Η υποχώρηση της ζήτησης για τα υψηλότερου κινδύνου ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών επηρεάζει τις νέες εκδόσεις, μετά το δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, που έδωσε την ευκαιρία να βγουν στις αγορές ακόμη και τράπεζες που δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η Deutsche Bank, εξέδωσε με επιτυχία το πρώτο της «additional tier 1» (AT1) ομόλογο, 6ετούς διάρκειας.

Η εξάπλωση, όμως, του κορονοϊού έχει αποδυναμώσει σοβαρά τη ζήτηση για τέτοιου είδους ομόλογα και, επιπλέον, οι ρευστοποιήσεις απειλούν με ζημίες τους επενδυτές που έσπευσαν μαζικά να τοποθετηθούν φέτος σε πιο επισφαλή τραπεζικά ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις ρεκόρ. Παρότι τα ομόλογα τύπου AT1 ήταν μεταξύ εκείνων που προσέφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις πέρυσι -με τον δείκτη ICE Bank of America να παρουσιάζει συνολικές αποδόσεις άνω του 17,5%- οι επενδυτές εγγράφουν μέχρι στιγμής ζημίες για το 2020.

Οι τράπεζες εκδίδουν διάφορους τύπους ομολόγων που διαφέρουν ως προς το πόσο εκτεθειμένα είναι στην πιθανότητα ζημιών κατά τη διάρκεια ενδεχόμενης κρίσης. Τα ομόλογα τύπου AT1, τα οποία βρίσκονται στη βάση της ομολογιακής πυραμίδας, είναι εκείνα που προσιδιάζουν περισσότερο με μετοχές, επειδή η τράπεζα μπορεί να τα διαγράψει σε περίοδο προβλημάτων, ενώ δεν έχουν λήξη, που σημαίνει ότι το κεφάλαιο δεν χρειάζεται να αποπληρωθεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει σε κυκλοφορία τέτοιου είδους ομόλογα. Ωστόσο, η τράπεζα εξέδωσε ομόλογα «Tier 2» -τα οποία κατατάσσονται ελαφρώς υψηλότερα από τα AT1- 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5,5% στις 12 Φεβρουαρίου, έχοντας λάβει προσφορές άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Τη Δευτέρα, η τιμή του ομολόγου υποχώρησε στα 79 λεπτά του ευρώ, που σημαίνει ότι το ομόλογο έχασε πάνω από το 25% της αξίας του μέσα σε τρεις και κάτι εβδομάδες. Η απόδοση του ομολόγου, η οποία κινείται αντίθετα από την τιμή του, έχει πλέον ενισχυθεί πάνω από το 10%.

Σύμφωνα με έναν hedge fund manager, η φρενίτιδα που επικράτησε με τα ομόλογα στην αρχή του έτους οφειλόταν σε κάποιον βαθμό και στη ζήτηση για τραπεζικά ομόλογα υψηλότερου κινδύνου από επενδυτές στην Ασία, με την παρουσία των ασιατικών funds στις πρόσφατες εκδόσεις των τραπεζών να είναι αξιοσημείωτη.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά εύθραυστος, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου, μετά τη βαθιά κρίση που βίωσε η χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές έδειχναν πιο πρόθυμοι να στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες τελευταία, καθώς η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα ένα κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών από τα τοξικά assets (ΣτΜ: το σχέδιο «Ηρακλής).

Η Alpha Bank, για παράδειγμα, κατάφερε να εκδώσει τον περασμένο μήνα ομόλογα Tier 2 500 εκατ. ευρώ, τα οποία διαπραγματεύονται σήμερα στα 90 λεπτά του ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της CreditSights, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκδώσει φέτος ομόλογα AT1 άνω των 10 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ιταλία, με τέσσερις τράπεζες να αντλούν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ.

Η Intesa Sanpaolo «κλείδωσε» το χαμηλότερο κουπόνι που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής για ιταλικό AT1, όταν πλήρωσε μόλις 3,75% για να αντλήσει 750 εκατ. ευρώ στις 20 Φεβρουαρίου. Το ομόλογο αυτό έχει χάσει επίσης πολύ στις τελευταίες συνεδριάσεις, κινούμενο τη Δευτέρα στο επίπεδο των 92,5 λεπτών του ευρώ, που ισοδυναμεί με απόδοση γύρω στο 5,5%.

Copyright The Financial Times Limited 2020

© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.