερίδες και κανάλια, υπάρχουν και οι λεγόμενες “κρυφές” δημοσκοπήσεις, αυτές που παραγγέλνουν τα ίδια τα κόμματα και με βάση τα αποτελέσματά τους καθορίζεται η γενικότερη στρατηγική των κομμάτων.

    Οι δημοσκοπήσεις αυτές εστιάζουν λιγότερο στο στοιχείο της πρόθεσης ψήφου και περισσότερο στα ποιοτικά στοιχεία που τα κομματικά επιτελεία μπορούν να αναλύσουν, πιάνοντας τον παλμό της κοινωνίας και διαπιστώνοντας ποιες είναι οι απόψεις των πολιτών για θέματα της επικαιρότητας και άλλα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εν λόγω δημοσκοπήσεις αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τα κομματικά επιτελεία, που τις βλέπουν σαν… Ευαγγέλια.

    Τι δείχνουν λοιπόν αυτές οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα γραφεία των κομμάτων αυτές τις μέρες; Οι πληροφορίες που μας έρχονται δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς η φθορά της δείχνει να επιταχύνει, όπως δείχνουν τα ισχυρά ποσοστά αποσυσπείρωσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο σοβαρότερος ίσως λόγος για τα ποσοστά αυτά είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πείθει με το αφήγημά της περί εξόδου από τα μνημόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό άνω του 80%, θεωρεί πως το τέλος του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, δεν θα αποτελέσει και το τέλος των μνημονίων, αλλά τα “βάσανα” θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Είναι προφανής η αποτυχία του Μαξίμου να δώσει στον κόσμο την ελπίδα ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο.

    “Βαρίδια” Καμμένος και Κουρουμπλής

    Πέρα όμως από αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται πως πλήττεται και από τις… αμαρτίες ορισμένων υπουργών της. Αυτό που προκύπτει από τις κρυφές δημοσκοπήσεις είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για το φιάσκο του Σαρωνικού, και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, για τις “περιπέτειές” του στο καζίνο του Λονδίνου και τις κρυφές συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Ακόμα και οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνονται προβληματισμένοι από τους χειρισμούς του προέδρου του κόμματος.

    Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκει κοινωνική στήριξη σε μία σειρά από θέματα στα οποία δίνει έμφαση. Η αντίθεσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για παράδειγμα, δε βρίσκει απήχηση στην κοινωνία, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ τους, ενώ ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι επίσης υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Εξάλλου, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά τον Αλέξη Τσίπρα σε όλους σχεδόν τους τομείς – ένα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύει την πρωτοφανή φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Όλα αυτά ασφαλώς και προκαλούν “πονοκέφαλο” στο Μαξίμου και χαμόγελα στην Πειραιώς, με τους δύο… μονομάχους της εξουσίας να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους ανάλογα με τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ