ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Prada ενισχύει την στρατηγική της στο λιανικό εμπόριο, με προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και οι εύποροι πελάτες της αναζητούν πλέον πιο «βιωματικές αγορές», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Patrizio Bertelli.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, το όραμα του είναι να συγκεντρώσει κάτω από την ίδια σκέπη όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η Prada -ρούχα, αξεσουάρ, τρόφιμα αλλά και τέχνη – παρέχοντας στους καταναλωτές την δυνατότητα μίας μεγάλης καθηλωτικής εμπειρίας.
Ο ιταλικός όμιλος πολυτελείας, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχει προχωρήσει τον προηγούμενο καιρό στην αγορά ακινήτων, με αξιοσημείωτα deals στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις στην περιοχή δεν παρουσίασαν μεταβολές.
Στροφή στην αγορά ακινήτων
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το brand αγόρασε το κτίριο του Μανχάταν το οποίο στεγάζει το κατάστημά του από το 1997, έναντι 425 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία χαρακτήρισε την τοποθεσία του ακινήτου ως υψηλής στρατηγικής αξίας, λόγω της δυσκολίας εύρεσης ακινήτων στην περιοχή αλλά και των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων που προσφέρει. Μια γειτονική τοποθεσία αγοράστηκε επίσης από την εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας.
Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων της Νέας Υόρκης βιώνει μία ταραχώδη περίοδο, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με εκπροσώπους του λιανεμπορίου να έχουν αναγκαστεί να κλείσουν ιστορικά πολυκαταστήματα τον προηγούμενο καιρό, όπως το Barneys.
Ο Bertelli μιλώντας στους Financial Times εξηγεί ότι «το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ζήτησης».
«Αν διαχειρίζεσαι ένα πολυκατάστημα πολυτελείας ως μια απλή οικονομική επιχείρηση και όχι με το να εστιάζεις στις εμπορικές πτυχές, τα προϊόντα και την εμπειρία του πελάτη, φυσικά και αυτό θα πάει στραβά», αναφέρει.
Καθώς η αμερικανική αγορά πολυτελείας δείχνει πολλά υποσχόμενη, οι οίκοι μόδας έχουν προσθέσει 6.000 τετραγωνικά μέτρα σε χώρους πολυκαταστημάτων από το 2022 έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ακινήτων JLL.
Τα πολυτελή brands αναζητούν παράλληλα νέους τρόπους για να ασχοληθούν με τους πελάτες που είναι διατεθειμένοι μεν να ξοδέψουν, αλλά αναζητούν ως αντάλλαγμα μοναδικές και εξατομικευμένες εμπειρίες κατά τη διάρκεια των αγορών τους.
«Ποτέ δεν πίστεψα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα υποβαθμίσει την ανάγκη για καταστήματα λιανικής πώλησης. Μόνο όσοι ήταν ελλειπώς προετοιμασμένοι το πίστευαν αυτό, επειδή αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτικές τάσεις έχουν εξελιχθεί σε όλη αυτή την ιστορία», σημειώνει ο Bertelli.
Ισχυρά κέρδη
Η πεποίθηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου για το για το 2023, με τα καθαρά έσοδα να αυξάνονται κατά 17% σε 4,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τροφοδοτούμενα από την σημαντική αύξηση των πωλήσεων της Miu Miu, κατά 58% σε σύγκριση με το 2022 και την ισχυρή δυναμική του ομίλου στην Ιαπωνία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση, από τους ντόπιους πελάτες.
Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις της Prada αυξήθηκαν κατά 12% την ίδια περίοδο, με τις πωλήσεις στην περιοχή της Ευρώπης να αυξάνονται κατά 14%, ενισχυμένες από τις τουριστικές δαπάνες.
Καθώς η Prada δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις της στο λιανικό εμπόριο στη Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλες πόλεις-κλειδιά – Μιλάνο, Λονδίνο, Παρίσι, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ και Τόκιο- στόχος είναι να δημιουργήσει ένα πολυκατάστημα–«προορισμό», όπου οι πελάτες μπορούν να ανακαλύψουν τα ρούχα της, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως φαγητό – αυτό θα παρέχεται από το ζαχαροπλαστείο Marchesi 1824 – και εκθέσεις τέχνης και πολιτισμού, οι οποίες θα διοργανώνονται από το Fondazione Prada, το ίδρυμα σύγχρονης τέχνης της οικογένειας.
«Δεν λέω ότι οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα εξαφανιστούν. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν», διευκρινίζει ο Bertelli. «Αλλά τα καταστήματα λιανικής θα γίνουν βιωματικοί χώροι που θα φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά», υποστηρίζει.
Η επιστροφή των πλούσιων πελατών
Το μάρκετινγκ εντός του καταστήματος μπορεί να ενισχυθεί από την προσέλκυση εύπορων πελατών, ενώ τα διαδικτυακά κανάλια του ομίλου θα χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν την επαφή των πελατών με το brand.
Στο μέτωπο του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ανάπτυξη επιβραδύνεται «σε σύγκριση τόσο με ό,τι έχουμε δει ιστορικά αλλά και σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις λιανικής», σύμφωνα με τη Monique Pollard, συν-επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας έρευνας μετοχών διαδικτύου της Citi, ενώ η «μεγάλη επιστροφή» στις αγορές με φυσική παρουσία, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας, συνεχίζεται και το 2023.
Από την άλλη, η διατήρηση ενός μεγάλου φυσικού χώρου μπορεί να είναι δαπανηρή και πολύπλοκη αναφορικά με τη συντήρησή του και ορισμένοι γνώστες του κλάδου έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τις τρέχουσες μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα, δεδομένου του αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ο Bertelli υποστηρίζει ότι βλέπει αξία στη δημιουργία μιας ταυτότητας που υπερβαίνει αυτό που πουλάει το brand. «Θέλουμε να ενισχύσουμε μια νοοτροπία, μια εμπειρία με επίκεντρο το εμπορικό σήμα της Prada».
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Prada έχει εγκαινιάσει τρία λεγόμενα «Epicenters», στις πόλεις της Νέας Υόρκης, του Τόκιο και του Λος Άντζελες. Πρόκειται για χώρους λιανικής πώλησης που λειτουργούν και ως χώροι προβολής ταινιών, παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
«Μας έχουν κατηγορήσει για καταναλωτισμό, αλλά στην πραγματικότητα, είδαμε τι ερχόταν και το πώς θα μετατοπιζόταν η ζήτηση από τους πελάτες», υποστηρίζει ο Bertelli.
«Η ιδέα είναι να έρθουμε πιο κοντά στους πελάτες, συμμετέχοντας πιο ενεργά στις πολιτιστικές συζητήσεις», εξηγεί ο Bertelli. «Εξάλλου, ο ορισμός της πολυτέλειας στις μέρες μας είναι η ποιότητα στη ζωή μας σε κάθε πτυχή, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώμε, πώς ταξιδεύουμε, της τέχνης και του πολιτισμού που έχουμε πρόσβαση και του τι φοράμε».
Το αντισυμβατικό DNA
Η Miuccia Prada, γόνος της ιδρυτικής οικογένειας και συν- διευθύντρια δημιουργικού του brand ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για την τέχνη ως εργαλείο προβληματισμού για τον κόσμο και προσπαθεί να ερμηνεύσει τις ιδεολογικές της αντιλήψεις μέσα από τα ρούχα.
Η συλλογή «Banal Eccentricity» της άνοιξης/καλοκαιριού 1996 αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς καθιέρωσε την υπερβατική ταυτότητα για την οποία είναι γνωστή σήμερα η Prada. Διαθέτοντας αντιθετικές έννοιες, χρώματα και υφάσματα, σηματοδότησε την αρχή της ανατρεπτικής προσέγγισης του brand, αναδιαμορφώνοντας τις ιδέες της αισθητικής και κάνοντας το άσχημο να είναι ελκυστικό.
Αυτή η στάση παραμένει στο DNA της εταιρείας, καθώς «η Prada καταπολεμά το προφανές μέσω της καινοτομίας και του πειραματισμού», υποστηρίζει ο Bertelli.
«Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η αισθητική και η εμπειρία της Prada θα εκτιμηθεί παγκοσμίως … αλλά δεν είναι θέμα όμορφου ή άσχημου. Είναι θέμα ουσίας», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Prada, Gucci, LVMH: Πόλεμος για το φιλέτο στην 5η λεωφόρο
Μιούτσια Πράντα: Πώς η κομμουνίστρια μεταμορφώνει το Μιλάνο;
Gucci: Super deal 963 εκατ. δολ. για την απόκτηση ακινήτου στο Μανχάταν
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση