ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στους μετόχους σχεδόν 123 δισ. ευρώ για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς αυξάνουν τα μερίσματα πάνω από το υψηλό που είχαν διαμορφωθεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα οι επαναγορές αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες αναμένεται να διαθέσουν 74,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 49 δισ. ευρώ σε επαναγορές, όταν θα ανακοινώσουν τα κέρδη του 2024 τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS.
Η κλίμακα των αποδόσεων θα ξεπεράσει ακόμη και το εντυπωσιακό συνολικό ποσό που δόθηκε στους επενδυτές το 2023, καθώς τα στελέχη επιδιώκουν να μοιραστούν τα τεράστια κέρδη που αποκτήθηκαν όταν τα επιτόκια αυξάνονταν ραγδαία και να αποζημιώσουν τους μετόχους για την έλλειψη πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η εκτίναξη των κεφαλαιακών αποδόσεων έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία πολλοί επενδυτές απέφευγαν τον κλάδο, ο οποίος υπέφερε από τις χαμηλές αποτιμήσεις, μια δεκαετία πενιχρών μερισμάτων των μετόχων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών το 2020 για να μπλοκάρουν τα μερίσματα και τις επαναγορές.
Η HSBC, η BNP Paribas και η UniCredit αναμένεται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους με βάση τα αποτελέσματά τους το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, διανέμοντας 19,3 δισ. ευρώ, 11,6 δισ. ευρώ και 8,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης έχουν βελτιωθεί αισθητά από τότε που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022, έχοντας διανύσει μια επώδυνη δεκαετία χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων.
Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς μετέφεραν τα υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στους αποταμιευτές.
Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών. Ωστόσο, οι επενδυτές είχαν αμφισβητήσει κατά πόσον οι γενναίες πληρωμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους – τη διαφορά μεταξύ αυτών που πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις και αυτών που κερδίζουν από τα δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Jérôme Legras, διευθύνων σύμβουλος της Axiom Alternative Investments, η οποία κατέχει μετοχές στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ότι το σημερινό επίπεδο αποδόσεων είναι βιώσιμο και ότι η Axiom αναμένει «μικρή αύξηση της συνολικής απόδοσης για το 2025 σε σύγκριση με το 2024».
Οι φθηνότερες καταθέσεις, οι δανειολήπτες που αναχρηματοδοτούν με υψηλότερα επιτόκια και οι μεγαλύτερες αποδόσεις από τις επιχειρήσεις που παράγουν έσοδα από προμήθειες, βελτίωσαν τις προοπτικές, πρόσθεσε ο Legras.
«Τα επιτόκια πράγματι κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά βλέπουμε επίσης μια καλύτερη προοπτική για τα [καθαρά έσοδα από τόκους] λόγω της ανατιμολόγησης του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου δανείων, του χαμηλότερου κόστους καταθέσεων και των υψηλότερων προμηθειών», ιδιαίτερα για τις τράπεζες με ισχυρές δραστηριότητες που αποφέρουν προμήθειες στον τομέα διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, εξήγησε.
Η Citigroup αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανακοινώσουν μερίσματα ύψους 80 δισ. ευρώ και επαναγορές 54 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2025.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις υπολείπονται των αντίστοιχων αμερικανικών τραπεζών και πολλοί ευρωπαίοι δανειστές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
«Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτιμώνται για μια πτώση στα κέρδη και τις πληρωμές, κάτι που απλά δεν βλέπουμε», δήλωσε ο Jason Napier, επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην επενδυτική τράπεζα της UBS.
«Προβλέπουμε ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν μερίσματα και επαναγορές αξίας 10% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ή περισσότερο σε καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια: διπλάσια από ό,τι η αγορά μετοχών στο σύνολό της», εκτίμησε ο Napier.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες ότι ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό καθεστώς στις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να καταστήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές, ακόμη και στις εγχώριες αγορές τους, διευρύνοντας το discount της αποτίμησης.
Ο επικεφαλής της UniCredit, Andrea Orcel, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, είπε: «Προς το παρόν, η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα είναι πολύ μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τη λιγότερη ρύθμιση. Και δεδομένου ότι οι αμερικανικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, αυτό θα μας θέσει σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα».
Διαβάστε επίσης:
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Υποδομών: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάθεσης για τα έργα αποκατάστασης των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών από τις καταστροφές των «Daniel» και «Elias»
- ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ μοιράζονται την «πίτα» των μεγάλων έργων στη Θεσσαλία
- ΔΕΗ blue, ηγέτης στην ηλεκτροκίνηση
- Ο Νετανιάχου στηρίζει Μασκ για τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό: Συκοφαντείται ψευδώς – Η ανάρτηση στο X