• bloomberg

    Financial Times

    Revolut: Τα επόμενα σχέδια και ο στόχος για αποτίμηση άνω των 40 δισ. δολ.

    Nikolay Storonsky, CEO Revolut (Πηγή: youtube)

    Nikolay Storonsky, CEO Revolut (Πηγή: youtube)


    Σε αποτίμηση που θα ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια στοχεύει η βρετανική fintech Revolut, δρομολογώντας την πώληση υφιστάμενων μετοχών της, κίνηση που θα εδραιώσει την θέση της ως η πιο πολύτιμη νεοφυής επιχείρηση στην Ευρώπη, σύμφωνα πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

    Η εταιρεία που έχει την στήριξη της SoftBank, συνεργάζεται με τη Morgan Stanley για την πώληση υφιστάμενων μετοχών αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχουν οι εργαζόμενοι, αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Μία αποτίμηση άνω των 40 δισ. δολαρίων, θα ήταν τουλάχιστον 20% υψηλότερη από την αποτίμηση των 33 δισ. δολαρίων που πέτυχε η Revolut στο γύρο άντλησης κεφαλαίων που πραγματοποίησε το 2021.

    Μάλιστα, θα ξεπερνούσε την κεφαλαιοποίηση της βρετανικής τράπεζας NatWest, αλλά και της Société Générale με έδρα το Παρίσι, φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με αυτά της Lloyds Banking Group.

    Ο φιλόδοξος στόχος, αν επιτευχθεί, θα αψηφήσει τη δύσκολη, για τους ευρωπαϊκούς ομίλους fintech, αγορά των τελευταίων δύο ετών.

    Σημειώνεται ότι η Klarna με έδρα τη Στοκχόλμη, άλλη μία σημαντική fintech, είδε την αποτίμησή της να καταρρέει στα 6,7 δισ. δολάρια από 46 δισ. δολάρια κατά την συγκέντρωση κεφαλαίων που πραγματοποίησε το 2022. Ορισμένοι επενδυτές venture capital έχουν έκτοτε μειώσει τα μερίδια τους στη Revolut.

    Κλειδί η χορήγηση τραπεζικής άδειας

    Η βρετανική νεοφυής επιχείρηση αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη της αίτησης της για χορήγηση τραπεζικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία υπέβαλε για πρώτη φορά πριν από τρία και πλέον χρόνια.

    Η τραπεζική άδεια αποτελεί “κλειδί” προκειμένου η fintech να ενισχύσει τα δάνεια και τα κέρδη της στη μεγαλύτερη αγορά της.

    Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έχουν καθυστερήσει καθώς η Revolut κλονίστηκε από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης από τους ορκωτούς ότι δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν πλήρως τα στοιχεία εσόδων στους λογαριασμούς της για το 2021.

    Η εταιρεία υπέστη ζημίες στα τελευταία αποτελέσματά της για το έτος 2022, τα οποία ανακοίνωσε με καθυστέρηση, καθώς η άνθηση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα που κατά το παρελθόν ενίσχυσε τα κέρδη της, εξασθένισε. Στο μεταξύ, η αύξηση του κόστους αντιστάθμισε τα οφέλη από τις υψηλότερες καταθέσεις πελατών και τα υψηλότερα επιτόκια.

    Aύξηση πελατών και επέκταση στο εξωτερικό

    Η Revolut ιδρύθηκε από τον Nikolay Storonsky και τον Vlad Yatsenko το 2015, περίπου την ίδια εποχή με τις βρετανικές διαδικτυακές τράπεζες, όπως η Monzo και η Starling. Έκτοτε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους ανταγωνιστές της όσον αφορά την αύξηση των πελατών της και έχει ακολουθήσει επιθετική πολιτική για την διεθνή επέκταση της.

    Έχει περίπου 40 εκατ. πελάτες παγκοσμίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Starling και η Monzo, οι οποίες διαθέτουν τραπεζική άδεια, έχουν η καθεμία λιγότερους από 10 εκατ. πελάτες και δραστηριοποιούνται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το 2021 η Revolut άντλησε 800 εκατ. δολάρια από επενδυτές, μεταξύ των οποίων το Vision Fund 2 της SoftBank και η Tiger Global Management.

    Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα της να αυξηθούν στα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες το 2023, από 923 εκατομμύρια λίρες την προηγούμενη χρονιά, με το «περιθώριο καθαρού κέρδους να διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό».

    Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία σε ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια στην οικονομική περιοχή Canary Wharf του Λονδίνου, στο πρώην κτίριο της Thomson Reuters.

    Τα νέα γραφεία θα ανοίξουν τον Μάιο του 2025, αυξάνοντας τον διαθέσιμο χώρο κατά 40%, σε 113.000 τετραγωνικά πόδια.

    Σημειώνεται ότι η fintech έχει επίσης εξασφαλίσει την στήριξη επενδυτών όπως οι TCV, Balderton Capital, Ribbit Capital και Molten Ventures.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ