• bloomberg

    Financial Times

    Masdar: Θα συνεχίσει τις εξαγορές – Στόχος να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ΑΠΕ στον κόσμο

    • NewsRoom
    Mohamed JameelAl Ramahi

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Mohamed JameelAl Ramahi


    Η Masdar, η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Μέσης Ανατολής, σχεδιάζει να αυξήσει την αιολική και ηλιακή της ισχύ σε 100 γιγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, που ισοδυναμεί περίπου με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο όμιλος του Άμπου Ντάμπι, που εξαγόρασε την Τέρνα Ενεργειακή, φιλοδοξεί να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, αν επιτύχει τον στόχο της, με μεγαλύτερη δυναμικότητα από τους ανταγωνιστές της, την Iberdrola της Ισπανίας, την Engie της Γαλλίας ή την RWE της Γερμανίας.

    Ο όμιλος, μέρος του οποίου ανήκει στον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο Adnoc, την κρατική επιχείρηση ύδρευσης και ενέργειας  Taqa, και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala, σχεδιάζει να συνεχίσει τις επενδυτικές του κινήσεις διεθνώς.

    Έχει ανακοινώσει συμφωνίες ύψους σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία και την Ελλάδα φέτος.

    Στις ΗΠΑ, έκλεισε συμφωνία για την Terra-Gen, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερίδιο 49% στο έργο Dogger Bank αξίας 11 δισ. λιρών, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Mohamed Jameel Al Ramahi, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές επενδύεις στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο μετά την Κίνα.

    Ο Al Ramahi δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Μέχρι το 2030, η Μέση Ανατολή θα αποτελεί πιθανότατα το 30-35% της ισχύος μας. Η Ευρώπη θα έλεγα το 20%. Επίσης, 20 με 25% στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια φυσικά στην Ασία. Αυτή είναι η κατανομή από άποψη γεωγραφίας».

    Πρόσθεσε ότι ο όμιλος επιδιώκει ισότιμο διαχωρισμό μεταξύ έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

    Ενώ τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη κοστολογούνται με premium, ο Al Rahami είπε ότι η Masdar θα επενδύσει όπου οι αγορές ενέργειας είναι ανοιχτές και καλωσορίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

    «Όταν κοιτάζω την ανάπτυξή μου και τον στόχο μου, αν θέλω να επιτύχω τα 100 GW, δεν μπορώ να αγνοήσω την Ευρώπη και δεν μπορώ να αγνοήσω τις ΗΠΑ», είπε.

    Η ιταλική εταιρεία Enel έχει στόχο 154 GW ανανεώσιμης ενέργειας στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τη Masdar, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων για να μειώσει το χρέος της.

    Με τις φετινές της εξαγορές, η Masdar έχει επικεντρωθεί στην απόκτηση όχι μόνο περιουσιακών στοιχείων, αλλά και έμπειρων ομάδων στις ΗΠΑ και την Ισπανία, με σκοπό να δημιουργήσει περιφερειακές πλατφόρμες. «Πιο σημαντικό από το μέγεθος είναι η ομάδα», είπε ο Al Rahami, αναφερόμενος στη συμφωνία Terra-Gen.

    Σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει εταιρείες private equity και άλλοι χρηματοοικονομικοί επενδυτές.

    «Το βλέπω ως πολύ θετικό», επισήμανε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν πολύ καιρό πριν που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    «Αλλά προφανώς αυξάνει την αποτίμηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό υπό την έννοια ότι όταν τα private equity θέλουν να αποχωρήσουν, πωλούν σε κάποιον άλλο, και αν αυτός χάσει χρήματα, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται, η αγορά προσαρμόζεται και τα χρήματα αρχίζουν να πηγαίνουν κάπου αλλού».

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε, είναι τελικά μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας που θα πρέπει να έχει μονοψήφιες αποδόσεις.

    «Δεν είμαστε χρηματοοικονομικοί επενδυτές [στη Masdar]. Φυσικά, βάζουμε πολλά κεφάλαια στη δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικός επενδυτής και οι αποδόσεις μας είναι πάντα συμπιεσμένες, επειδή είμαστε μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Δεν πρόκειται να ανακυκλώσουμε αυτά τα έργα μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια».


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ