ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, τα οποία τείνουν να θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε εποχές αναταράξεων στις αγορές, συνεχίζουν το ράλι ανόδου τους, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης, στο 1,66%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2016.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου έχει υποχωρήσει μόνο αυτόν το μήνα κατά 33 μονάδες βάσης, καθώς κλιμακώνεται η εμπορική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Πεκίνου.
Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund, η οποία ήταν ήδη κάτω από το μηδέν, υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης επιπλέον, στο -0.547%, ενώ η απόδοση των βρετανικών 10ετών gilts έχασε 2 μονάδες βάσης, υποχωρώντας στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,489%.
Η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχει προκαλέσει κύμα αναταράξεων στις διεθνείς αγορές και επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ορίσει την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς του γιουάν έναντι του δολαρίου οριακά κάτω από το όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο, στα 6,9996 γιουάν ανά δολάριο. Δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2008.
Το κινεζικό νόμισμα -το οποίο μπορεί να κινείται 2% πάνω ή κάτω από την ισοτιμία που θέτει η κεντρική τράπεζα- υποχωρούσε κατά 0,3%, στα 7,0419 γιουάν ανά δολάριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα άφησε το νόμισμά της να περάσει το όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσής της με την Ουάσιγκτον, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για χειραγώγηση του νομίσματός της.
Ωστόσο, για τους υπεύθυνους στρατηγικής της ολλανδικής ING που ασχολούνται με την αγορά συναλλάγματος είναι θέμα χρόνου η ισοτιμία γιουάν – δολαρίου να φιξαριστεί πάνω από τα 7 γιουάν ανά δολάριο.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Commerzbank υποστηρίζουν ότι η νέα υποχώρηση του νομίσματος είναι ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών παρά τη συμβιβαστική στάση που έδειξε στα λόγια η αμερικανική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να προχωρούν, η μία μετά την άλλη, στη λήψη μέτρων για να σταματήσουν την επιβράδυνση.
Την Τετάρτη, τρεις κεντρικές τράπεζες, σε Ινδία, Νέα Ζηλανδία και Ταϊλάνδη, αιφνιδίασαν τους επενδυτές με τις μειώσεις των επιτοκίων τους.
Και, επιπλέον, υπάρχει και η Γερμανία, τα ανησυχητικά στοιχεία για την οποία προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να κινδυνεύει με ύφεση.
Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα στα χρηματιστήρια ήταν συγκρατημένη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,3% στην αρχή της συνεδρίασης και τις αγορές σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι να καταγράφουν όλες κέρδη.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μουσικός διαγωνισμός Public & Kiddoboo: Φέρνουν τη μαγεία της μουσικής στο σπίτι με το σετ KidsVoice!
- Πολωνία: Ο Ντούντα χαρακτηρίζει καθοριστική την απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο
- Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη σε Σαμαρά: Διαστρέβλωση που προσπάθησαν να κάνουν ακραία μέσα στη χώρα το να αποκαλείς μειοδότη τον ΥΠΕΞ
- Τουρκία: Άδεια στην τουρκική TPAO για πετρελαϊκές έρευνες στον Κόλπο του Ξηρού