• bloomberg

    Financial Times

    Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο «αρχιτέκτονας» του PSI

    • Financial Times

    Lee Buchheit, ο «αρχιτέκτονας» του PSI


    Με μια ανάσα ανακούφισης έγινε δεκτή από πολλά hedge funds η είδηση ότι ο «αγαπημένος» δικηγόρος των κυβερνήσεων που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αποσύρεται από την ενεργό δράση, μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες στην Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.

    Lee Buchheit (Πηγή: International Financing Review)

    Ο Lee Buchheit, senior partner ενός από τα πλέον διακεκριμένα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίλυση σχεδόν όλων των περιπτώσεων κρατικής χρεοκοπίας της σύγχρονης Ιστορίας, από το Μεξικό και τη Ρωσία κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 μέχρι την Ελλάδα (όπου υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» της μαζικής αναδιάρθρωσης χρέους του 2012) και την Αργεντινή.

    Με ένα email προς τους πελάτες και τις επαφές του, την Τρίτη, ο κ. Buchheit ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Cleary Gottlieb στο τέλος του Μαρτίου, ύστερα από 43 χρόνια στο δικηγορικό γραφείο.

    «Αποσύρομαι από την εταιρεία. Δεν αποσύρομαι από τη ζωή. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές», ανέφερε στο email του ο κ. Buchheit.

    Ο γεννημένος στο Pittsburgh και σπουδαγμένος στο Cambridge δικηγόρος, ο οποίος σε κάποια φάση της ζωής του σχεδίαζε να γίνει φιλόσοφος, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον κόσμο του δημοσίου χρέους και πέρα από τις αναδιαρθρώσεις στις οποίες συνέβαλε ο ίδιος προσωπικά.

    Μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής, το 2001, και τη ζόρικη μάχη που ακολούθησε ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και το hedge fund Elliott Management, ο κ. Buchheit βοήθησε να καθιερωθούν, ως μέτρο μερικής αποκατάστασης, οι λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs). Οι ρήτρες αυτές ενσωματώνονται στα κρατικά ομόλογα για να μπορεί μια πλειοψηφία των πιστωτών να αναγκάζει τις μειοψηφίες να αποδεχθούν μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Οι ρήτρες αυτές χρησιμοποιούνται έκτοτε σχεδόν παντού στις αναδυόμενες αγορές.

    «Είναι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής», σχολιάζει ο Paul McNamara, διαχειριστής ομολογιακών κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών στην GAM. Και προσθέτει: «Συμμετείχε ενεργά σε κάθε μεγάλη αναδιάρθρωση που θυμάμαι. Αν ποτέ γράψει βιβλίο θα το αγοράσω χωρίς καν να το δω».

    Πιο πρόσφατα, ο κ. Buchheit εκμεταλλεύτηκε ένα νομικό «παραθυράκι» για να ενεργοποιήσει εκ των υστέρων ρήτρες συλλογικής δράσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, βοηθώντας την Ελλάδα να επιβάλει, το 2012, εν μέσω ισχυρότατων αντιδράσεων τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους (ύψους σχεδόν 200 δισ. ευρώ) που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως. Έκτοτε, η Ευρωζώνη αποφάσισε ότι όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις των χωρών της θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης.

    Ο διάβολος προσωποποιημένος

    Παρ’ όλο που ως δικηγόρος υπήρξαν φορές που εκπροσώπησε και πιστωτές, o κ. Buchheit προτιμούσε πάντα να δουλεύει στο πλευρό των κυβερνήσεων που δανείζονταν, υποστηρίζοντας ότι είναι απλά «πιο διασκεδαστικό».

    Ωστόσο, αυτό τον έκανε το «μαύρο πρόβατο» για κάποια funds που θεωρούν ότι η τακτική της «καμμένης γης» που ακολουθεί είναι καταστροφική για την ευρωστία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Κάποιοι λένε πως η εμφάνισή του και μόνο στο αεροδρόμιο μιας χώρας μπορεί από μόνη της να προκαλέσει «αναταράξεις» στις τιμές των ομολόγων της.

    «Υπάρχουν πολλοί που θαυμάζουν τον Lee και κάποιοι που τον απεχθάνονται… Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ο διάβολος προσωποποιημένος», δήλωνε στους FT το 2013 η Whitney Debevoise, partner της Arnold & Porter και πρώην εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Buchheit συνταξιοδοτείται δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι άσπονδοι εχθροί του στα hege funds μπορούν τώρα να πανηγυρίσουν. Οι εντολές που βρίσκονται σε εξέλιξη, π.χ. για τα Μπαρμπέιντος που αντιμετωπίζουν το τέταρτο σοβαρότερο πρόβλημα χρέους στον κόσμο, θα μείνουν στην Cleary Gottlieb.

    Ο ίδιος ο κ. Buchheit αναμένεται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και να συνεχίσει να ασχολείται με τον κλάδο στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε όλες αυτές τις δεκαετίες. Είναι άλλωστε μία από τις σημαντικότερες «φωνές» στον διάλογο για την επίλυση π.χ. των προβλημάτων χρέους της Βενεζουέλας, καθώς και της Ιταλίας.

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μεγάλη… έξοδος από τη Rothschild: Γιατί η Anne-Laure Kiechel εγκατέλειψε την τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «σφυρί» η πολυτελής έπαυλη του Φώτη Μπόμπολα στο Παλαιό Ψυχικό


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ