• First Top Stories

    Αυξήσεις στους δικαστικούς έταξε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου

    • NewsRoom


    Για λελογισμένες αυξήσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την αρχή της συνάντησης του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους και τους εισαγγελείς των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ειδική πρόταση όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο όπως είπε καταρτίστηκε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους “και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε”. Είναι, τόνισε, “μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας”.

    Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

    Από πλευράς των δικαστικών επισημάνθηκε ότι η αύξηση στα ειδικά μισθολόγια αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.

    Τα νέα μισθολόγια επεξεργάστηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

    Νωρίτερα το mononews.gr είχε γράψει:

    Συνάντηση με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας  έχει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν συγκεκριμένα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος αποφάσισε την αναβολή της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με αιτιολογία «την έντονη αντιπαράθεση» μεταξύ Συμβούλων της Επικρατείας και του ίδιου του Προέδρου.

    Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στο ΣτΕ, κορυφώθηκε με τις παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Χρήστου Ράμμου και της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

    Με επιστολές – «καταπέλτες» οι Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικράτειας,  παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ, διαμαρτυρόμενοι για την ανακοίνωση της Ένωσης μετά τη ματαίωση της Διάσκεψης για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς θεωρούν έσπευσε, να υιοθετήσει τη θεση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαου Σακελλαρίου. 

    Αμφότεροι χαρακτήρισαν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση ως «μέγα ατόπημα»,   καταλογίζοντας της  παράλληλα ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου, ενώ εκτίμησαν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».

    Στη δίνη των γεγονότων έχει συγκληθεί γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης του ΣτΕ για να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου στην επιστολή παραίτησης της «με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο», με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου.»

    «Με την ανακοίνωσή του αυτή», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, το ΔΣ, κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του.»

    Από την πλευρά του ο κ.Ράμμος επισημαίνει ότι «η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής  στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτείται και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως  επ’ αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιόν του αγόμενες διαφορές, έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας, όταν έχει αναπτυχθεί -και μάλιστα εκτός Δικαστηρίου- κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής. Η άποψη, με άλλα λόγια, που δέχεται ότι  το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ’ αόριστον την διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά την γνώμη μου αρνησιδικία.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sokari-protasi-gia-foro-50-sta-adilota-kefalea-simfonia-dichos-noima-meta-apo-7-chronia-krisis/79955



    ΣΧΟΛΙΑ