Όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, χαρακτήρισε, την εβδομάδα που πέρασε, «εξαιρετικές» τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, σκιαγραφώντας μια «ηλιόλουστη» εικόνα για τις προοπτικές της, η αγορά ομολόγων ήταν η πρώτη που αντέδρασε, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου να «σκαρφαλώνουν» στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2011. Η ιλιγγιώδης άνοδος των αποδόσεων, όμως, αυτό που έκανε με τη σειρά της ήταν να σβήσει τη λάμψη από μια χρηματιστηριακή αγορά, την αμερικανική, που ελάχιστες μέρες νωρίτερα είχε σημειώσει νέο υψηλό ρεκόρ.

Η βελτίωση των προσδοκιών για την αμερικανική οικονομία θα έπρεπε να είναι μια καλή είδηση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το sell-off στα ομόλογα ανεβάζει τον πήχη για τα αποτελέσματα κερδοφορίας τρίτου τριμήνου, καθώς η άνοδος των αποδόσεων πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της κερδοφορίας για να δικαιολογούνται οι σημερινές αποτιμήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά. Και ενώ η αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία είναι ευλογία, αν τελικά φέρει ταχύτερη αύξηση των μισθών, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τα περιθώρια κέρδους που έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Θα μπορούσε επίσης να κάνει τη Federal Reserve να αυξήσει γρηγορότερα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές, αυτό που θα καθορίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ποια θα είναι η πορεία των μετοχών το επόμενο διάστημα θα είναι η αλληλεπίδραση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τρίτου τριμήνου, στο χορό των οποίων εισερχόμαστε για τα καλά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase την Παρασκευή, και των επιπέδων των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Τα επιτόκια αποτελούν βασική συνιστώσα μίας ευρέως χρησιμοποιούμενης μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των αποτιμήσεων, που υπολογίζει την τρέχουσα αξία ενός asset προεξοφλώντας τις αναμενόμενες ταμειακές ροές του με τη χρήση ενός επιτοκίου προσαρμοσμένου στους κινδύνους. Το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται συνήθως με βάση τα επιτόκια των πιο μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων συν ένα επιπλέον premium για την αγορά οτιδήποτε άλλου πέρα από κρατικά ομόλογα. Και όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων, οι επενδυτές χρειάζονται υψηλότερους ρυθμούς αύξησης κερδών για να δικαιολογήσουν τις αποτιμήσεις.

Αν και η αντίδραση του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής, αν δει κανείς τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι γίνονται διάφορες ανακατατάξεις.

Καθώς οι προσδοκίες για τη δυναμική και τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, η προθυμία των επενδυτών να πληρώσουν κάτι παραπάνω για μετοχές υψηλού αναπτυξιακού δυναμικού, όπως οι τεχνολογικές, μειώνεται, κάτι που ήδη αποτυπώνεται τόσο στον S&P όσο και στον Nasdaq.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βάζει επίσης στο μικροσκόπιο των επενδυτών και τις εταιρείες που κουβαλούν μεγαλύτερο χρέος.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs συνιστούν στους επενδυτές να προτιμούν αυτήν την περίοδο εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς.

«Έχει να κάνει με το κόστος κεφαλαίου», λέει ο Thomas Becket, διευθυντής επενδύσεων στην PSigma: «Το κόστος αυτό υπονομεύει την κερδοφορία ορισμένων εταιρειών και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο χρέος μπορούν να αναλάβουν, ιδίως όταν θέλουν να προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών κάτι που έχει λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά».

Αυτοί που συνεχίζουν να πιστεύουν στις προοπτικές των μετοχών μπορούν να αγαλλιάσουν κάπως από την ευρωστία των εταιρικών κερδών.

Χάρη στον συνδυασμό οικονομικής ανάπτυξης, φοροελαφρύνσεων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 ετοιμάζονται να κλείσουν το καλύτερο εννεάμηνό τους από το 2010 και μετά.

Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας θα διαμορφωθεί στο 19% για το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ισχυρή αυτή επίδοση, όμως, δεν παύει να είναι χαμηλότερη από το 25% του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του 2018. Η ταχύτητα και μόνο της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έπιασε κάποιους απροετοίμαστους και, αν διατηρηθεί, θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Αν, όμως, η άνοδος των αποδόσεων συνεχιστεί με ηπιότερους ρυθμούς, το πιο πιθανό είναι να επιβραδύνει, χωρίς να σκοτώσει, το «bull run» της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

[ft_copy]

© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.