• First Top Stories

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίρνουν καθαρά πιστοποιητικά υγείας

    MONTE DEI PASCHI

    MONTE DEI PASCHI


    Η Ευρώπη έχει να παραδώσει ένα καλό νέο, παρά την περίεργη περίοδο που διανύουμε – τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της.  Αλλά μπορεί να παραείναι καλές. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ανακοίνωσε στους περισσότερους δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι τράπεζες πως είναι σε καλή κατάσταση, γεγονός που προμηνύει ότι θα τα πάνε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, αν αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) προσφέρουν μια ανακούφιση στους πολιτικούς, τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές, που έχουν δει τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να κάνουν βουτιά, μέσα στους προηγούμενους μήνες, εν μέσω ανησυχιών για την αργή οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια, που επανέφεραν στην πραγματικότητα το φάντασμα της πτώχευσης των τραπεζών. Ωστόσο, η ήπια στάση των ρυθμιστικών αρχών απέναντι στις τράπεζες, δίνει ένα νέο πάτημα στους επικριτές που ισχυρίζονται ότι τα stress tests είναι μια αναξιόπιστη διαδικασία, που αδυνατεί να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος.

    Η ετυμηγορία θα φτάσει στις αγορές τη Δευτέρα. Μερικοί, όπως ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management στις ΗΠΑ, χαιρέτησαν το αποτέλεσμα: “Συνολικά, το stress test της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν θα εκτροχιάσει το κλίμα βελτίωσης που υπάρχει παγκοσμίως.  Τα αποτελέσματα ήταν αξιοπρεπή”. Οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμφισβήτητα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διαδώσουν τα καλά νέα.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι 51 ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάσθηκαν έχουν βελτιώσει σημαντικά την αντοχή του κεφαλαίου τους, συγκριτικά με το 2014, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε μια μελλοντική κρίση, σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα, φάνηκε πως ο δείκτης της  κεφαλαιακής επάρκειας ( που δείχνει την υγεία μιας τράπεζας)  θα μειωθεί στο 9.4% κατά μέσο όρο, στην περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου από το 13.2% στο τέλος του 2015.

    Παρόλα αυτά, το χαμηλότερο ποσοστό είναι πολύ πάνω από το όριο του 5,5%, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής των τραπεζών δείχνουν ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης βελτίωσαν την ανθεκτικότητα τους”, δήλωσε η ΕΚΤ.

    Οι αγορές, ωστόσο, δεν έχουν εντυπωσιαστεί από το μέσο όρο ρεκόρ. Στην πραγματικότητα, αν δούμε ξεχωριστά τα αποτελέσματα των stress tests για την κάθε τράπεζα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Προς έκπληξη κανενός, τα χειρότερα νούμερα είχε η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS). Η τράπεζα αυτή είναι η παλαιότερη στον κόσμο.

    Αν προκύψει μια δυσμενής κρίση, θα δούμε το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του τρίτου μεγαλύτερου και μακροβιότερου δανειστή της χώρας να πέφτει από το 12.01% στο -2.23% μέχρι το 2018. Η πραγματική κατάσταση είναι τόσο άσχημη που το διοικητικό συμβούλιο της MPS παρουσίασε ένα σχέδιο αυτο-διάσωσης της τελευταίας στιγμής σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ΕΑΤ το βράδυ της Παρασκευής.

    stress test

    Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα σχέδιο αξίας 27€ δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει  5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Αλλά το σχέδιο αυτό είναι μόνο ένα σχέδιο. Αν η MPS επιβεβαιώσει τα κενά που υπάρχουν, θα πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων, που θα απειλήσουν τις πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες και θα θέσουν ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με την αντοχή ολόκληρης της Ευρωζώνης.

    Βέβαια, οι ιταλικές τράπεζες δεν είναι οι μόνοι τραυματίες. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξέτασε τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, την αγγλική Barclays, την ιταλική Unicredit και την ισπανική Banco Popular, για να διαπιστώσει πως υπάρχουν σημαντικές απώλειες, με τον κεφαλαιακό δείκτη  κάτω από το μέσο όρο των 9,4% μέχρι το τέλος του 2018 .

    Οι τράπεζες στην Αυστρία και την Ιρλανδία πήγαν ακόμα χειρότερα. Οι κεφαλαιακοί δείκτες των αυστριακών και ιρλανδικών τραπεζών θα καταλήξουν σε 7,22% και 5,22% αντίστοιχα, το 2018. Εν τω μεταξύ, οι δανειστές της Ιταλίας θα δημοσιεύσουν μια αναλογία κεφαλαίου 7,62%, μέχρι το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου των δύο ετών.

    Αυτή είναι η τρίτη φορά που πραγματοποιούνται stress tests, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να πούμε πως έχουν ιδιαίτερη επιτυχία. Πριν από δύο χρόνια, όταν είχε γίνει το τελευταίο test, οι αριθμοί έδειξαν ότι η έλλειψη κεφαλαίων περιορίστηκε σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, στις 130 τράπεζες της ΕΕ. Από αυτές, μόνο οι 24 θα αποτύγχαναν σε ένα πιθανό σενάριο ακραίας κρίσης. Το 2010, όμως,  η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, η οποία πήγαινε πολύ καλά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκείνου του έτους, απέτυχε λίγο καιρό μετά.

    Η μεθοδολογία και η προσέγγιση που υιοθετείται από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ κατά τη διεξαγωγή των τεστ αντοχής έχουν επικριθεί ευρέως. O Πρόεδρος της EBA Andrea Enria ανέφερε την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι οι τράπεζες επιλέχθηκαν βάσει της σημασίας τους, και όχι του μεγέθους.

    Η διευκρίνιση μιας σαφούς επιτυχίας ή αποτυχίας για τις επιδόσεις κάθε τράπεζας, δημιουργεί σύγχυση και αφήνει ανοιχτές όλες τις ερμηνείες. “Κάθε τράπεζα θα εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.», δήλωσε εκπρόσωπος της χρηματιστηριακής εταιρείας.

    Η κύρια κριτική στο παρελθόν ήταν ότι οι δοκιμές δεν αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Ούτε φέτος άλλαξε κάτι, αν και οι ρυθμιστικές αρχές εξήγησαν πως τώρα χρησιμοποιήθηκε μια πιο «συντηρητική» προσέγγιση.

    Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι ρυθμιστικές αρχές ή οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων δεν πυροδοτούν πραγματικές κρίσεις. Είναι «οι μαύροι κύκνοι» ή κάποια γεγονότα εντελώς πέρα από τη φαντασία των περισσότερων ανθρώπων.

    Oκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται πως αυτοί οι μαύροι κύκνοι (θυμηθείτε Brexit) μπορούν να γεμίσουν και πάλι τα πρωτοσέλιδα της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/idou-alithia-gia-tin-paro-aerodromio-eftiaxe-o-vasilakisoute-o-tsipras-oute-o-samaras/64768



    ΣΧΟΛΙΑ