• bloomberg

    Financial Times

    Rolls-Royce: Έκανε το turnaround και επιβραβεύει τους εργαζομένους της με μετοχές 35,31 εκατ. ευρώ!

    • NewsRoom
    Rolls Royce


    Η Rolls-Royce πρόκειται να δώσει μετοχές αξίας άνω των 700 στερλινών σε όλους τους εργαζομένους της μετά την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν αφενός τα κέρδη της και να μπορέσει αφετέρου να ξαναρχίσει να καταβάλλει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tufan Erginbilgiç, ενημέρωσε στους εργαζομένους με μήνυμά του την Πέμπτη, 1η Αυγούστου, ότι η εισηγμένη στον FTSE 100 εταιρεία θα δώσει τον Σεπτέμβριο από 150 μετοχές σε «κάθε συνάδελφο, σε κάθε τμήμα του οργανισμού».

    Η μετοχή της Rolls-Royce έχει υπερπενταπλασιάσει την αξία της τότε που ανέλαβε ο Erginbilgicτον Ιανουάριο του 2023, υποστηριζόμενη από την αύξηση στα διεθνή ταξίδια και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο επικεφαλής της και πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Χθες, Πέμπτη, έκλεισε στις 491 πένες, τιμή με βάση την οποία το πακέτο των μετοχών που παίρνει κάθε εργαζόμενος υπολογίζεται σε περίπου 730 στερλίνες (859 ευρώ).

    Στο μήνυμά του, μέρος του οποίου είδαν οι Financial Times, ο Erginbilgic ανέφερε πως η επιστροφή στα μερίσματα ήταν μια «σημαντική στιγμή» για τους μετόχους της Rolls-Royce και τους μελλοντικούς επενδυτές. Πολλοί, πρόσθεσε, «βλέπουν το μέρισμα ως προϋπόθεση για να επενδύσουν» στην εταιρεία.

    Στο μήνυμά του, ο Erginbilgic ανέφερε επίσης προς τους εργαζόμενους ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας επιτεύχθηκαν χάρη στη δική τους συμβολή, προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό να μοιραστείτε κι εσείς την επιτυχία μας».

    «Θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή σας στη μελλοντική μας επιτυχία και να σας ανταμείψουμε για τον ρόλο που θα παίξετε σε αυτήν», πρόσθετε.

    Ο όμιλος, οι κινητήρες του οποίου είναι εκείνοι που δίνουν κίνηση σε μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη, σταμάτησε να καταβάλλει μέρισμα το 2020 -για πρώτη φορά μετά την ιδιωτικοποίησή της το 1987- καθώς δυσκολευόταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Η Rolls-Royce βγάζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από τη συντήρηση και το σέρβις των κινητήρων της, αλλά η Covid καθήλωσε τα περισσότερα από τα μεγάλα αεροσκάφη του κόσμου.

    Από την ώρα που ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος, ο Erginbilgic έβαλε άμεσα σε λειτουργία ένα σαρωτικό σχέδιο βελτίωσης της αποδοτικότητας της εταιρείας και ανάκαμψης, το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη συγκέντρωση βασικών λειτουργιών, όπως του ανθρώπινου δυναμικού. Και παράλληλα εστίασε στην επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων για κινητήρες που δεν ήταν ζημιογόνες για την εταιρεία.

    Η εταιρεία την Πέμπτη ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 1,1 δισ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένα κατά 74% σε σύγκριση με πέρυσι. Αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τα υποκείμενα λειτουργικά κέρδη φέτος μεταξύ 2,1 και 2,3 δισ. στερλινών. Στοχεύει, δε, σε ελεύθερες ταμειακές ροές μεταξύ 2,1 δισ. και 2,2 δισ. στερλινών, από 1,7 με 1,9 δισ. στερλίνες που προέβλεπε το προηγούμενο guidance.

    Η Rolls-Royce είχε ήδη σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς μετοχών για τους εργαζομένους της, αλλά είναι η πρώτη φορά που χαρίζει μετοχές. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κρατήσουν τις μετοχές για ορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος δεν θα πάρει καμία μετοχή ο ίδιος.

    Η Rolls-Royce μπορεί να εκδώσει νέες μετοχές ή να χρησιμοποιήσει ίδιες μετοχές.

    Η εταιρεία απασχολούσε πέρυσι λίγο περισσότερους από 40.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο report της, επομένως οι μετοχές που θα χαρίσει θα κοστίσουν στον όμιλο περίπου 30 εκατομμύρια στερλίνες (35,31 εκατ. ευρώ).

    Όπως ανέφερε η Rolls-Royce «είναι σημαντικό να μπορούν να συμμετέχουν στην επιτυχία μας όλοι οι άνθρωποί μας, γι’ αυτό και τους δίνουμε την ευκαιρία να κατέχουν μέρος της Rolls-Royce, χαρίζοντας από 150 μετοχές σε κάθε συνάδελφο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    «Λευκός καπνός» στη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, με τη συγκέντρωση μετοχών να ξεπερνά το 90% – Ολο το παρασκήνιο

    10.000 έλεγχοι καταγγελιών τον Ιούλιο σε αιγιαλό και παραλίες – Ελέχθηκαν πάνω από 1.150 επιχειρήσεις

    Μύκονος: Η Villa Lithos της Σοφίας Μπιθαρά με την εντυπωσιακή infinity pool πωλείται έναντι 25 εκατ. ευρώ


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ