ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την κατάρρευση της συμφωνίας ύψους $8,5 δισ. μεταξύ της Capri (Michael Kors, Versace) και της Tapestry, πριν λίγες ημέρες, ακολούθησε ένα τηλεφώνημα της τελευταίας στιγμής από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Michael Kors, John Idol, προς τους επενδυτές.
Η εταιρεία που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω των απογοητευτικών πωλήσεών της έπρεπε να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να συνεχίσει και μόνη της, ύστερα από το ναυάγιο ενός σημαντικού deal στον χώρο της πολυτέλειας.
«Ξέρουμε ότι δεν αποδίδουμε όπως πρέπει» ανέφερε ο Idol στην πρώτη του κλήση με αναλυτές εδώ και 15 μήνες.
Τα λάθη και οι αστοχίες
Η εταιρεία εν αναμονή της συγχώνευσης είχε προχωρήσει σε κάποιες λάθος κινήσεις, καθώς δεν είχε επικεντρωθεί σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα αύξηση απότομα τις τιμές.
Η συμφωνία ναυάγησε λόγω της αντίδρασης των αντιμονοπωλιακών αρχών, με την Michael Kors να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ο κλάδος της πολυτέλειας περνάει μια ζοφερή περίοδο. Οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για πολυτελή προϊόντα και πολλές περιοχές, που κάποτε αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην οικονομία τους.
«Η Michael Kors ήταν σε αξιοπρεπή κατάσταση όταν η Tapestry ανακοίνωσε ότι θα την αγοράσει», δήλωσε ο David Swartz, αναλυτής της Morningstar. «Αλλά τα αποτελέσματά της δείχνουν μία δραματική πτώση τον τελευταίο χρόνο . Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά πολυτελείας είναι αδύναμη αυτή την περίοδο, η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».
Οι λεγόμενοι «φιλόδοξοι αγοραστές», ή οι πελάτες που ξόδευαν αλόγιστα για να αγοράσουν ακριβά προϊόντα, έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα έξοδα. Η Κίνα, μια αγορά στην οποία οι οίκοι μόδας είχαν επενδύσει την τελευταία δεκαετία, έχει εξελιχθεί στην αχίλλειο πτέρνα τους.
Η μάχη με τις αντιμονοπωλιακές αρχές
Η συμφωνία μεταξύ της Tapestry –με brands όπως Coach, Kate Spade και Stuart Weitzman- και της Capri – με brands όπως Michael Kors, Versace και Jimmy Choo- κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι εταιρείες πέρασαν μήνες να παλεύουν με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές στο δικαστήριο.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου υποστήριξε ότι η συγχώνευση των εμπορικών σημάτων θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα στις πολυτελείς τσάντες.
Η κατάρρευσή της έρχεται τρεις εβδομάδες μετά το πάγωμα της συμφωνίας από ομοσπονδιακό δικαστή ενόψει περαιτέρω διαδικασιών ενώπιον της FTC, η οποία άσκησε για πρώτη φορά αγωγή για να εμποδίσει την συγχώνευση τον περασμένο Απρίλιο.
Η ένωση των δύο εταιρειών φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν αμερικανικό αντίπαλο των ευρωπαϊκών μεγαθηρίων πολυτελείας, όπως η LVMH και η Kering.
Η υπέρβαση που δεν έγινε
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε ακόμη μια μικρή ελπίδα. Οι εταιρείες κατάφεραν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για έφεση και είχαν προετοιμάσει την υπερασπιστική τους γραμμή να πολεμήσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά brands αποφάσισαν να αποχωρήσουν ούτως ή άλλως.
«Απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έκαναν την υπέρβαση», δήλωσε ένας διαχειριστής hedge fund, ο οποίος είχε στοιχηματίσει ότι η συμφωνία θα έκλεινε.
Η τιμή της μετοχής της Capri κινείται πλέον στα 20,6 δολάρια, καθώς οι επενδυτές παραδέχθηκαν ότι η αρχική προσφορά 57 δολαρίων ανά μετοχή, η οποία έγινε με μετρητά, ήταν καταδικασμένη.
Η Capri δεν θα λάβει αμοιβή διάλυσης, αλλά θα αποζημιωθεί με 45 εκατ. δολάρια για τα νομικά έξοδα.
Τα έσοδα της Michael Kors, έχουν πέσει κατά 16% φέτος, με τον οίκο πολυτελείας να έχει μερίδιο σε όλες τις αγορές, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Κίνα κατά 43%.
Ο ίδιος ο Michael Kors, ο επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος της ομώνυμης μάρκας του, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη ότι η εταιρεία υπέστη «κόπωση». Οι προσπάθειες της να αναζωογονήσει τη θέση της μεταξύ των καταναλωτών έπεσαν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε.
Νέο deal στον ορίζοντα;
Καθώς η Capri χαράζει την πορεία της ως αυτόνομη επιχείρηση, ο Idol παραδέχθηκε στην κλήση προς τους επενδυτές ότι η τρέχουσα στρατηγική της δεν λειτουργούσε. Για να διορθώσει την οικονομική της πορεία τα επόμενα δύο χρόνια, η εταιρεία θα κλείσει περίπου 75 καταστήματα Michael Kors και θα ανακαινίσει άλλα 150.
Ο Idol ασχολήθηκε επίσης με αυτό που θεωρεί το μεγαλύτερο εμπόδιο τους επόμενους μήνες. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η Κίνα», είπε. «Δεν ξέρουμε πώς και πότε θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση εκεί. Η εταιρεία τώρα θα στρέψει την προσοχή της στη Βόρεια Αμερική.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές πάντως θεωρούν ότι ήδη η Capri εξετάζει κάποιο άλλο deal ως τρόπο ενίσχυσης της μετοχής της. Και όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι, ακόμα κι αν δεν γίνει σύντομα, κάποια μεγάλη συμφωνία θα πραγματοποιηθεί τελικά.
«Το πιο φιλικό προς τους μετόχους αποτέλεσμα θα ήταν η διάσπαση και η πώληση των δύο πολυτελών εμπορικών σημάτων, Versace και Jimmy Choo, η οποία θα μεγιστοποιούσε την αξία της εταιρείας», έγραψαν οι αναλυτές της Bernstein.
Η διάσπαση του ομίλου θα είχε επίσης περισσότερο νόημα για την Michael Kors, καθώς πλέον θα ήταν «μετοχή ενός εμπορικού σήματος».
Δεδομένου ότι η κύρια ανησυχία των αρχών σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Tapestry και της Capri επικεντρώθηκε στην αγορά της πολυτελούς τσάντας, οι αναλυτές θεωρούν μία άλλου είδους συμφωνία θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο.
Η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναμένεται να είναι πιο ήπια όσον αφορά τη ρύθμιση των επιχειρήσεων, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει μια μελλοντική συμφωνία.
Ο Swartz της Morningstar πιστεύει ότι η Capri «τελικά θα πωληθεί στο σύνολό της ή τμηματικά», ενδεχομένως σε έναν όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων. Αλλά πρώτα, η εταιρεία πρέπει να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.
Ο Idol πάντως δεν διέψευσε αυτές τις θεωρίες κατά την κλήση με τους επενδυτές.
«Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις με οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφέρεται για κάποιο περιουσιακό μας στοιχείο», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης:
Δάκης Ιωάννου, Λίνα Μενδώνη, Sotheby’s: Μόδα και Τέχνη
Οι πωλήσεις στην πολυτέλεια βουλιάζουν, τα προϊόντα τους όμως είναι πιο ακριβά από ποτέ
LVMH: Μυστήρια αποχώρηση στελέχους μετά από 17 χρόνια
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.