• bloomberg

    Financial Times

    Ikea: Δυναμική επέκταση στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων επίπλων

    • NewsRoom
    Jesper Brodin, CEO Ingka Group

    Jesper Brodin, CEO Ingka Group


    Η Ikea ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί τις πλατφόρμες Ebay, Craigslist και Gumtree με την δημιουργία ενός marketplace, όπου οι πελάτες θα μπορούν να πουλούν μεταχειρισμένα έπιπλα ο ένας στον άλλον.

    Το Ikea Preowned θα ξεκινήσει στη Μαδρίτη και το Όσλο μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Jesper Brodin, διευθύνοντα σύμβουλο της Ingka, της εταιρείας διαχείρισης των καταστημάτων Ikea.

    «Αυτό ήταν ένα όνειρο που βρισκόταν στα σκαριά εδώ και καιρό», δήλωσε ο Brodin στους Financial Times. «Βρισκόμαστε σε μια θέση στην Ikea όπου μπορούμε να κάνουμε πιο προηγμένα και ωραία πράγματα. Υπάρχει μια απίστευτη εμπιστοσύνη στην εταιρεία που εξελίσσεται στην ψηφιακή τεχνολογία».

    Η νέα αγορά αποτελεί μέρος του μετασχηματισμού της Ikea που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς από ένα κατάστημα λιανικής εκτός πόλης, όπου οι πελάτες πρέπει να παραλάβουν και να συναρμολογήσουν μόνοι τους τα έπιπλά τους, μετατρέπεται σε μια επιχείρηση που προσφέρει ηλεκτρονικές πωλήσεις, καταστήματα στο κέντρο της πόλης και υπηρεσίες όπως η συναρμολόγηση.

    Η Ikea έχει ήδη μία παροχή στο πλαίσιο της οποίας αγοράζει μεταχειρισμένα έπιπλα από πελάτες και τα μεταπωλεί στο κατάστημα.

    Ωστόσο, η νέα πλατφόρμα είναι πιο φιλόδοξη και στοχεύει να επεκταθεί στην αγορά μεταχειρισμένων επίπλων για πελάτες που θα πουλούν απευθείας ο ένας στον άλλο – ένας τομέας στον οποίο ο Brodin εκτιμά ότι η Ikea έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ό,τι στις πωλήσεις νέων επίπλων.

    Οι πελάτες εισάγουν το προϊόν τους, τις δικές τους φωτογραφίες και μια τιμή πώλησης, ενώ η βάση δεδομένων της Ikea με τεχνητή νοημοσύνη εισάγει τις δικές της διαφημιστικές εικόνες και μετρήσεις. Ο αγοραστής παραλαμβάνει τα έπιπλα απευθείας από τον πωλητή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα ή ένα κουπόνι από την Ikea με μπόνους 15%.

    «Πολύ συχνά υπάρχει μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο στις πλατφόρμες που λειτουργούν», δήλωσε ο Brodin, μιλώντας για το Ebay ή τις ψηφιακές υπηρεσίες αγγελιών όπως η Gumtree στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Finn στη Νορβηγία. Η Finn έχει 8.700 αντικείμενα από την Ikea καταχωρημένα μόνο στο Όσλο.

    Οι πρώτες προσφορές στο Ikea Preowned περιλαμβάνουν μεγάλα αντικείμενα, όπως καναπέδες με τιμή έως 600 ευρώ και ντουλάπες με 450 ευρώ, καθώς και μικρότερα αντικείμενα, όπως μια θήκη για ρολό τουαλέτας με 4 ευρώ.

    Οι καταχωρίσεις είναι δωρεάν, αλλά ο Brodin δήλωσε ότι η Ikea θα μπορούσε τελικά να χρεώσει «ένα συμβολικό τέλος, ένα χαμηλό τέλος».

    Και πρόσθεσε: «Θα επανεξετάσουμε το πλήρες πλαίσιο εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Αν πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την προσφορά για να πάρουν έκπτωση στην Ikea – είναι ένας καλός τρόπος να επανασυνδεθούμε με τους πελάτες. Είμαι πολύ περίεργος. Νομίζω ότι έχει νόημα επιχειρηματικά».

    Η Ikea έχει δοκιμάσει στο παρελθόν την πώληση των νέων επίπλων της σε πλατφόρμες τρίτων, όπως η Tmall της Alibaba στην Κίνα, αλλά η πλατφόρμα Preowned σηματοδοτεί την πρώτη της εισβολή σε αγορές μεταχειρισμένων ειδών. Συνδυάζεται επίσης με την επιθυμία της να γίνει «κυκλική και κλιματικά θετική» μέχρι το 2030.

    Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον κόσμο είχε το 2020 σχέδιο να αναπτυχθεί στις ηλεκτρονικές αγορές παγκοσμίως μέσα σε τρία χρόνια, αλλά η πανδημία την ανάγκασε να επιταχύνει τα σχέδια της σε έξι εβδομάδες.

    «Αυτό ήταν ζήτημα επιβίωσης για εμάς», δήλωσε ο Brodin. «Ήμασταν 100% κλειστοί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας έσωσε».

    Πρόσθεσε ότι η Ikea ήθελε τώρα να αναπτύξει μια πλατφόρμα που θα ήταν «το σημείο αναφοράς για την επίπλωση του σπιτιού», της οποίας το marketplace θα ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά μέρη». Άλλα τμήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υπηρεσίες, χρηματοδότηση και σχεδιασμό του σπιτιού, καθώς και αγορές, πρόσθεσε.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ