Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν δει τις απολαβές τους να μειώνονται τόσο πολύ, που κάποιοι από αυτούς μετακομίζουν σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Πάρτε για παράδειγμα τον 75χρονο Γιώργο. Αφού πέθανε η σύζυγός του πριν από πέντε χρόνια, μίσθωσε το διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έφτιαξε τις βαλίτσες του και μετακόμισε στη Σόφια, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου λέει ότι η μηνιαία σύνταξή του των 800 ευρώ του επιτρέπει ναζει σαν βασιλιάς”.

“Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες με την προσαρμογή και τους φίλους“, δήλωσε ο Γιώργος, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του, φοβούμενος ότι θα τον κυνηγήσουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές. “Αλλά με τα χρήματα που έχω, μπορώ να επιστρέφω συχνά στην Ελλάδα και επίσης έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω”.

Η Ελλάδα, η οποία είναι μεταξύ των προορισμών συνταξιοδότησης για άλλους Ευρωπαίους, βλέπει τώρα τους δικούς της πολίτες -όπως ο Γιώργος- να προσπαθούν να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στη φθηνότερη γειτονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται τουλάχιστον 20 φορές κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης χρέους.

Μάλλον είναι ευτυχείς που έκαναν την κίνηση αυτή, καθώς οι συνταξιούχοι ξαναβρίσκονται στο επίκεντρο μίας ενδεχόμενης σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της, της πρώτης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να δημιουργήσει την εντύπωση της υπαναχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, ο οποίος υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ένα σενάριο χωρίς την περικοπή στις συντάξεις που συμφωνήθηκε και προνομοθετήθηκε το 2017 μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει το στόχο της για πρωτογενες πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς τέτοιες περικοπές. Μια απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τα θέλγητρα της Βουλγαρίας

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες συνταξιούχοι κάνουν μια ορθολογική επιλογή μεταβαίνοντας στη Βουλγαρία. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κόστος ζωής της Ελλάδας ήταν σχεδόν διπλάσιο της Βουλγαρίας – το οποίο ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ.

Παρόλο που υπάρχουν λίγα στοιχεία για να διαπιστώσει κανείς πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο των συνταξιούχων που κατευθύνονται προς τον Βορρά, εμπειρικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να ενισχύεται. Η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ ανά λίτρο στη Σόφια, έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα. Ένας σπιτικός καφές εσπρέσο κοστίζει 2,30 ευρώ, ενώ η ίδια μάρκα στην Ελλάδα έχει τιμή 4,70 ευρώ. ένα εισιτήριο μετρό κοστίζει 80 σεντς έναντι 1,40 ευρώ. Τα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι τα μισά από αυτά στην Ελλάδα.

“Γενικά, η ζωή είναι 30 τοις εκατό φθηνότερη από ό, τι στην Ελλάδα, και αυτό αν επιλέξετε να μείνετε στη Σόφια, το Μπουργκάς ή το Πλόβντιβ”, δήλωσε ο Γιώργος. “Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά, η ζωή είναι ακόμα φθηνότερη.”

Καμία σύγκριση

Η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 και από τότε έχει αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% ετησίως. Το έτος αυτό ήταν το τελευταίο που η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε πριν από την κρίση χρέους που έσβησε το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής, έστειλε στα ύψη την ανεργία και άφησε τη χώρα να κρέμεται κάποιες φορές πάνω από την άβυσσο μιας εξόδου από το ευρώ.

Η Βουλγαρία, το πρώην κομμουνιστικό έθνος των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, παραμένει το φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ελπίζει να ενταχθεί στο ERM-2, προθάλαμο για είσοδο στη ζώνη του ευρώ. Πληροί τα επίσημα κριτήρια για να γίνει το 20ό μέλος της ζώνης του ευρώ με τα σταθερά δημόσια οικονομικά της, παρόλο που ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε πενταετές υψηλό 3,6% το Σεπτέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει την πορεία της.

Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις των τιμών δεν αρκούν για να επηρεάζουν τον Νίκο. Ο 71χρονος Έλληνας, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του, επισημαίνει ότι το ψωμί κοστίζει 60 σεντς του ευρώ, τα γεύματα εστιατορίων σπανίως υπερβαίνουν τα 10 ευρώ και το ενοίκιο των 200 ευρώ για μία γκαρσονιέρα σε μια καλή γειτονιά δικαιολογεί το γιατί βιώνει τη συνταξιοδότησή του στη Βουλγαρία.

Ο Νίκος είδε τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 45% κατά τη διάρκεια της κρίσης στα 1.100 ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω εάν οι πιστωτές της χώρας αναγκάσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει με περισσότερες περικοπές των συντάξεων.

“Εξακολουθώ να ζω πολύ άνετα εδώ, παρά τη μεγάλη μείωση, καθώς οι τιμές σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα”, δήλωσε ο Νίκος. “Τώρα έρχομαι σπάνια στην Αθήνα. Ο γιος μου συχνά με επισκέπτεται και πάντα βρίσκει και αγοράζει πράγματα που είναι ακριβότερα στην Ελλάδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση για την ετυμηγορία της Κομισιόν: Τι θα πει για συντάξεις-εξαγγελίες Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» Μητρόπουλου: Τροπολογία «Δούρειος ίππος» για τα αναδρομικά καταργεί την διεκδίκησή τους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτοί είναι οι μισθοί των ιερέων και των αρχιερέων στην Ελλάδα [λίστα]