Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτιναχθεί το overnight κόστος δανεισμού σε τουρκικές λίρες, καθώς υπερδιπλασιάστηκε την Τετάρτη, αφού σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών την προηγούμενη μέρα, κάτι που δείχνει πως οι χρηματαγορές έχουν «παγώσει» μετά την απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να βάλει φρένο στους ξένους που σορτάρουν το τουρκικό νόμισμα.

Το offshore overnight swap rate, το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για να ανταλλάξουν συνάλλαγμα με λίρες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκτινάχθηκε στο 700%, αφού ανήλθε στο 325%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και μετά, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η αύξηση του κόστους αποτελεί, για κάποιους αναλυτές, ένδειξη ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει με τον τρόπο αυτόν τη διολίσθηση της λίρας, μετά την κατακόρυφη «βουτιά» που σημείωσε το νόμισμα την Παρασκευή – τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά την οικονομική κρίση του περασμένου καλοκαιριού.

Η τουρκική λίρα κινήθηκε ανοδικά αυτήν την εβδομάδα, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, αλλά υποχωρούσε και πάλι πάνω από 1% νωρίς σήμερα το πρωί.

Εντολή στις τράπεζες να μη φύγει ούτε λίρα

Αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος μίλησε στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε την Τρίτη πως τουρκικές τράπεζες του έλεγαν πως είχαν πάρει εντολή «να μη δανείσουν ούτε μία λίρα σε ξένους».

Όμως, η αυξανόμενη αγωνία των επενδυτών αποτυπώνεται πλέον εμφανώς και στην τουρκική αγορά ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι τουρκικό ομόλογο σε δολάρια, λήξης τον Οκτώβριο του 2028, έκανε πράξεις την Τετάρτη με απόδοση στο 7,54%, τη στιγμή που στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η απόδοσή του έφτανε μετά βίας το 7%.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται και οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε τουρκική λίρα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται στο 17,2% την Τετάρτη, ενώ στο τέλος του Ιανουαρίου είχε φτάσει να υποχωρεί στο 13,8%.

Η Esther Law, senior investment manager για ομόλογα αναδυόμενων αγορών στην Amundi, υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την πάταξη του short selling λειτουργούν μεν υποστηρικτικά για την τουρκική λίρα, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα και σίγουρα δεν βοηθούν την τοπική αγορά ομολόγων.

Ένας άλλος επενδυτής που δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές πρόσθεσε ότι «σκοτώνοντας την ξένη αγορά swap, οι ξένοι δεν μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις θέσεις που έχουν σε τουρκικά ομόλογα». «Είναι σαν να τους πυροβολούν ξανά στα πόδια», λέει χαρακτηριστικά.

Η  έρευνα που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο οι τουρκικές Αρχές για την JPMorgan, μετά από μία απαισιόδοξη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας για την τουρκική λίρα, έχει επίσης «παγώσει» τη ροή των αναλύσεων, σύμφωνα με επενδυτές, προκαλώντας πονοκέφαλο στους διαχειριστές που τις χρησιμοποιούν.

Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές της Κυριακής, όπου ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας επιδεινώνουν ακόμη περισσότερα τα οικονομικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι, με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τη μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας.

Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή μεταβαίνει στη χώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά ρωσικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα.

Η κλιμάκωση, όμως, των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας με αφορμή τη συγκεκριμένη αγορά προκαλεί επίσης αναταραχή στους επενδυτές που φοβούνται πως η Ουάσιγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρωσία.

[ft_copy]


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.