• bloomberg

    Financial Times

    H γυναίκα τραπεζίτη που έχασε μία έπαυλη κι ένα golf club αξίας 14 εκατ. λιρών εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου

    • NewsRoom
    Ζαμίρα Χατζίεβα

    Ζαμίρα Χατζίεβα


    Ένας φυλακισμένος τραπεζίτης, ένα οικονομικό σκάνδαλο και ο νόμος «McMafia» ανάγκασαν τη Ζαμίρα Χατζίεβα να παραδώσει ένα σπίτι στο Knightsbridge κι ένα γκολφ κλαμπ στο Άσκοτ αξίας 14 εκατ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η σύζυγος του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν, Τζαχανγκίρ Χατζίγεφ, ο οποίος καταδικάστηκε από δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν το 2016 για αδικήματα που περιλάμβαναν υπεξαίρεση και απάτη και εκτίει ποινή φυλάκισης 16 ετών στο Μπακού, βλέπει τα περιουσιακά της στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, να βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να συμφωνήσει ώστε να παραδώσει το 70% της αξίας των δύο ακινήτων, ύστερα από δικαστική εντολή.

    Ο νόμος McMafia

    Πήρε το όνομά του από ένα αστυνομικό δράμα του BBC και θεσπίστηκε το 2018. Πρόκειται για έναν βρετανικό νόμο, πιο γνωστό ως McMafia, ο οποίος έχει στόχο να εντοπίσει τον παράνομο πλούτο που μπαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο Τζαχανγκίρ Χατζίγεφ ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο μικροσκόπιο αυτού του νόμου, με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητάει εξηγήσεις για το πώς κι αν απέκτησε νόμιμα τα περιουσιακά του στοιχεία.

    Η χώρα, άλλωστε, δίνει μάχη εδώ και κάποια χρόνια για να αποτινάξει από πάνω της τη «ρετσινιά» του ασφαλούς καταφυγίου για πλούτο που έχει προέλθει από παράνομες δραστηριότητες και σχετίζεται κυρίως με επενδύσεις σε ακίνητα.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η Εθνική Αρχή διαπίστωσε ότι κεφάλαια που δεν είχαν αιτιολογηθεί ως προς την προέλευσή τους στις αρμόδιες αρχές,  είχαν μεταφερθεί μέσω πολλαπλών λογαριασμών από έναν συνεργάτη του Χατζίγεφ.

    Μεγάλα ποσά κινήθηκαν μεταξύ διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση πολυτελών περιουσιακών στοιχείων για την οικογένεια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία. Ένα από αυτά, το εμβληματικό golf club στο Mill Ride, κοντά στο Άσκοτ, αγοράστηκε έναντι 10,5 εκατ. λιρών το 2013.

    «Το αποτέλεσμα (σ.σ. της κατάσχεσης) έρχεται σχεδόν εξήμισι χρόνια μετά την επίδοση στην κα Χατζίεβα της πρώτης εντολής για αδιευκρίνιστα περιουσιακά στοιχεία που χορηγήθηκε ποτέ και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για την καταπολέμηση της ροής παράνομου χρήματος προς και μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο Τιμ Κουαρέλ, ο διοικητής της σχετικής μονάδας στην Εθνική Υπηρεσία.

    Πολύχρονη έρευνα

    Το 2018, η Αρχή υπέβαλε αίτηση για δύο ακόμα εντολές κατά των ακινήτων μαζί με προσωρινές εντολές δέσμευσης για να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορούσαν να εκποιηθούν.

    Η Χατζίεβα δεν κατάφερε να ανατρέψει δικαστικά τις εντολές, αν και υποστήριξε ότι αυτές βασίζονται στην άδικη δίκη του συζύγου της, υποχρεώνοντας την ίδια να δώσει εξηγήσεις για τα έξοδα της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους 16,3 εκατ. λιρών στα Harrods σε διάστημα μίας δεκαετίας.

    Ενώ το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ακίνητα αγοράστηκαν ως αποτέλεσμα εγκληματικής δραστηριότητας, δεν προέβη σε καμία διαπίστωση σε σχέση με το αν η σύζυγος του Αζέρου τραπεζίτη γνώριζε πώς αυτά πληρώθηκα.

    «Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλέιου», ανέφερε η Σούζαν Χόλεϊ, εκτελεστική διευθύντρια της Spotlight on Corruption, μιας ομάδας που μελετάει υποθέσεις διαφθοράς σε όλο τον κόσμο.

    «Αυτή ακριβώς πρέπει να είναι η αντίδραση κατά της περιουσίας που ανήκει σε άτομα από εξαιρετικά διεφθαρμένα περιβάλλοντα και έχει έδρα τη Βρετανία. Και θα θέλαμε να δούμε να επεκτείνεται», συνέχισε.

    «Η πελάτισσά μας πήρε την απόφαση να διευθετήσει τη διαδικασία επειδή αποδείχθηκε αδύνατο να υπερασπιστεί την περιουσία της». ανέφεραν σε δήλωσή τους οι Roger Gherson και Thomas Cattee, δικηγόροι της Χατζίεβα, επικαλούμενοι τη φυλάκιση του συζύγου της.

    «Στο πλαίσιο του διακανονισμού, μέρος των εσόδων από την πώληση των εν λόγω ακινήτων θα επιστραφεί στην πελάτισσά μας», πρόσθεσαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Οδηγός επιβίωσης των επενδυτών από τα καλοκαιρινά sell-off

    Novo Nordisk: Μετά το διάσημο Ozempic, επόμενο στοίχημα τα εμβόλια κατά του καρκίνου

    Μάρκο Κολάνοβιτς: Είναι ο πρώην αναλυτής της JP Morgan η Κασσάνδρα των αγορών;


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ