ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς» πέταξε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το ‘no deal’», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους Ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις».
Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις».
«Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς» συνέχισε, με εμφανή κόπωση, πριν προσθέσει πως «δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών».
Ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ άσχημη».
Η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ -και όχι μόνο τη Μέρκελ- που απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε «ακριβώς», εξήγησε η πηγή αυτή.
Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.
Παρ΄όλα αυτά, στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη Μέι τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία ο «μηχανισμός ασφαλείας» -ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου- δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά». Σκοπός είναι να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ’ όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου.
Δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Μόλις 24 ώρες αφού η Μέι κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση μομφής από το ίδιο της το κόμμα -η νίκη της είχε ακριβό τίμημα, αφού δεσμεύθηκε ότι θα έχει παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2022- η πρωθυπουργός της Βρετανίας έμοιαζε να προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο. Ζήτησε επανειλημμένα από τους ομολόγους της να την «εμπιστευθούν».
Διπλωμάτες προεξοφλούν ότι οι τεταμένες και κρίσιμες συνομιλίες θα επαναληφθούν το 2019 και επισημαίνουν ότι απλά δόθηκε μια ακόμη αναβολή στην οριστική έκβαση.
Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν κατηγορηματικά το να ξαναρχίσει διαπραγμάτευση για τη συμφωνία που κλείστηκε. Όπως το έθεσε ο Γιούνκερ, «δεν θα υπάρξουν νέες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Μέχρι 21 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για την συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Έντονες αποδοκιμασίες και χλευασμός κατά της Μέι, «πόρτα» από την Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Επενδύουν 580 εκατ. δολάρια στα λιμάνια
- ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό