Κλιμακώνεται το διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία, με φόντο το δημοψήφισμα του Ταγίπ Ερντογάν τον ερχόμενο Απρίλιο και το “μπλόκο” των ολλανδικών αρχών σε ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, αλλά και την απέλαση μίας Τουρκάλας υπουργού που έφτασε οδικώς στην Ολλανδία από τη Γερμανία.

Η Ολλανδία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε έπειτα από το ταραγμένο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. «Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Η Τουρκία, από την πλευρά της, κάλεσε σήμερα σε διπλωματική νότα τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητώντας να επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Είχαν προηγηθεί οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή κατά της Ολλανδίας, ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στην Τουρκία. «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη. Κατήγγειλεεξάλλου τις συμπεριφορές που θυμίζουν «τον ναζισμό» και υποστήριξε πως η μεταχείριση των Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντρίμ προειδοποιούσε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τους Ολλανδούς να του ζητήσουν συγγνώμη.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πάντως πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Παραδόξως, πάντως, φαίνεται πως το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία βολεύει τις ηγεσίες και των δύο χωρών: ο μεν Ολλανδός πρωθυπουργός εν όψει εκλογών στη χώρα φαίνεται να αποκομίζει σημαντικά οφέλη από τη σκληρή του στάση απέναντι στην Άγκυρα, “κόβοντας” μονάδες από το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς που μέχρι τώρα φαινόταν πως θα συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει ακόμα μία ευκαιρία να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα που θα αυξήσει τις αρμοδιότητές του και θα τον κάνει και επισήμως… σουλτάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η Jumbo θεωρείται η χρυσή μετοχή των διεθνών και Ελληνικών funds

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικές αποφάσεις: Όλο το παρασκήνιο για τις αποφάσεις του ΣτΕ εναντίον των κυβερνητικών επιλογών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρί Δελλή: To crowdfunding «ταράζει» τα νερά της αγοράς ακινήτων