• bloomberg

    Financial Times

    Ikea: Η γνωστή αλυσίδα επίπλων επενδύει στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν

    • NewsRoom
    Peter van der Poel, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Investments (ΙΚΕΑ)

    Peter van der Poel, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Investments (ΙΚΕΑ)


    Η αριστοκρατική 5η Λεωφόρος του Μανχάταν, γνωστή για τα πολυτελή καταστήματα ισχυρών brands, όπως τα Tiffany και Chanel, θα αποκτήσει σύντομα έναν πιο “χρηστικό” ένοικο: τα Ikea.

    Η Ingka Investments, ο επενδυτικός βραχίονας του κύριου ομίλου λιανικής Ikea, Ingka Group, δήλωσε ότι παίρνει μειοψηφικό μερίδιο σε έναν νέο πύργο που κατασκευάζεται στον κορυφαίο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, κίνηση που θα βοηθήσει τον σουηδικό όμιλο επίπλων να ανοίξει ένα “σημείο συνάντησης πελατών” στην εμβληματική περιοχή.

    Η επένδυση σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Ikea να επεκταθεί στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ακολουθεί την τελευταία τάση των μεγάλων ομίλων λιανικής διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του LVMH, να αγοράζουν προνομιακά ακίνητα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

    Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Ingka Investments, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία των καταστημάτων Ikea παγκοσμίως, θα κατέχει το ένα τρίτο των μετοχών στο κτίριο του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών ποδιών, στο νούμερο 570 της 5ης Λεωφόρου (Fifth Avenue), καθώς και προνομιούχες μετοχές. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης Extell Development Company θα κατέχει τα υπόλοιπα δύο τρίτα.

    Η Ingka Investments ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι θα έχει την πλήρη ιδιοκτησία του χώρου λιανικής των 80.000 τετραγωνικών ποδιών, όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης πελατών της Ikea, αλλά σημείωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια σχεδιασμού της τοποθεσίας.

    Η Ikea επισήμανε ότι άνοιξε περισσότερα από 70 από αυτά τα σημεία συνάντησης – τα οποία περιλαμβάνουν καταστήματα μικρού μεγέθους, pop-ups και στούντιο σχεδιασμού – παγκοσμίως πέρυσι, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την «προσβασιμότητα» των πελατών σε μεγάλες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές.

    Τα στούντιο σχεδιασμού είναι πολύ μικρότερα από τα τυπικά καταστήματα Ikea και επιτρέπουν στους πελάτες να συναντούν συμβούλους και να κάνουν παραγγελίες για παράδοση στο σπίτι.

    Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αναφέρουν οι Financial Times.

    Η τοποθεσία απέχει λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό Grand Central Terminal, αλλά οι κατασκευές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Οι πρώτοι ενοικιαστές αναμένεται να μετακομίσουν μέχρι το 2028.

    «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την είδηση αυτής της σημαντικής επένδυσης που ενισχύει τη στρατηγική ανάπτυξής μας στις ΗΠΑ, μια αγορά ζωτικής σημασίας για τον όμιλο Ingka», δήλωσε ο Peter van der Poel, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Investments.

    Η Ikea δήλωσε πέρυσι ότι σχεδίαζε να ανοίξει οκτώ μεγάλα καταστήματα και εννέα μικρότερα στούντιο σχεδιασμού και σημεία παραγγελίας στις ΗΠΑ, προσδοκώντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ξεπεράσει τη Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα σε πωλήσεις τα επόμενα χρόνια.

    Η Νέα Υόρκη υπήρξε μια δύσκολη αγορά για τη σουηδική μάρκα επίπλων. Η Ikea έκλεισε ένα στούντιο σχεδιασμού στο Upper East Side του Μανχάταν το 2022 μετά από λιγότερο από τρία χρόνια λειτουργίας, λόγω του υψηλού ενοικίου και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη επισκεψιμότητας.

    Η εταιρεία λιανικής έκλεισε επίσης το κατάστημά της στο Κουίνς το 2022, λιγότερο από δύο χρόνια μετά το άνοιγμά του, και διατήρησε σε λειτουργία μόνο ένα κατάστημα στο Μπρούκλιν.

    Η επένδυση της Ikea ακολουθεί την πρόσφατη τάση των ισχυρών εταιρειών να αγοράζουν προνομιακά ακίνητα σε μεγάλες πόλεις. Η Kering και η LVMH δαπάνησαν πρόσφατα περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε μεγάλες τοποθεσίες ακινήτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Επίσης, η Prada, η Kering και η LVMH ανακοίνωσαν όλες πρόσφατες επενδύσεις στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ