• bloomberg

    Financial Times

    FT: Σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές

    • NewsRoom
    Τζόρτζια Μελόνι, Τίνο Κρουπαλα, Ζαν Μαρί Λεπέν

    Τζόρτζια Μελόνι, Τίνο Κρουπαλα, Ζαν Μαρί Λεπέν


    Τα ακροδεξιά κόμματα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας καλές επιδόσεις στη Γερμανία και κερδίζοντας με άνεση στην Γαλλία, ωθώντας τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Μια αρχική πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειχνε ότι τα ακροδεξιά κόμματα ήταν σε τροχιά κατάκτησης σχεδόν του 1/4 των εδρών στην νέα ευρωβουλή από το 1/5 που κατείχαν το 2019.

    Ο Γάλλος πρόεδρος σόκαρε τους συμμάχους του την Κυριακή, προκηρύσσοντας άμεσα εκλογές στην χώρα, αφού τα exit polls έδωσαν στο κόμμα του Εθνικού Συναγερμού υπερδιπλάσιο ποσοστό ψήφων από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν.

    «Αποφάσισα να σας δώσω την επιλογή», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του προς το εκλογικό σώμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Τα αποτελέσματα επέφεραν καίριο πλήγμα στο κύρος του Γάλλου προέδρου και του Όλαφ Σολτς, του Γερμανού καγκελάριου, στο εσωτερικό των χωρών τους, και αναμένεται να συμβάλουν στην στροφή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς μια πιο αντιμεταναστευτική και αντι-πράσινη στάση.

    Ωστόσο, τα κόμματα του κέντρου διατήρησαν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

    Μεγάλοι χαμένοι οι Πράσινοι

    Τα exit polls έδειξαν ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει 189 έδρες, αφήνοντας τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες στη δεύτερη θέση με 135 έδρες, με την ομάδα Renew (Φιλελεύθεροι) να έχει 83 έδρες, διατηρώντας την τρίτη θέση. Οι Πράσινοι θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι πέφτοντας από 71 έδρες το 2019 σε 53, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Στη Γαλλία, το κόμμα Εθνικού Συναγερμού υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν αναμενόταν να έρθει πρώτο με περίπου 32% των ψήφων της χώρας, σύμφωνα με τα exit polls της Κυριακής.

    «Αυτό το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο. Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή και μια πορεία για το μέλλον», δήλωσε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της παράταξής.

    Στη Γερμανία, τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Σολτς πήραν χαμηλότερο ποσοστό από την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία ήρθε δεύτερη πίσω από τη συντηρητική αντιπολίτευση CDU-CSU, την χριστιανοδημοκρατική πολιτική συμμαχία.

    Τα υπερσυντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα κέρδισαν επίσης ή σημείωσαν σημαντικά κέρδη στην Αυστρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία, σύμφωνα με τα exit polls.

     

     

    Το AfD αψήφησε τα πρόσφατα σκάνδαλα και πήρε το 16,4% των ψήφων – ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά του σε εθνικές εκλογές, αν και χαμηλότερο από το 22% που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις τον Ιανουάριο.

    «Αυτό είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα … ένα αποτέλεσμα ρεκόρ», δήλωσε ο συν-επικεφαλής του κόμματος Τίνο Κρουπάλλα. «Οι ψηφοφόροι μας παρέμειναν πιστοί σε εμάς και νικήσαμε το κόμμα του καγκελαρίου, των Πρασίνων και Φιλελευθέρων».

    Η επιτυχία του ήρθε παρά τον καταιγισμό αρνητικών πρωτοσέλιδων, πολλά από τα οποία αφορούσαν τον επικεφαλής υποψήφιό του στις εκλογές, τον Μαξιμίλιαν Κρα. Βοηθός του συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ενώ ο ίδιος προκάλεσε οργή υποβαθμίζοντας τα εγκλήματα των SS επί ναζιστικών ημερών. Το νούμερο δύο στη λίστα του AfD ερευνάται για διαφθορά.

    Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τα τρία κόμματα του εύθραυστου συνασπισμού του Σολτς – τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP. Οι Πράσινοι είδαν το ποσοστό τους να κατρακυλάει κατά περισσότερες από 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το SPD συγκέντρωσε μόλις 14% – το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε εθνική ψηφοφορία.

    Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση CDU-CSU κέρδισε τις εκλογές με 29 έδρες. Το SPD κέρδισε μόλις 14, οι Πράσινοι 12 και το FDP 5.

    Ισχυρή η Μελόνι

    Στην Ιταλία, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι συγκέντρωσε σχεδόν το 28,9% των ψήφων, βελτιώνοντας το ποσοστό του 26% των βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα.

    Η ισχυρή επίδοση εδραίωσε τη θέση της Μελόνι ως κυρίαρχη φιγούρα στον κυβερνητικό συνασπισμό της και θα ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Σε μια σύντομη εμφάνισή της νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Μελόνι χαιρέτισε με ενθουσιασμό την αύξηση της δημοτικότητας του κόμματός της μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία και δήλωσε ότι «η Ιταλία παρουσιάζεται στην G7 και στην Ευρώπη με την κυβέρνηση που είναι η ισχυρότερη όλων».

    Η δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν

    «Αποχαιρετήστε την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία», δήλωσε ο Σάιμον Χιξ, καθηγητής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

    Είπε ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε ακόμη πιο ισχυρό, καθώς μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα στα αριστερά ή στα δεξιά του.

    Όμως το αποτέλεσμα, σε βάρος των φιλελεύθερων και των Πράσινων κομμάτων, θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

    Στις Κάτω Χώρες, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε επτά έδρες, έναντι μιας έδρας την προηγούμενη φορά, αν και εξακολουθεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τη συμμαχία Εργατικών-Πράσινων.

    Τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ είχαν ισχυρές επιδόσεις στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες, προβλέπουν τα στοιχεία.

    «Παραμένει μια πλειοψηφία στο κέντρο για μια ισχυρή Ευρώπη. Το κέντρο αντέχει», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά τα πρώτα  αποτελέσματα. «Όλοι έχουμε συμφέρον από τη σταθερότητα», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στα άλλα κόμματα του κέντρου να την υποστηρίξουν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής.

    Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την στήριξη της πλειοψηφία του κοινοβουλίου των 720 εδρών.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ