Επενδυτές σε ένα εισηγμένο στο Λουξεμβούργο fund, το οποίο διοχέτευσε πάνω από το 90% των χρημάτων του στην απάτη ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Bernard Madoff, κατηγόρησε για ανικανότητα τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή του Μεγάλου Δουκάτου, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους δικούς της κανόνες σχετικά με την αποζημίωση των επενδυτών.

Το fund Luxalpha, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ένα από τα κυριότερα ευρωπαϊκά επενδυτικά funds που έδωσαν χρήματα στον Madoff, αλλά οι επενδυτές στο όχημα δεν έλαβαν ποτέ αποζημίωση για την απάτη.

Οι επενδυτές έχουν επανειλημμένα προτρέψει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, την Επιτροπή Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (CSSF), να υψώσει το ανάστημά της ενάντια στον λουξεμβουργιανό βραχίονα της UBS για το ρόλο του στη διαχείριση του Luxalpha. Η ελβετική τράπεζα ήταν ο διαχειριστής επενδύσεων και θεματοφύλακας του fund.

Οι επενδυτές επισημαίνουν τους κανόνες της CSSF, που όπως ισχυρίζονται τους παρέχουν δικαίωμα αποζημίωσης από την UBS. Σύμφωνα με μια λεγόμενη εγκύκλιο -ένα σύνηθες μέσο με το οποίο η ρυθμιστική αρχή καθορίζει τις πρακτικές της- για την προστασία των επενδυτών, η CSSF δηλώνει ότι οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να λάβουν αποζημίωση εάν αποδειχθεί ότι παραβιάστηκαν οι επενδυτικοί κανόνες του fund και εάν η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων του υπολογίστηκε λανθασμένα.

Και οι δύο αυτές παραβιάσεις συνέβησαν στην περίπτωση του fund Luxalpha, καθιστώντας την UBS υπεύθυνη για την αποζημίωση, λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων της, σύμφωνα με τους επενδυτές.

Ωστόσο, η CSSF έχει δηλώσει ιδιωτικά στους επενδυτές ότι δεν θα υποχρεώσει την UBS να πληρώσει, επειδή δεν είναι υποχρεωμένη να επιβάλει τους κανόνες αποζημίωσης.

Στα δικαστικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times, η CSSF αναφέρει ότι οι διαχειριστές που έχουν παραβιάσει τους κανόνες μπορούν να αποζημιώνουν τους επενδυτές σε εθελοντική βάση. Η ρυθμιστική αρχή, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει για αυτό το άρθρο, αναφέρεται στην εγκύκλιο της ως «εργαλείο διαφάνειας χωρίς υποχρεωτική αξία».

Ο Albert Biebuyck, διευθύνων σύμβουλος της Investor Protection Europe, μιας ομάδας που εκπροσωπεί τους επενδυτές της Luxalpha, επέκρινε τη ρυθμιστική αρχή για την «ανόητη» θέση της.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η CSSF επέβαλε πρόσφατα πρόστιμο σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ύψους 125.000 ευρώ επειδή δεν συμμορφώθηκε με άλλη εγκύκλιο, ο κ. Biebuyck δήλωσε ότι η CSSF «επιλεκτικά» εφαρμόζει τους κανόνες της.

Κατηγόρησε τη ρυθμιστική αρχή ότι δεν ακολουθεί σκληρή στάση απέναντι στην UBS επειδή φοβάται ότι η τράπεζα θα μεταφέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις έξω από το Μεγάλο Δουκάτο. Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο κ. Biebuyck πρόσθεσε ότι αναγνωρίζοντας πως οι κανόνες της δεν ήταν υποχρεωτικοί, η CSSF «υπονομεύει την ίδια της την εξουσία» ως χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή. Το Λουξεμβούργο είναι το μεγαλύτερο κέντρο για funds στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Biebuyck, το επιχείρημα της CSSF ότι οι εγκύκλιοί της δεν είναι νομικά δεσμευτικές θέτει την αρχή σε κίνδυνο «σοβαρής αντίστασης» από χρηματοοικονομικούς ομίλους όταν προσπαθεί να επιβάλει τους κανόνες της.

Ο κ. Biebuyck καλεί τους εκκαθαριστές της Luxalpha να απαιτήσουν από την CSSF να εφαρμόσει τους κανόνες αποζημίωσης. Έστειλε μια επιστολή σε αυτούς την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας γιατί η θέση της CSSF είναι αβάσιμη.

Δεν είναι όλες οι ομάδες προστασίας των επενδυτών υπέρ αυτής της προσέγγισης. Ο Erik Bomans, εταίρος της Deminor Recovery Services, η οποία αγωνίζεται επίσης για τους επενδυτές της Luxalpha, δήλωσε ότι αμφισβητεί την εξουσία της CSSF να αναγκάσει τα μέρη να καταβάλουν αποζημίωση σε περίπτωση παράβασης.

Ο κ. Bomans δήλωσε ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν «εάν οι πάροχοι υπηρεσιών [του fund] [συμπεριλαμβανομένης της UBS] απέτυχαν να εποπτεύσουν επαρκώς τον Bernard Madoff, στον οποίο ανέθεσαν τα περισσότερα από τα καθήκοντά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Bomans, εάν το δικαστήριο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι όχι, οι πάροχοι υπηρεσιών θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν αποζημίωση.

Ανέφερε ότι δυστυχώς δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει αποφάσεις που να κρίνουν ότι οι τράπεζες που εξυπηρετούσαν τα funds που τροφοδοτούσαν τον Madoff ευθύνονται για τις ζημίες, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων στο δικαστικό σύστημα του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Bomans δήλωσε: «Αγωνιζόμαστε ακόμα για διαδικαστικά ζητήματα. Αυτό λέει πολλά για την προστασία των επενδυτών σε ένα μία από τις σημαντικότερες [αγορές] funds της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Το φάρμακο που στοιχίζει 272.000 δολάρια στις ΗΠΑ και δεν είναι καν διαθέσιμο στην Αγγλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Τρεις οικογενειακές επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμυριούχους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πλήγμα για PayPal και Alibaba οι νέοι κανόνες για τις πληρωμές


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.