του

Όσοι έχουν ακίνητα στο Νταβός ανεβάζουν τις τιμές στο Airbnb για να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατό την οικονομική άνεση της ελίτ που θα παραβρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) αυτήν την εβδομάδα.

Οι χιλιάδες επιχειρηματίες, βιομήχανοι, πολιτικοί, celebrities και ακόλουθοι που ετοιμάζονται να αποβιβαστούν για το ετήσιο προσκύνημά τους στις ελβετικές Άλπεις προσπαθούν να κλείσουν τα καλύτερα δωμάτια και σπίτια στα ασφαλέστερα σημεία — αλλά ακόμη και το πιο απλό από αυτά έχει το κόστος του.

Για τους κατοίκους του Νταβός, οι νέες αφίξεις είναι χρυσωρυχείο.

«Μαθαίνω ότι μπορεί να σε χρεώσουν για μία εβδομάδα το ίδιο ποσό που θα πλήρωνες για όλο τον χρόνο [σε νοίκι]», λέει ο Sascha Ginesta, εκτιμητής ακινήτων στην περιοχή για την Ginesta Immobilien.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων Airbnb δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, διαπιστώνει ότι οι ντόπιοι το εκμεταλλεύονται στο μέγιστο. Για τα ελάχιστα ακίνητα που είναι ακόμη ελεύθερα, η μέση τιμή ανά βράδυ είναι γύρω στα 2.830 ευρώ. Το πιο οικονομικό από όλα είναι ένα μονό δωμάτιο, στο οποίο έχουν στριμώξει τρία κρεβάτια, στα 900 ευρώ τη βραδιά. Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 2.165 ευρώ τη βραδιά τις μέρες του WEF, κοστίζει το 1/8 της τιμής αυτής μία εβδομάδα αργότερα.

Schatzalp Hotel

Για τα ξενοδοχεία, ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι μπορείς να χρεώσεις έως και 20% πάνω από το high season, λέει ο Dagmar Weber, διευθυντής του Hard Rock Hotel Davos. Όμως, «κάτω από το τραπέζι, δεν έχω ιδέα αν υπάρχει πραγματικά κάποιο όριο», προσθέτει.

Ο «άγραφος κανόνας», όπως φαίνεται, πολλές φορές δεν τηρείται: ένα διπλό δωμάτιο στο Hotel Derby για τις τρεις βραδιές του Φόρουμ διαφημιζόταν στα 7.484 ευρώ (στις 4 Ιανουαρίου), αλλά η διαμονή για τρεις νύχτες την επόμενη εβδομάδα κοστίζει 237 ευρώ (σχεδόν 97% λιγότερο). Και, εκτός από τις ημερομηνίες, η μοναδική αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών είναι ότι η πρώτη περιλαμβάνει πρωινό.

Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο Hard Rock Hotel

Πέρα, όμως, από το εύκολο κέρδος, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσφέρει και πλούτο… ανεκδότων, που οι ντόπιοι εμπορεύονται όλο τον χρόνο.

Ένας πρώην υπάλληλος ξενοδοχείου μιλά για το ρίσκο του να έχεις τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιάσερ Αραφάτ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον αρχηγό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αντίστοιχα την εποχή εκείνη, να μένουν κάτω από την ίδια στέγη. Κάποιος άλλος περιγράφει την παραζάλη ενός συναπαντήματος με τον Μπιλ Κλίντον.

Φυματίωση, ταράτσες και νόμοι

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μπορεί να δίνει μεγαλύτερη ζωντάνια στο Νταβός, αλλά υπάρχει ζωή και τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη νομοθεσία που περιορίζει τον αριθμό των δεύτερων κατοικιών που μπορούν να αγοράσουν οι ξένοι και τον αριθμό των δεύτερων κατοικιών που μπορούν να χτιστούν. Οι περισσότεροι που μένουν εδώ, μένουν όλο τον χρόνο.

Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, 906.000 δολάρια

Πέραν αυτού, το Νταβός χρωστάει πολλά και στην… φυματίωση.

Το 1860, ο πληθυσμός του ήταν γύρω στους 1500 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός, όμως, εξαπλασιάστηκε σχεδόν μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια, καθώς η φυματίωση ρήμαξε την Ευρώπη. Και αυτό γιατί ενώ οι φτωχοί και αδύναμοι ήταν καταδικασμένοι να μπαίνουν σε αναρρωτήρια που ελάχιστα διέφεραν από φυλακές, όσοι είχαν χρήμα και ήθελαν μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο γιατρός Alexander Spengler στο Νταβός, ο οποίος ικέτευε τους ασθενείς να «εκμεταλλευτούν τη θεραπευτική δύναμη της αραιής ορεινής ατμόσφαιρας».

Με ευνοϊκό μικροκλίμα και -υποτίθεται- στο υψηλότερο υψόμετρο από όλες τις πόλεις των Άλπεων, το Νταβός άκμασε.

Τα σανατόρια έχουν έκτοτε μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά η ασθένεια άφησε το δικό της ανεξίτηλο σημάδι στην πόλη: οι κατοικίες στο Νταβός δεν έχουν τις στέγες που συναντά κανείς στις καρτ-ποστάλ άλλων αλπικών χωριών, αλλά είναι… ταράτσες! Ένας σχεδιαστικός κώδικας που επιτρέπει στο χιόνι να λιώνει σε μια κεντρική κοιλότητα για να υπάρχει καθαρό νερό για τους άρρωστους επισκέπτες, αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα.

Ένα προσιτό ελβετικό θέρετρο

Οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή είναι πιο προσιτές απ’ ό,τι στα γραφικά ελβετικά θέρετρα του Βερμπιέ, του Σεν Μόριτς ή του Γσκτάαντ, όντας κάτι παραπάνω από 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα prime ακίνητα.

«Είναι ένα ελβετικό θέρετρο μέσης κατηγορίας», λέει ο Jeremy Rollason της κτηματομεσιτικής Savills.

Ο ίδιος λέει ότι η ζήτηση σήμερα είναι μεγάλη.

«Οι Ελβετοί θεωρούσαν για πάρα πολλά χρόνια τα ακίνητα βάρος, όχι επένδυση, αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια: εν μέρει λόγω της νομοθεσίας -συνειδητοποιούν ότι έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε κάτι που δεν υπάρχει σε μεγάλη προσφορά- και εν μέρει επειδή τα επιτόκια είναι αρνητικά [στο -0,75%]. Πρέπει να επενδύσουν κάπου τα λεφτά τους», εξηγεί…

Τι μπορεί, όμως, να αγοράσει κανείς με…

  • 450.000 ευρώ; Μία γκαρσονιέρα στα περίχωρα του Νταβός.
  • 1,7 εκατ. ευρώ; Ένα penthouse τεσσάρων υπνοδωματίων στην Davos Platz.
  • 3,17 εκατ. ευρώ; Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης.

[ft_copy]


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.