• bloomberg

    Financial Times

    Novo Nordisk: Στα σκαριά Ozempic και Wegovy για παιδιά και νέες χρήσεις για να γλιτώσει τον ανταγωνισμό

    • NewsRoom
    Novo Nordisk

    Novo Nordisk


    Ποσά ρεκόρ ρίχνει στην έρευνα και την ανάπτυξη η Novo Nordisk, η φαρμακοβιομηχανία που παράγει το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy και για τον διαβήτη Ozempic, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλους φαρμακευτικούς ομίλους που εισέρχονται στην αναπτυσσόμενη αγορά των σκευασμάτων απώλειας βάρους.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, Lars Fruergaard Jørgensen, θα κληθεί την Τετάρτη να απαντήσει τι σχεδιάζει να κάνει η εταιρεία του για να διατηρήσει το προβάδισμα που έχει από τους ανταγωνιστές της, καθώς θα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

    Η Novo Nordisk ηγείται στον τομέα των λεγόμενων φαρμάκων GLP-1, τα οποία μιμούνται την ορμόνη GLP-1 για να επιτύχουν μείωση του σακχάρου στο αίμα και καταστολή της όρεξης, αντιμετωπίζοντας τελικά παχυσαρκία και διαβήτη.

    Αν και η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 31% για το 2023, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 10% τον περασμένο μήνα, καθώς η ανταγωνιστική Roche ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα πρώτα στοιχεία για το χάπι αδυνατίσματος που αναπτύσσει.

    Η Novo Nordisk έχει αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 45.000 άτομα σε τρέχουσες ή προγραμματισμένες κλινικές δοκιμές για τη σεμαγλουτίδη, τη δραστική ουσία του Ozempic και του Wegovy, και το CagriSema, τη νέα γενιά της θεραπείας που συνδυάζει τη σεμαγλουτίδη με μια άλλη ουσία, όπως δείχνει ανάλυση των δεδομένων κλινικών δοκιμών από τους Financial Times.

    Την ίδια στιγμή όμως, η αμερικανική ανταγωνιστική Eli Lilly έχει 50.000 ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για τις κορυφαίες θεραπείες απώλειας βάρους: την τιρζεπατίδη, που πωλείται με την επωνυμία Mounjaro, και τη θεραπεία επόμενης γενιάς retatrutide.

    Η Novo Nordisk έχει επενδύσει πολλά για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα προϊόντα της, εξαγοράζοντας, μεταξύ άλλων, τρεις μονάδες παραγωγής, έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την κατασκευάστρια εταιρεία Catalent.

    Ωστόσο, για να διατηρήσει τη θέση της, ενισχύει επίσης τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, φιλοδοξώντας, μεταξύ άλλων, να επεκτείνει τη χρήση των φαρμάκων της και για τη θεραπεία παιδιών, να αυξήσει τη χρήση των φαρμάκων της διεθνώς, προχωρώντας σε κλινικές δοκιμές και με συμμετέχοντες ασιατικής καταγωγής, να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές «ένα προς ένα» με το ανταγωνιστικό φάρμακο Mounjaro της Eli Lilly, ακόμη και να δείξει πως μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

    Ιστορικά έχει ξοδέψει πολύ λιγότερα από τους ανταγωνιστές της για έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με τις πωλήσεις. Η εταιρεία δαπάνησε πέρυσι για έρευνα και ανάπτυξη 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια -ποσό που αντιστοιχεί στο 14% των πωλήσεών της-, από 12% που ήταν οι αντίστοιχες δαπάνες το 2020. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για την Eli Lilly ήταν 27%.

    Καθώς οι πωλήσεις της εταιρείας αυξάνονται, αναλυτές και επενδυτές αναμένουν ότι θα αυξήσει τις δαπάνες τόσο για να επεκτείνει τις χρήσεις των φαρμάκων της όσο και για να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικό πλήγμα στις πωλήσεις από την ενδεχόμενη απώλεια της αποκλειστικότητας των Ozempic και Wegovy.

    «Η σεμαγλουτίδη θα είναι πιθανότατα ένα από τα σημαντικότερα φάρμακα που έχουν εφευρεθεί ποτέ, αυτό το ξέρουμε όλοι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα: ένα πιθανώς τεράστιο πρόβλημα με την πατέντα που πρέπει να λύσουν», ανέφερε ο Peter Verdult, αναλυτής της Citi.

    «Είναι πολύ απίθανο να βρουν κάποιο άλλο προϊόν που να μπορεί να αντικαταστήσει τη σεμαγλουτίδη, επομένως η στρατηγική τους θα πρέπει να είναι, σε μεγάλο βαθμό, να στραφούν σε τομείς που γειτνιάζουν με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις νεφρικές παθήσεις», πρόσθεσε.

    Η Novo Nordisk έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές για τα καρδιαγγειακά οφέλη του Wegovy και, τον Μάρτιο, έγινε η πρώτη θεραπεία που πήρε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (τον FDA) για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων ειδικά σε υπέρβαρους ενήλικες.

    Παρόμοιες δοκιμές διεξάγει και η Eli Lilly και την Πέμπτη ανέφερε ότι η τιρζεπατίδη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 38%.

    «Πλέον απομακρυνόμαστε από τη θεραπεία της παχυσαρκίας αυτής καθ’ εαυτής και σκεφτόμαστε πώς οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος ή η αποφρακτική άπνοια ύπνου», δήλωσε η Tricia Tan, καθηγήτρια μεταβολικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου.

    Μία από τις πιο «συναρπαστικές» κλινικές δοκιμές σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να αλλάξει το παιχνίδι είναι, για τον Verdult, μία μελέτη σε τελικό στάδιο της σεμαγλουτίδης για την πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Υπάρχουν υποδοχείς GLP-1 στον εγκέφαλο και τα φάρμακα έχουν δείξει ενδιαφέροντα πρώτα αποτελέσματα στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

    Αλλά πέραν της κατανόησης των επιστημονικών δυνατοτήτων των GLP-1, οι νέες κλινικές δοκιμές έχουν και εμπορικούς στόχους, για να βοηθήσουν τις εταιρείες να «εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά», λέει η Tan.

    Οι μελέτες για τα ευρύτερα οφέλη για την υγεία τέτοιων φαρμάκων μπορεί να απαιτήσουν τεράστια επίπεδα επενδύσεων και συμμετοχής κόσμου.

    «Την απώλεια βάρους μπορεί να τη δείξει κανείς με 40-50 ασθενείς. Αλλά οι κλινικές δοκιμές για τις καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες για να πειστούν οι ιατρικές αρχές ότι τα φάρμακα είναι ασφαλή για χρήση σε αυτούς τους πληθυσμούς», δήλωσε ο John Wilding, καθηγητής παχυσαρκίας, διαβήτη και ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο οποίος έχει δουλέψει πάνω σε πολλές μεγάλες μελέτες της Novo Nordisk.

    Αυτό σημαίνει ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά, όπως η Roche, η γερμανική Boehringer Ingelheim και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που αναπτύσσουν νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους, θα αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος για την αναπαραγωγή των ευρημάτων.

    «Δεν μπορείς να βασιστείς απλά στη γνώση σχετικά με την κατηγορία [φαρμάκων] [GLP-1]», υπογραμμίζει ο Wilding.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Ozempic vs Mounjaro: Ποιο φάρμακο αδυνατίζει περισσότερο;

    Zepbound: Άλμα στη μετοχή για το φάρμακο αδυνατίσματος – Τα ευρήματα νέας μελέτης


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ