Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

BC Partners: Σε αποκλειστικές συνομιλίες για επένδυση στη EuroLeague

Σταθόπουλος: Το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα και η συνεχής ανάπτυξη της οικονομίας

Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners

Η εταιρεία private equity BC Partners έχει ξεκινήσει αποκλειστικές συνομιλίες για την αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στη διοργάνωση μπάσκετ EuroLeague, εκτοπίζοντας ανταγωνιστές όπως η General Atlantic και η SURJ Sports Investment της Σαουδικής Αραβίας.

Η BC Partners, με έδρα το Λονδίνο, είναι πιθανό να κλείσει συμφωνία με την EuroLeague εντός του μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να πουλήσουν περίπου το 1/3 της επιχείρησης, με το 100% να αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν σε προηγούμενο δημοσίευμα οι Financial Times.

Η BC Partners, η General Atlantic και η EuroLeague αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η SURJ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.

Η BC Partners έχει διευρύνει το αθλητικό της χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συμφωνίας του πιστωτικού της τμήματος για την αγορά μεριδίου στο αθλητικό πρακτορείο GSE Worldwide.

Η EuroLeague περιλαμβάνει 18 συλλόγους και ο σημερινός πρωταθλητής είναι ο Παναθηναϊκός, αναφέρουν οι FT.

Πρώην παίκτες της EuroLeague, όπως οι Γάλλοι Victor Wembanyama και Bojan Bogdanovic, έχουν υπογράψει συμβόλαια με ομάδες του NBA.

Χορηγός του τίτλου της διοργάνωσης είναι η Turkish Airlines και οι αριθμοί των θεατών της είναι ολοένα και μεγαλύτεροι, σύμφωνα με τη λίγκα, λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος στην Τουρκία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ιταλία.

Οι εταιρείες private equity, συμπεριλαμβανομένης της CVC με έδρα το Λουξεμβούργο, επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στον αθλητισμό.

Η CVC έχει αποκτήσει μετοχές στους εμπορικούς βραχίονες των γαλλικών και ισπανικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, της αγγλικής Premiership Rugby και της διοργάνωσης ράγκμπι Six Nations.

Η Clearlake Capital είναι συνιδιοκτήτρια της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea μετά την εξαγορά της αξίας 2,5 δισ. λιρών το 2022, ενώ η RedBird Capital Partners κατέχει την ιταλική AC Milan.

Η Εθνική Ποδοσφαιρική Λίγκα των ΗΠΑ (NFL), έδωσε επίσης πρόσφατα το πράσινο φως για την απόκτηση συμμετοχών στις ομάδες της.

Σε έκθεσή της αυτό το μήνα, η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων PGIM δήλωσε ότι τα αθλητικά πρωταθλήματα «χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες streaming για να διεισδύσουν σε νέες περιοχές και να διευρύνουν το δυνητικό κοινό τους». Η έρευνα της PGIM υπογράμμισε την ευκαιρία που έχουν τα πρωταθλήματα να αυξήσουν τα διεθνή τους έσοδα.

Ο αριθμός των χρηστών της πλατφόρμας διαδικτυακής προβολής της EuroLeague αυξήθηκε κατά 46% σε 85.000 τη σεζόν 2023-24.

Ενώ ο κλάδος του αθλητισμού έχουν χαρακτηριστεί ως αντικυκλική επένδυση, με την ικανότητα να αντέχει στις οικονομικές υφέσεις λόγω της αφοσίωσης των φιλάθλων, ορισμένοι στον κλάδο έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις.

Ο Gerry Cardinale, ιδρυτής της RedBird, δήλωσε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις των private equity έχουν «διογκώσει μαζικά» τις αποτιμήσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων βασιζόμενα στις «επιφανειακές εκτιμήσεις» σχετικά με την ανάπτυξη.

Η νέα πηγή επενδύσεων δεν είναι παντού ευπρόσδεκτη. Νωρίτερα φέτος, το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ακύρωσε τις συνομιλίες για πιθανή επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες οπαδών.

Διαβάστε επίσης:

EuroLeague: Ενδιαφέρον από BC Partners, EQT και General Atlantic για την απόκτηση μεριδίου

CVC Capital Partners: Θα εισάγει την Zabka στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας

CVC Capital Partners: Συγκέντρωσε κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο