Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

H Λώρη Κέζα ανακρίνει τον αντιδήμαρχο Αθήνας Ανδρέα Βαρελά με αφορμή ένα βουνό από σκουπίδια στο Μοναστηράκι

Ανδρέας Βαρελάς

Ανδρέας Βαρελάς. Αντιδήμαρχος Αθηναίων

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της Αθήνας κ. Ανδρέας Βαρελάς απαντά σε 10 ερωτήσεις της Λώρης Κέζα, με αφορμή μια φωτογραφία που δείχνει σκουπίδια και βρομιά στην πλατεία Μοναστηρακίου.

 1.Πώς κρίνετε την Αθήνα, πιο καθαρή ή πιο βρόμικη από τότε που την παραλάβατε ως αντιδήμαρχος καθαριότητας;

 «Ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2011 θεωρώ ότι μέχρι τους πρώτους μήνες του 2015 υπήρξε βελτίωση πάρα τις πολύ δύσκολες συνθήκες που κατά διαστήματα αντιμετωπίζαμε (συχνά επεισόδια -κλείσιμο καταστημάτων κ.λπ.) Από τους πρώτους μήνες του 2015 (περίπου το Πάσχα και ύστερα η κατάσταση επιδεινώθηκε με κύρια αιτία την συνεχή είσοδο χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις γειτονιές γύρω από την πλατεία Βικτωρίας το πεδίο Άρεως και την περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας έφερε πίσω ήταν και είναι η απίστευτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζαμε στην προσπάθεια για την προμήθεια ανταλλακτικών, ελαστικών, καυσίμων κ.λπ.»

 2. Πόσοι εργάζονται στο τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και πόσοι κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να εργάζονται; Πώς χωρίζονται σε ομάδες (στα οχήματα, οδοκαθαριστές) και ποια τα καθήκοντα; 

 «Στην Διεύθυνση καθαριότητας σήμερα έχουμε 1950 εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα, αποκομιδή απορριμμάτων και συλλογή, ανακύκλωσης, οδοκαθαρισμό, τμήμα ειδικών εργασιών, γραφείο κάδων, γραφείο εγκαταλελειμμένων οχημάτων, τμήμα μελετών και διοικητική υποστήριξη καθώς επίσης και συνεργείο συντήρησης του εξοπλισμού της καθαριότητας.  Στις 3 Ιανουαρίου του 2011 είχαμε αντίστοιχα 2843 εργαζόμενους, έχουμε δηλαδή 900 εργαζόμενους λιγότερους.

Η Διεύθυνση δουλεύει 365 ημέρες τον χρόνο 24 ώρες το 24ωρο και γίνονται επιπλέον 190 δρομολόγια καθημερινά προς τον ΧΥΤΑ της Φυλής μεταφέροντας τα απορρίμματα της Αθήνας προς ταφή».

Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

3. Υπάρχουν πρόσωπα ή καταστάσεις που παρεμποδίζουν την απόδοση των εργαζομένων στην καθαριότητα; Εργάζονται όλοι κανονικά και ελέγχονται για την τήρηση ωραρίου και την απόδοση; 

 «Δεν υπάρχουν πρόσωπα που να εμποδίζουν την εργασία των εργαζομένων, καταστάσεις όμως πολλές, επεισόδια, διαδηλώσεις, παραμονή στους δρόμους χιλιάδων αστέγων, διαχείριση προσφύγων και μεταναστών, τοξικό-εξαρτημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης με ιδιαίτερη επιθετικότητα».

4.Πού πηγαίνουν τα κεσεδάκια από το γιαούρτι που τα πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης αφού τα πλύνουμε; Μπορείτε να δώσετε στοιχεία για την ανακύκλωση σε τόνους και ποσοστά συγκριτικά; 

 «Στην πόλη μαζεύουμε 30.000 τόνους ανακύκλωσης το χρόνο(στοιχεία 2014, 2015) δυστυχώς όμως το 50 είναι σκουπίδια ενώ 1.500 τόνοι ανακύκλωσης χάνονται κάθε μήνα από τους πλανόδιους ρακοσυλλέκτες που μαζεύουν κυρίως χαρτοκιβώτια και κάθε είδους μέταλλο».

5. Αποδίδουν οι εξορμήσεις που οργανώνετε όπως «σήμερα πλένουμε την Πατησίων»;

«Οι εξορμήσεις που οργανώνουμε όπως η τελευταία στις 9/9 Πεδίο Άρεως, πλατεία Πρωτομαγιάς, Άλσος Ευέλπιδων, λόφος Φινοπουλου που κανένας χώρος από αυτούς δεν ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.

Έχει πολλαπλά οφέλη κυρίως οι Δημότες νιώθουν ότι ο Δήμος παρά τις δυσκολίες προσπαθεί να είναι παρών δίπλα του, ενώ προσπαθούμε οι επεμβάσεις αυτές να είναι συντονισμένες και με άλλες διευθύνσεις ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη επέμβαση(να επισκευαστεί ένα χαλασμένο παγκάκι να αλλαχτούν λάμπες κ.λπ.)».

 6. Μπορείτε να επιμερίσετε ευθύνες στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης; 

«Η μεγαλύτερη ευθύνη  για την εικόνα της πόλης βαρύνει τους επαγγελματίες και κυρίως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανυπαρξία εσωτερικών χώρων για την φύλαξη έστω και λίγων ωρών των υπολειμμάτων από την λειτουργία τους, σακούλες που βγαίνουν συνεχώς ανοικτές, χαρτοκιβώτια τα οποία δεν τα διπλώνουν και έτσι με δύο τρία χαρτοκιβώτια να γεμίζει ο κάδος, εργαζόμενοι των καταστημάτων που σέρνουν τις σακούλες με αποτέλεσμα μαύρες γραμμές να υπάρχουν σε όλα τα πεζοδρόμια.

Η ευθύνη των δημοτών από την άλλη μεριά είναι κυρίως τα ογκώδη αντικείμενα, καθημερινά   βγαίνουν πλησίον των κάδων περίπου 100 τόνοι αντικειμένων  (καναπέδες, κρεβάτια, δεκάδες στρώματα, καρέκλες, τραπέζια, πόρτες, παράθυρα και ότι άλλο σκεφτεί κανείς) ενώ θα μπορούσε να μειωθεί το πρόβλημα καλώντας το 1595 και να γίνει μάζεμα τους με ραντεβού».

7. Τελικά πόσο φταίνε για την δυσωδία της πόλης οι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο;

«Η παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους επιβαρύνει απίστευτα την καθαριότητα στην πόλη (περίπου 1400 άστεγοι που έχουν καταγραφεί και πάρα πολλοί που δεν έχουν καταγραφεί, χρήστες ουσιών Έλληνες και αλλοδαποί οι οποίοι μάλιστα κατά διαστήματα ανάλογα με το τι κυκλοφορεί στην πιάτσα βγάζουν επιθετικότητα με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν άστεγοι όχι όμως με τα δικά μας χαρακτηριστικά (να είναι κυρίως στο κέντρο, να φτιάχνουν τσαντίρια και να συνδυάζουν επαιτεία και χρήση ουσιών).

Πρόσφατα σε επίσκεψη μας στην εισαγγελία (Δήμαρχος, δύο Αντιδήμαρχοι, νομική διεύθυνση Δήμου και σύμβουλοι του Δημάρχου) εισπράξαμε ουσιαστικά την απάντηση ότι σχεδόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων».

8. Πόσο συμμετέχει ο Γιώργος Καμίνης στην στρατηγική καθαριότητας της Αθήνας;

«Η καθαριότητα και η καθημερινότητα είναι στην καθημερινή ατζέντα του Γιώργου Καμίνη. Πριν από λίγο καιρό δεσμεύτηκε ότι σε ένα χρόνο (Ιούνιος 2017) θα έχουν αλλάξει τα πάντα στην καθαριότητα: προμήθειες νέου εξοπλισμού, λειτουργία σταθμού Μετά φόρτωσης, εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας από μεικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης καθαριότητας καθώς και η αντιμετώπιση με έξυπνες μεθόδους επικοινωνίας πολλών από τα προβλήματα που βασανίζουν την πόλη».

 9. Υπάρχουν γειτονιές που τις φροντίζετε περισσότερο; Πώς εξηγείτε την διαφορά εικόνας ανάμεσα στο Κολωνάκι και την Κυψέλη; 

 «Το 2011 μας κατηγορούσαν ότι είχαμε παρατήσει το Κολωνάκι στην τύχη του και ρίχναμε το βάρος μας στις άλλες γειτονιές, η κάθε γειτονιά έχει τα καλά της και τα κακά της, σε άλλες γειτονιές είναι εύκολη η καθαριότητα σε άλλες πολύ δύσκολη, η πολιτική μας είναι να μην υπάρχει διαφορετική πολιτική ανάμεσα στις συνοικίες.

Κοιτάξτε όμως πρέπει να πω ότι υπάρχουν γειτονιές που έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους και η φυσιογνωμία τους, η περιοχή κάτω από την Αχαρνών έχει έντονη παρουσία Ρομά που στην ουσία  έχουμε μια νομαδική φυλή να ζει μέσα στην πόλη μην τηρώντας κανέναν κανόνα καθαριότητας.

Στην πλατεία Σ. Πέτρουλα στον Κολωνό παρά την καθημερινή παρουσία της καθαριότητας η πλατεία σε ελάχιστη ώρα επανέρχεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Υπάρχουν γειτονιές όμως που παρά την κρίση και τα προβλήματα δεν έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους και είναι σε καλύτερη κατάσταση, το Παγκράτι, τα Ιλίσια, το Γουδί, τα Άνω Πατησιά, η Ριζούπολη, ο λόφος Σκουρέτα, Άνω Πετράλωνα, το Θησείο».

 10. Θα προλάβετε να βελτιώσετε κάτι μέχρι το τέλος της θητείας σας; Ποια είναι τα σχέδιά σας για την καθαριότητα της Αθήνας; 

“Θα προλάβουμε; Είναι μια καλή αλλά δύσκολη ερώτηση, αν οι διαδικασίες επιταχυνθούν, ναι, θα προλάβουμε, αν η χώρα πάει στα βράχια (δύσκολο;) δεν θα τα καταφέρουμε, σίγουρα όμως θα το παλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε έτσι και αλλιώς η καθαριότητα είναι στον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας των Δήμων.

Υ.Γ. Χαστούκια σαν αυτή την φωτογραφία που ανεβάσατε κ. Κέζα είναι πολύ πιθανόν να μας κάνουν πολύ περισσότερο καλό από όσο νομίζει κανείς, μας δίνουν να καταλάβουμε ότι οι Δημότες μάς βλέπουν μάς κρίνουν, έχουν απαιτήσεις από εμάς και δεν θέλουν δικαιολογίες αλλά την αλήθεια όσο και αν δεν μας βολεύει κάποιες φορές.

Σας ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.mononews.gr/polemos-mitsotaki-tsipra-ise-o-prothipourgos-tou-mavrou-sta-kanalia/73279

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

http://www.mononews.gr/savvidis-se-kontomina-ase-tis-minisis-sou-agorazo-ton-alpha-video/73264