Καθώς ο Sebastian Siemiatkowski προετοίμαζε την αρχική δημόσια προσφορά της σουηδικής fintech εταιρείας Klarna, που ίδρυσε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, είχε να ξεπεράσει ένα εμπόδιο: τον συνιδρυτή της.

Τον περασμένο μήνα ο Siemiatkowski -που είναι CEO της Klarna– έβαλε τέλος σε μια πολύμηνη διαμάχη που είχε ξεσπάσει στο διοικητικό συμβούλιο, απομακρύνοντας από αυτό τον βασικό σύμμαχο του φίλου του από το πανεπιστήμιο, με τον οποίο δημιούργησε την εταιρεία: του πρώην οικονομικού διευθυντή Victor Jacobsson.

1

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, την ώρα που στην Wall Street επικρατούσε ενθουσιασμός λόγω της νίκης του Τραμπ στις εκλογές, η Klarna αποκάλυψε ότι κατέθεσε τα πολυαναμενόμενα έγγραφα για την αρχική δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Στελέχη της Klarna, επενδυτές και τραπεζίτες ελπίζουν ότι η εταιρεία θα μπορέσει να πετύχει αποτίμηση 15-20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την IPO.

Αν ο Siemiatkowski καταφέρει να πραγματοποιήσει την δημόσια προσφορά, θα κερδίσει μία σημαντική μάχη, μετά την άνθηση και στην συνέχεια την κατάρρευση της fintech που ίδρυσε: κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου χρηματοδότησης το 2021 η Klarna αποτιμήθηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια – στη συνέχεια, ένα χρόνο αργότερα, κατέρρευσε στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδο του εύρους αποτίμησης, η δημόσια εγγραφή θα καταστήσει τον 43χρονο πρώην υπάλληλο fast food, δισεκατομμυριούχο. Με αποτίμηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μερίδιο του 8% που κατέχει, θα αξίζει περίπου 1,6 δισ. δολάρια.

«Το γεγονός ότι μπορεί να ηγείται της εταιρείας για 20 χρόνια είναι αξιοσημείωτο: το να μετατρέψει μια μικρή σουηδική εταιρεία σε μία επιχείρηση με διεθνή εμβέλεια», δήλωσε ο Taavet Hinrikus, συνιδρυτής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου fintech, Wise.

«Είναι πραγματικά καλό για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα».

Η ίδρυση της εταιρείας

Η Klarna ιδρύθηκε το 2005, αφού ο Siemiatkowski και δύο άλλοι συμφοιτητές του, απέτυχαν να προωθήσουν την ιδέα τους σε έναν πανεπιστημιακό διαγωνισμό. Τελικά η εταιρεία πρωτοστάτησε με το μοντέλο «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα», το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να καθυστερούν τις πληρωμές ή να τις χωρίζουν σε δόσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της, η εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη, ήταν κερδοφόρα – μέχρι που αποφάσισε να ξεκινήσει μια δαπανηρή προώθηση στην αγορά των ΗΠΑ.

Το τίμημα για την νέα στρατηγική και τις κινήσεις ανάπτυξης ήταν να καταγράψει μεγάλες απώλειες: και ο Siemiatkowski ήταν αυτός που το επιδίωξε.

Ο Jacobsson, ένας εκ των τριών συνιδρυτών της Klarna, είχε ήδη αποχωρήσει το 2012, αν και διατήρησε ένα μερίδιο που διαχειριζόταν μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, το οποίο η Klarna εκτιμά ότι κυμαίνεται μεταξύ 4% και 9%.

Τον Jacobsson ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα ο δεύτερος συνιδρυτής, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Niklas Adalberth, ο οποίος πούλησε το μερίδιό του και επέλεξε μια ζωή με επίκεντρο την φιλανθρωπία.

Αν και αρχικά «δόθηκε μεγάλη έμφαση στο να μην εξελιχθεί η Klarna σε one man show (με έναν πρωταγωνιστή)», τελικά εξελίχθηκε έτσι ακριβώς, με επικεφαλής τον Siemiatkowski.

Τα δύσκολα χρόνια

Ο Siemiatkowski, ή «Seb», θεωρείται διασημότητα στην σουηδική τεχνολογική σκηνή. Εμφανίζεται συχνά σε podcasts και τηλεοπτικές εκπομπές για να μιλήσει για το ταξίδι του και τους αγώνες της οικογένειας του, όπως ο εθισμός του πατέρα του στο αλκοόλ και η αυτοκτονία του.

Έχει δηλώσει ότι δεν πίνει πλέον αλκοόλ και έχει μιλήσει για τις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας στην Ουψάλα, μια μεσαιωνική πόλη 70 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης.

Οι γονείς του, δύο ακαδημαϊκοί που έφυγαν από την κομμουνιστική Πολωνία πριν από τη γέννησή του το 1981, πέρασαν δύσκολες στιγμές. Ο πατέρας του έγινε οδηγός ταξί και η μητέρα του συνταξιοδοτήθηκε νωρίς λόγω ασθένειας.

«Περνάγαμε ολόκληρες εβδομάδες τρώγοντας για γεύμα σουηδικές τηγανίτες, οι οποίες ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από αλεύρι και γάλα», είχε πει ο Siemiatkowski. «Οι γονείς μου δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τίποτε άλλο».

Για να χρηματοδοτήσει του φιλόδοξους στόχους εξωστρέφειας της Klarna, εξασφάλισε ο ίδιος την υποστήριξη διακεκριμένων επενδυτών της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia Capital και Silver Lake, εκμεταλλευόμενος το κύμα του υπερβολικού ενθουσιασμού των επενδυτών και του φθηνού χρήματος.

Το 2021, ο γύρος χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της SoftBank, την ανέδειξε στην πιο πολύτιμη νεοφυή επιχείρηση της Ευρώπης, ενώ η επιλογή «πληρώστε αργότερα» που παρείχε στους αγοραστές, υπήρχε σε όλα τα ηλεκτρονικά ταμεία των ιστοσελίδων κατά την καταναλωτική έκρηξη της πανδημίας.

Ένα και πλέον χρόνο αργότερα, οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων έβαλαν απότομα τέλος στη φρενίτιδα της fintech, και αντ’ αυτού η Klarna δέχτηκε πιέσεις για να αποδείξει τις δυνατότητες κέρδους της – και να παράσχει στους επενδυτές της μια έξοδο.

Πολλά venture capitals που είχαν επενδύσει σε αυτή από τότε που άρχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά πριν από πάνω από μια δεκαετία, δεν μπόρεσαν να εξαργυρώσουν τις συμμετοχές τους  – αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Η επενδυτική εταιρεία Permira με έδρα το Λονδίνο αγόρασε μερίδιο 10% έναντι περίπου 250 εκατ. δολαρίων το 2017 και θεωρείται ότι έχει πουλήσει περίπου το ήμισυ της συμμετοχής της έκτοτε, για 1,7 δισ. δολάρια.

Ως διευθύνων σύμβουλος ο Siemiatkowski προσπάθησε να αλλάξει την αρχική κουλτούρα της fintech σε έναν πιο επαγγελματικό χώρο εργασίας, δήλωσαν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του.

Προσπάθησε επίσης να αλλάξει την αντίληψη μιας ληστρικής επιχείρησης που στηρίζεται στις υπέρογκες χρεώσεις των ληξιπρόθεσμων δόσεων για να “ξεζουμίσει” τους πελάτες, παρουσιάζοντας την Klarna ως ένα φιλικό προς τον καταναλωτή «παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών και βοηθό αγορών, με τεχνητή νοημοσύνη».

Ο μέντορας

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η σχέση του με τον πρώην εταίρο της Sequoia και πρόεδρο της Klarna, Michael Moritz. Οι σημερινοί και πρώην εργαζόμενοι περιγράφουν τον Siemiatkowski ως «ασυμβίβαστο» και «απαιτητικό».

Ωστόσο, ένας πρώην υπάλληλος δήλωσε ότι ο Siemiatkowski εξελίχθηκε σε έναν καλύτερο μάνατζερ όταν βρέθηκε υπό την προστασία του Moritz. Ένας άλλος περιέγραψε το δίδυμο ως μια σχέση «πατέρα-γιου».

Ο Moritz είναι αυτός που βοήθησε να φτάσει η Klarna στο κατώφλι του αμερικανικού χρηματιστηρίου – και καθοδήγησε τον Siemiatkowski στην διαμάχη που είχε με τον Jacobsson και τον σύμμαχό του στο διοικητικό συμβούλιο, που απειλούσε να τινάξει στον αέρα την IPO.

Η διαμάχη εστιάστηκε στην διαφωνία των δύο συνιδρυτών και στην έκταση της επιρροής του Siemiatkowski στην εταιρεία, μετά από την δημόσια εγγραφή.

Αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των μεγάλων επενδυτών της εταιρείας, ο επικεφαλής της Klarna ήταν αυτός που πέτυχε τη νίκη κατά την ψηφοφορία των μετόχων τον περασμένο μήνα.

Με την IPO στον ορίζοντα, η fintech, η οποία υπάγεται στις ρυθμίσεις των τραπεζών, έχει υπογράψει μια σειρά από συνεργασίες με εμπόρους στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τον κύριο αντίπαλό της, την Affirm.

Πούλησε επίσης την επιχείρηση άμεσων πληρωμών «checkout» για 520 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο και αργότερα έκλεισε συμφωνία για την εκχώρηση δανείων αξίας 30 δισ. λιρών που είχε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο hedge fund Elliott. Προκειμένου να αυξήσει την ικανότητά της να συνάπτει νέα δάνεια.

Πρώην στελέχη λένε ότι ορισμένες στρατηγικές αποφάσεις προκάλεσαν εντύπωση – όπως η πραγματοποίηση μιας σειράς μικρών εξαγορών ενώ η εταιρεία ήταν ζημιογόνος.

Η Klarna βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των σουηδικών χρηματοοικονομικών αρχών για οικονομικό έγκλημα και έλεγχο κινδύνων.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

«Ο Sebastian πιστεύει δικαίως ότι η επιτυχία της Klarna είναι δικό του έργο. Αλλά έχει ιστορικό επενδύσεων σε πράγματα που δεν τα πήγαν τόσο καλά και πουλήθηκαν ή έκλεισαν αθόρυβα», δήλωσε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος.

Και ενώ ο Siemiatkowski κέρδισε τη διαμάχη στο διοικητικό συμβούλιο, αυτή άφησε πικρή γεύση σε ορισμένους επενδυτές, δήλωσε άτομο που βρίσκεται κοντά στην εταιρεία.

«Υπάρχουν πολλοί μέτοχοι κατά του Seb που κουνάνε το κεφάλι τους για τον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ένας μέτοχος. Αλλά, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν απλώς να εξασφαλιστεί η ρευστότητα και να σταματήσει να τρομάζει τους μελλοντικούς επενδυτές».

Διαβάστε επίσης:

MacKenzie Scott: Η πρώην σύζυγος του Bezos πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 8 δισ. δολ. και συνεχίζει τις φιλανθρωπίες

Boohoo: Άντλησε 39 εκατ. λίρες μέσω placement μετοχών – Δεν επιθυμεί τον μεγιστάνα Mike Ashley στο ΔΣ

Rolex: Στα 50 δισ. δολάρια η εμπορική αξία όλων των μοντέλων Submariner που έχουν κατασκευαστεί


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.