ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για κάποιες από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες, η οικονομική κρίση ήταν ένα σινιάλο για να δράσουν επαγγελματικά στο εξωτερικό. Κάποιες άλλες όμως είδαν ευκαιρίες στη πατρίδα τους. Ιδού έξι επιτυχημένες γυναίκες που χτίζουν το μέλλον της Ελλάδας.
Έφη Αχτσιόγλου: Υπουργός Εργασίας
Ο ανασχηματισμός του 2016 εκτόξευσε την σύμβουλο του πρώην υπουργού Εργασίας στην θέση του υπουργού. Η 34χρονη εργατολόγος εργάστηκε στενά με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές, ώστε να ανασυστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα πρόνοιας της Ελλάδας, έπειτα από χρόνια περικοπών σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Είναι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα και προχωρά σε σταδιακή αναστροφή των περικοπών. Η Ελλάδα εξέπληξε τους δανειστές της τον Ιανουάριο αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό, ενώ η Αχτσιόγλου απορρίπτει την κριτική ότι η κίνηση αυτή θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε φθηνότερο μερικής απασχόλησης εργατικό δυναμικό.
«Αναγνωρίζουμε το χρέος μας προς τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Η αύξηση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας» λέει η ίδια.
Νίκη Κεραμέως, πολιτικός
Η σκιώδης υπουργός Παιδείας διερευνά τρόπους για να περιορίσει τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο.
Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκρινόμενη με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε.
Μια 45ετής συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η Κεραμέως. Προ μίας δεκαετίας, η τότε συντηρητική κυβέρνηση αποπειράθηκε να άρει την απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η κ. Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Η Κεραμέως, 38 χρονών, εισήχθη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική και αφού εργάστηκε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά από 4 χρόνια ως Βουλευτής, θεωρεί ότι είναι στο κατώφλι μίας καριέρας στην πολιτική.
Κατερίνα Πραματάρη, επιχειρηματίας
Τα ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα είναι γεμάτα με πιθανούς επιχειρηματίες που αναμένουν να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με την Κατερίνα Πραματάρη, διαχειρίστρια κεφαλαίων, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεταίρος σε ένα fund που διαχειρίζεται περί τα 30 εκατ. ευρώ.
Η 46χρονη λέει ότι υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για το ελληνικό οικοσύστημα των start-ups, κυρίως επειδή υπάρχει τόσο κρυμμένο ταλέντο στα ερευνητικά τμήματα των πανεπιστημίων.
Κατερίνα Στεφανίδη, ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ
Έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει ένα άλμα άνω των 5 μέτρων, κάτι που θα την εντάξει σε ένα κλειστό κλαμπ αθλητριών που έχουν ξεπεράσει στην καριέρα τους αυτό το όριο.
Η έλλειψη κρατικών πόρων για τον αθλητισμό, παρά την κληρονομιά της χώρας, βάζει εμπόδια στα επόμενα βήματα ταλαντούχων γυναικών σε ανώτερα επίπεδα. Τόσο οι χορηγίες όσο και οι επαγγελματίες προπονητές είναι σπάνιοι. Ως αποτέλεσμα, λίγες Ελληνίδες συμμετέχουν σε περισσότερες από μία Ολυμπιάδες.
Με πτυχίο στην γνωστική ψυχολογία η Στεφανίδη γνωρίζει την παγίδα της υπερβολικής σκέψης στον διάδρομο. Το ίδιο το κοντάρι μπορεί να σε φοβίσει, λέει η ίδια.
Ναντίνα Χριστοπούλου, ανθρωπολόγος
Με διδακτορικό στο Κέιμπριτζ, ήταν εκ των ιδρυτών της «Μέλισσας» πριν από τέσσερα χρόνια. Στην προσπάθεια συμμετείχαν γυναίκες πρόσφυγες, ενώ αυτή χρηματοδοτήθηκε από Έλληνες και διεθνείς δωρητές. Η Μέλισσα βοηθά και στηρίζει παιδιά προσφύγων, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και νομική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο.
Άννα Δαμάσκου, πρόεδρος της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς»
Έχει ερευνήσει μεγάλα σκάνδαλα στην Ελλάδα, με βασικό την υπόθεση υποκλοπών στη Vodafone, αλλά και την κακοδιαχείριση στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Οι έρευνες της Δαμάσκου ήταν εν μέρει ο λόγος που η κυβέρνηση το 2013 είχε υιοθετήσει τον πρώτο νόμο για την προστασία πληροφοριοδοτών.
Τέσσερα χρόνια μετά ανέλαβε τη θέση της προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και συνέχισε από εκεί τον αγώνα της κατά της διαφθοράς.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν δύο άντρες για κλοπές έργων τέχνης από εργαστήριο γλυπτικής
- Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού
- Σολτς στο Μαγδεμβούργο: Τρομερή πράξη να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς με τέτοια βαναυσότητα(upd)
- Σεισμός τώρα 2,1 Ρίχτερ στο Χαλάνδρι, αισθητός και στην Αθήνα