Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Δραματική ομολογία Ευ. Τσακαλώτου: Οι δανειστές ζητούν κι άλλα μέτρα για το 2019-2020

Τσακαλώτος - Τσίπρας

Τσακαλώτος - Τσίπρας

Για πρώτη φορά, ακούγεται από επίσημα χείλη ότι οι δανειστές ζητούν ακόμη περισσότερα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται επίσημα ότι το ζήτημα των μέτρων έχει δρόμο ακόμα, καθώς οι δανειστές ζητούν ακόμη περισσότερα για το οικονομικό έτος 2019- 2020.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά. Ανεφερε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό, στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλούμενος δε τον Ζορμπά του Ν. Καζαντζάκη επεσήμανε χαρακτηριστικά  «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, προτείνοντας για πρώτη φορά και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση. Σύμφωνα με την πρότασή του μάλιστα, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν απάντησε αν αυτή την πρόταση την έχει θέσει ήδη στους δανειστές και τι απάντηση πιθανώς έλαβε.

Υποστήριξε πάντως, ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θ. Καλαντώνης: Ποια είναι τα σχέδια του για μείωση των κόκκινων δανείων της Eurobank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος CEO του ΤΧΣ ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό το 2017