H ανάπαυλα τελειώνει για το πιο ασταθές νόμισμα του κόσμου. Μετά από μήνες ανελέητων αναταραχών, η τουρκική λίρα ήταν σχετικά ήρεμη αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι τοπικές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. Με τις εμπορικές συναλλαγές να επανέρχονται τη Δευτέρα, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες αναταράξεις, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς την αγορά προσέγγιση, λένε οι αναλυτές. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 37% φέτος, καθώς έμεινε ευάλωτη λόγω του καπλάζοντος πληθωρισμού, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της απροθυμίας των υπευθύνων για αύξηση των επιτοκίων. Επιπρόσθετο πρόβλημα ήταν οι αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα για τη φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα. Εάν η τάση που παρατηρήθηκε μετά από μία παρόμοια αργία κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης της Τουρκίας το 2001 αποτελεί έναν δείκτη, μπορείτε να βασιστείτε στην επίμονη μεταβλητότητα.

“Η ανακούφιση θα είναι βραχύβια και απαιτούνται περισσότερες ενέργειες”, δήλωσε ο Guillaume Tresca, αναλυτής της Credit Agricole SA στο Παρίσι, ο οποίος συνιστά στους επενδυτές να αποφύγουν τη λίρα. “Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα σοκ αξιοπιστίας”.

Η Τουρκία, αν και έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο, πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω κατά περισσότερο από 600 μονάδες βάσης για τη σταθεροποίηση των αγορών, σύμφωνα με την Societe Generale SA. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η αναταραχή αποτελεί μέρος μιας οικονομικής επίθεσης από την Ουάσινγκτον και αντιστέκεται στις πιέσεις για αύξηση του κόστους δανεισμού, ένα βήμα που πιθανόν να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Τότε και τώρα

Αυτή τη φορά, το σχέδιο εξόδου φαίνεται πιο θολό από το 2001.

Τότε, η λίρα υποχώρησε μετά την αποτυχία της πρόσδεσης στο δολάριο, και εν μέσω εγχώριων πολιτικών κινδύνων που πυροδοτήθηκαν από μία σύηκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Bulent Ecevit και του προέδρου Ahmet Necdet Sezer. Ως αντίδραση, αξιωματούχοι όπως ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομίας Kemal Dervis, που είχε προσληφθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα, χρησιμοποίησαν μια εβδομάδα αργίας για αναμόρφωση σχεδίων και για την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης. Αυτό δεν εμπόδισε το νόμισμα να διπλασιάσει σχεδόν τις απώλειες στο υπόλοιπο του έτους.

Τώρα, η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του Ερντογάν. Και η Τουρκία εμπλέκεται σε ανταλλαγή κυρώσεων, διαμαρτυριών και καταγγελιών με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το 2001, όταν ένα από τα πρώτα ταξίδια του νέου υπουργού Οικονομίας ήταν στην Ουάσινγκτον.

Οι αγορές option δείχνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερα προβλήματα με τη λίρα. Το κόστος βραχυπρόθεσμης ασφάλισης έναντι των διακυμάνσεων παραμένει το υψηλότερο για οποιοδήποτε νόμισμα στον κόσμο, ακόμα και μετά την υποχώρηση από το πρόσφατο υψηλό. Η μεταβλητότητα του δολαρίου έναντι της λίρας ήταν περίπου 47% την Πέμπτη, σε σχέση με το 86% στις 13 Αυγούστου.

Kλειδί για τις κινήσεις της λίρας τους ερχόμενους μήνες θα αποτελέσει μια σειρά οικονομικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το εμπόριο, τις τρέχουσες συναλλαγές και τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει τα επιτόκια στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Berat Albayrak για την αναδιάρθρωση της οικονομίας θα εξεταστούν επίσης στενά. Από την άλλη πλευρά, ο αυξανόμενος σκεπτικισμός σχετικά με τα περιθώρια για περαιτέρω κέρδη του δολαρίου θα μπορούσε να βοηθήσει τη λίρα.

Ιδανικά, μπορεί να χρειαστεί μια πιο ουσιαστική στήριξη εξωτερικής χρηματοδότησης, η οποία προϋποθέτει τη διεξαγωγή ορθών μακροοικονομικών πολιτικών, όπως ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να αλλάξει η μοίρα του νομίσματος”, δήλωσε ο Kiran Kowshik, αναλυτής της UniCredit. “Ωστόσο, αυτό φαίνεται να είναι πολύ μακρινό. Αναμείνετε ότι η λίρα θα παραμείνει υπό πίεση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η HSBC έκοψε τα δάνεια της Folli Follie και τι συμβαίνει με τον όμιλο Κόκκαλη;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέα χαλάρωση των capital controls «προ των πυλών» – Όλες οι λεπτομέρειες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Οι εσωκομματικές έριδες καθυστερούν τον ανασχηματισμό – Λύσεις αναζητά ο Αλ. Τσίπρας