Κυρώσεις σε επτά Ρώσους μεγιστάνες, 12 ρωσικές εταιρείες και 17 ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων βασικών συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ως αντίποινα για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
«Η ρωσική κυβέρνηση λειτουργεί δυσανάλογα πολύ υπέρ των ολιγαρχών και των κυβερνητικών ελίτ», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι εμπλέκεται επίσης σε πολλές κακόβουλες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, όπως είναι για παράδειγμα η κατοχή της Κριμαίας και η πυροδότηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, η στήριξη του καθεστώτος Ασαντ με όπλα και άλλα υλικά, οι απόπειρες υπονόμευσης δημοκρατικών καθεστώτων της Δύσης και κακόβουλες κυβερνοδραστηριότητες.
Μεταξύ των Ρώσων μεγιστάνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και βασικός μέτοχος του ενεργειακού ομίλου En+ Group, που κατέχει επίσης σημαντικό μερίδιο στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου της Ρωσίας, τη Rusal. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και στις εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ντεριπάσκα, όπως η En+ Group και η GAZ Group, η κορυφαία βιομηχανία κατασκευής λεωφορείων στη Ρωσία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχει ο Ντεριπάσκα με 83%.
Στη δήλωσή του για την επιβολή των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι που κερδίζουν από το διεφθαρμένο αυτό σύστημα δεν μπορεί να μην επηρεάζονται από τις συνέπειες των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της κυβέρνησής τους.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ είχαν καταρτίσει λίστα με 210 πλούσιους Ρώσους, αξιωματούχους και επιχειρηματίες, η οποία, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί μόνο εν μέρει για την επιβολή κυρώσεων.
Ανάμεσα στους μεγιστάνες που έχουν μπει πλέον για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ είναι:
- Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, 52 ετών, Ρώσος γερουσιαστής και δισεκατομμυριούχος επενδυτής ο οποίος στη Γαλλία κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος. Ο Kerimov ελέγχει το 82,4% της Polyus, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Ρωσία.
- Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, 60 ετών, πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Renova, με ποσοστό στη United Co. Rusal, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στη Ρωσία. Η εταιρεία, με έδρα τις Μπαχάμες, έχει επίσης ποσοστά στις βιομηχανίες Sulzer και Oerlikon. Ο ίδιος έχει στην ιδιοκτησία του κάποια περιφερειακά αεροδρόμια στη Ρωσία.
- Ο CEO της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, 56 ετών, ο οποίος είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο από το 2001 και σύμμαχος του Πούτιν.
Σημειώνεται, επίσης, πως η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε 60 Ρώσους διπλωμάτες και έκλεισε το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ μετά την επίθεση σε βάρος του πράκτοεα Σκριπάλ στη Βρετανία.
Μεταξύ των εταιρειών, δε, στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της ρωσικής κυβέρνησης στη Συρία, περιλαμβάνονται η εταιρεία εμπορίας όπλων Rosoboroneksport και μία τράπεζα που της ανήκει, η Russian Financial Corporation Bank.
Στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκονται ακόμη άτομα που θεωρούνται συνεργάτες του Πούτιν, όπως ο Αντρέι Ακίμοφ, 64 ετών, CEO της κρατικής Gazprombank, και ο Αντρέι Κοστιν, 61 ετών, επικεφαλής της κρατικής VTB Group. Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης άλλος ένας κολοσσιαίος επιχειρηματίας που έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ, 66 ετών, CEO μίας από τις πέντε μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες της Ρωσίας, της Surgutneftegaz.