• First Top Stories

    Έρχεται βροχή αγωγών για τις τηλεοπτικές άδειες; Καλό Οκτώβριο η απόφαση του ΣτΕ λόγω… διακοπών

    • NewsRoom


    Kι ενώ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά στο τελευταίο και καθοριστικό στάδιο, με την κυβέρνηση να προχωρά στο τελικό ξεκαθάρισμα των υποψηφίων, ο χρόνος έκδοσης της οριστικής και αμετάκλητης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη του διαγωνισμού φαίνεται να περιπλέκει επικίνδυνα τα πράγματα.

    Η προθεσμία υποβολής στην Ολομέλεια του ΣτΕ των υπομνημάτων τηλεοπτικών σταθμών και δημοσίου λήγει στις 20 Ιουλίου.  To Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι σταθμοί είτε κατά της διαδικασίας προκήρυξης είτε για τον προσδιορισμό της τιμής της δημοπρασίας στα 3 εκατ. ευρώ. Η συζήτηση στην ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου -υπενθυμίζεται-  έγινε στις 4 Ιουλίου, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, ωστόσο η αμετάκλητη κρίση του δικαστηρίου δεν πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, αλλά το νωρίτερο το φθινόπωρο λόγω … διακοπών!

    Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι δικαστές βρίσκονται σε δικαστική άδεια, με αποτέλεσμα η κρίσιμη διάσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μετατίθεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα εκδοθεί αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών στα κανάλια, φέρνοντας δηλ. την κρίση των δικαστών προ τετελεσμένων με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τυχόν ακυρωτική απόφαση θα φέρει το απόλυτο χάος ευρύτερα στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης θα πέσουν βροχή τόσο από τους επιχειρηματίες που θα έχουν επικρατήσει στο διαγωνισμό όσο και από εκείνους που θα έχουν μείνει εκτός.

    Την ίδια ώρα πυρετώδεις φέρονται να είναι οι προετοιμασίες για εκπομπή από την Κύπρο για όσους σταθμούς κοπούν από τη διαδικασία αδειοδότησης. Σχεδόν όλοι, με το έναν ή με τον άλλον τρόπο, έχουν βρει τρόπο να εκπέμπουν ή να μεταδίδουν δικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο, θεωρούν δε πως θα έχουν τη δυνατότητα, με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο, να μεταφέρουν μέσω της Digea το σήμα τους και στην Ελλάδα.

    Σήμερα η ανακοίνωση των ονομάτων

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τα επιχειρηματικά σχήματα που πέρασαν τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής αλλά και των ορκωτών λογιστών. Ήδη όμως οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού την Πέμπτη, για το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη τηλεοπτική άδεια, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις πρώτες τέσσερις, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φερόμενων ως επικρατέστερων υποψηφίων.

    “Οι μέτοχοι θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα, για να διασφαλίσουν μια θέση σε μια κλειστή αγορά. Αν στην συνέχεια η αγορά ανοίξει περισσότερο, τότε θα ζημιωθεί όποιος πλήρωσε ακριβά για να πάρει λίγα”, αναφέρουν πηγές κοντά στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη με αγωγές κατά του δημοσίου.

    Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο μέγεθος για όσους περάσουν τη διαδικασία προεπιλογής είναι τα χρήματα της δημοπρασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αυτοί που έχουν βάλει ψηλά τον πήχη, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης οποίος ετοιμάζεται να χτυπήσει μια από τις τέσσερις άδειες με αρκετά χρήματα. Άλλοι πάντως θεωρούν ότι δεν θα αντέξουν να ανέβουν πολύ στη δημοπρασία, η οποία επί της ουσίας ξεκινάει από τα 3,5 εκατ. ευρώ.

    Όλα πάντως πάνε πίσω χρονικά καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε οτι ο κατάλογος των προεπιλεγέντων θα ανακοινωνόταν την περασμένη Πέμπτη και η δημοπρασία θα γινόταν στις 12 Αυγούστου. Με τα τωρινά δεδομένα όμως, η δημοπρασία είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν από τις 20 Αυγούστου.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ti-tha-kani-athina-tous-sillifthentes-praxikopimaties/61850



    ΣΧΟΛΙΑ