Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Γιατί ο Μητσοτάκης χτίζει προφίλ του νέου ηγέτη

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις»

Αν η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16 έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στους απλούς Έλληνες πολίτες, που αδυνατούν να καταλάβουν το σκεπτικό πίσω από μία τέτοια ενέργεια και το πώς μπορεί να ωφελεί τη χώρα μας σε αυτήν τη φάση, φανταστείτε τι συναισθήματα προκαλεί στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας, οι οποίοι πραγματικά αδυνατούν να πιστέψουν πως όλα αυτά που ακούνε είναι αλήθεια και όχι ένα κακόγουστο αστείο του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι κοινό μυστικό, λένε οι παροικούντες τις Βρυξέλλες, ότι η συμφωνία που έφερε στη… βαλίτσα του από την Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά και δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους. Το βασικό ερώτημα που τους προβληματίζει είναι το προφανές: ανεξαρτήτως αν το τίμημα είναι 1,1 δισ. ευρώ, όπως λέει η κυβέρνηση, ή 2,4 δισ. δολάρια, όπως λέει ο Τραμπ, πού θα βρει η Ελλάδα αυτά τα χρήματα; Από ποιο τμήμα του προϋπολογισμού θα προκύψει αυτό το ποσό; Και πόσο θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα; Απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα, τουλάχιστον όχι τέτοιες που να μπορούν να πείσουν τους εταίρους ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.

Και η ανησυχία των Ευρωπαίων εντείνεται από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, υποσχέσεις που δεν έχουν συζητηθεί με τους θεσμούς, οι οποίοι αντίθετα ζητούν, αν πράγματι υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, αυτή να δοθεί κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Όπως και πέρυσι, φαίνεται πως το Μαξίμου σχεδιάζει δικούς του “μποναμάδες” χωρίς την έγκριση των εταίρων, και είναι προφανές ότι η συμπεριφορά αυτή κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους Ευρωπαίους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες μοιάζει να έχει την ακριβώς αντίθετη επίδραση στους Ευρωπαίους. Αυτό που συμπεραίνουν στη Νέα Δημοκρατία από τις επαφές του προέδρου του κόμματος στην “καρδιά” της Ευρώπης είναι ότι όλοι συμπεριφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν να έχουν μπροστά τους τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας, και όχι απλά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδιαφέρονται να μάθουν τις σκέψεις και το όραμά του για το μέλλον, έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι σε κάποια χρόνια θα κληθεί να τα κάνει όλα αυτά πράξη ως πρωθυπουργός της χώρας.

Και εκεί έγκειται και η επιτυχία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες: την ώρα που οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα προκαλούν ενόχληση στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε με ένα πρωθυπουργικό προφίλ που έφερε χαμόγελα στους συνομιλητές του, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι αυτό που ακολουθεί εμπνέει μία αισιοδοξία…

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ΝΔ και τη θέση τους στον εν εξελίξει διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πολάκης ξαναχτύπησε: Βάλτε την ΠΟΕΔΗΝ να βρει πανούκλα και πυρετό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάγκαλος: Με μαντινάδες σχολίασε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χάρης Θεοχάρης: Γιατί πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 20%