Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Financial Times

Τι συμβαίνει με τον Τραμπ; Το χυδαίο παραλήρημα που προβληματίζει

Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ

Η… σκοτεινή ρητορική που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν λίγες ημέρες σε μία συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων στην Πενσυλβάνια φούντωσε τα σενάρια σχετικά με την πνευματική διαύγεια του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ.

Ξεκίνησε την ομιλία του με ένα 12λεπτο παραλήρημα για την… ανατομία του αείμνηστου παίκτη του γκολφ Άρνολντ Πάλμερ. Η ομιλία του λάμβανε χώρα σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο το οποίο είχε το όνομά του.

Εκτός τόπου και χρόνου

«Όταν έκανε ντους με τους συμπαίκτες, έβγαιναν όλοι κι έλεγαν: Θεέ μου αυτό είναι απίστευτο», ανέφερε ο Τραμπ σε μία πρωτοφανή αναφορά στα γεννητικά όργανα του Πάλμερ.

«Έχουμε γυναίκες που παρά το γεγονός ότι είναι πολύ εκλεπτυσμένες, έριχναν ματιές στον Άρνολντ», συνέχισε.

Οι παραπάνω εκτός τόπου και χρόνου αναφορές του Τραμπ είναι μόνο μερικές από το σύνολο αυτών που έχει κάνει σε διάφορες προεκλογικές εμφανίσεις του και οι οποίες έχουν προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την διανοητική κατάσταση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Κάποιοι σύμμαχοι των Ρεπουμπλικανών επιχείρησαν να τον βάλουν… στον ίσιο δρόμο προτρέποντάς τον να επικεντρωθεί σε θέματα πολιτική, χωρίς αποτέλεσμα.

Στην περιοχή της Πενσυλβάνια, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό, όπου ο Τραμπ υπό τους ήχους μουσικής λικνιζόταν σε μία εκδήλωση μπροστά στο κοινό του για περίπου 30 λεπτά χωρίς να μιλάει.

«Πρέπει να πεις στην Καμάλα ότι έχεις βαρεθεί, ότι δεν αντέχεις άλλο. Είσαι μια σκατένια πρόεδρος», ανέφερε σε μία από τις συγκεντρώσεις, αναφερόμενος στην αντίπαλό του.

Σκληρή κριτική

Η Χάρις από την άλλη έχει ξεκινήσει τις επιθέσεις για την ηλικία αλλά και τη διανοητική επάρκεια του αντιπάλου της, θυμίζοντας σε πολλούς την οξεία κριτική που είχε δεχθεί ο Τζο Μπάιντεν, κριτική που τον εξανάγκασε να παραιτηθεί ορίζοντας ως διάδοχό του την Καμάλα.

«Γίνεται όλο πιο ασταθής και ανισόρροπος» σχολίασε η Χάρις σε μία ομιλία της, ενώ η κριτική δεν λείπει ούτε από τους «συντρόφους» του Τραμπ, με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Κρις Σουνούνου του Νιου Χάμσαϊρ να χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικά» τα σχόλια του Τραμπ.

«Δεν μου αρέσει η βωμολοχία. Δεν μου αρέσουν οι προσωπικές επιθέσεις. Δεν μου αρέσουν όλα αυτά τα πράγματα», σημείωσε. «Είναι τόσο αναμενόμενο όλο αυτό. Μιλάει με υπερβολές και ξεσηκώνει τα πλήθη του».

Ο σύμμαχος Μασκ

Ο Τραμπ πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή την ώρα που ο Έλον Μασκ, ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του, ταξίδεψε στην Πενσιλβάνια για να συμμετάσχει σε ξεχωριστή εκδήλωση προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Μασκ υποσχέθηκε να δίνει 1 εκατ. δολάρια κάθε μέρα μέχρι την ημέρα των εκλογών με τυχαία σειρά σε επιλεγμένους ψηφοφόρους της Πενσιλβάνια, οι οποίοι θα υπέγραφαν ένα αίτημα μέσω της επιτροπής πολιτικής δράσης του Save America για την προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Πρόκειται για έναν άκρως ανορθόδοξο τρόπο υποστήριξης.

«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι, λοιπόν, πώς θα κάνουμε τον κόσμο να μάθει για αυτή την αίτηση. Επειδή τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, δεν θα αναφερθούν σε αυτό», σημείωσε ο Μασκ.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία μάχη στήθος με στήθος, ο Τραμπ και η Χάρις επιδιώκουν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και παράλληλα να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες υποστηρικτές τους θα πάνε να ψηφίσουν στις 5 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Ποιος «σηκώνει το τηλέφωνο» για να μιλήσει στον Τραμπ;

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπόσχεται ειρήνη στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να προσελκύσει μουσουλμάνους ψηφοφόρους

ΗΠΑ: Νέα δημοσκόπηση δείχνει ισοψηφία Χάρις-Τραμπ