ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί και που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό “Forbes”, προχώρησε ο Τιμ Γουόρσταλ, μέλος του Adam Smith Institute στο Λονδίνο, που βλέπει αναταράξεις και λέει ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ και να αποχωρήσει. Άλλωστε, όπως είπε, κάτι τέτοιο βλέπει και το ΔΝΤ και δεν θέλει να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε». Αυτή είναι η άποψη του αρθρογράφου που συνεχίζει:
«Ο λόγος για όλη αυτή την αναταραχή είναι απλά ότι η αρχική συμφωνία για την Ελλάδα έγινε τόσο άσχημα. Είναι σχεδόν σίγουρα αλήθεια ότι η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να έχει χρεοκοπήσει, να έχει φύγει από το ευρώ και είχε ένα κανονικό πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ. Αντί για αυτό, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Ευρωζώνη επέμεινε ότι το ευρώ πρέπει να προστατευθεί και δάνεισε επίσημα χρήματα στο σύστημα, όλα από τα οποία σχεδόν αμέσως εξαφανίστηκαν ξανά για να πληρωθούν οι δανειστές του ιδιωτικού τομέα.
Αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το κάνεις. Και το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα οφείλεται σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και κατά συνέπεια στους ψηφοφόρους τους, το ελληνικό χρέος. Και κανένας πολιτικός δεν θέλει να μειώσει το ύψος του χρέος, ακόμη κι αν απλά δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί μετά θα πρέπει να πάει στους ψηφοφόρους και να τους πει ”έχασα τα λεφτά σας”. Για αυτό υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες. Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, οπότε πρέπει να μειωθεί. Όλοι οι άλλοι λένε ότι πρέπει να αποπληρωθεί, γιατί πολιτικές καριέρες εξαρτώνται από αυτό»
Μπορεί, όπως είπε, το ΔΝΤ να έδωσε επαίνους στην Ελλάδα την Παρασκευή για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016, όμως, πριν μπει στο πρόγραμμα, χρειάζεται ξεκαθάρισμα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση τους χρέους και πόσο θα χρειαστεί.
Τέλος, σημειώνει: «Είναι σημαντικό να μετάσχει το ΔΝΤ. Συγκεκριμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μετάσχουν μόνο αν το κάνει και το Ταμείο. Βλέπουν το ΔΝΤ ως τον παίκτη που επηρεάζεται λιγότερο από την πολιτική. Και έτσι είναι πρόθυμοι να μετάσχουν μόνο αν η συμφωνία είναι τουλάχιστον εν μέρει οικονομικά λογική. Αλλά το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα συμφωνία είναι λογική».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα δημοσκόπηση της KAΠΑ Research: Προβάδισμα 7,1% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουριστικές επιχειρήσεις, οι χειρότεροι κακοπληρωτές – Πώς θα κινηθούν οι τράπεζες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξώδικα σε πάνω από 50.000 δανειολήπτες ετοιμάζουν να στείλουν οι τράπεζες τις επόμενες μέρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- Τιμολόγια ρεύματος: Τα ανταγωνιστικά μπλε κανιβαλίζουν την αγορά- Χαμηλά ο πήχης για τα Διζωνικά