Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μιλά για το πώς να ξεπερνάς τις πολιτικές διαιρέσεις, για το πώς να αντιμετωπίζεις μια έρευνα για διαφθορά — και γιατί η Ευρώπη λειτουργεί καλύτερα σε περιόδους κρίσης.

Καθώς διασχίζει το πλήθος που έχει γεμίσει την είσοδο του Il Pasticcio, με ευγενικά χαμόγελα και ήπιες απολογίες, μου κάνει εντύπωση πόσο απίθανος φαίνεται ο Αντόνιο Κόστα ως ο άνθρωπος στον οποίο η ΕΕ θα στηριχτεί για να αντιμετωπίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

1

Ωστόσο, ο Πορτογάλος σοσιαλιστής, παιδί κομμουνιστή μετανάστη και υπέρμαχος του πολυμερούς διαλόγου, θα αναλάβει τον επόμενο μήνα ίσως τη δυσκολότερη θέση στην ήπειρο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλείται να κρατήσει ενωμένους τους 27 ηγέτες της ΕΕ, εν μέσω της συνεχώς αυξανόμενης διχόνοιας, απέναντι σε έναν Αμερικανό πρόεδρο που απειλεί να επιβάλει δασμούς σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομία και να πετύχει μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία, τον υπαρξιακό της εχθρό.

Ο Κόστα, φορώντας μαύρο σακάκι και ροζ γραβάτα με ψαροκόκαλο, χαμογελά με το χαρακτηριστικό του γέλιο όταν του αναφέρω τα τεράστια πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χάσματα ανάμεσα σε εκείνον και τον Τραμπ. Παίρνει μια ανάσα και λέει: «Πρέπει να μιλήσουμε μαζί του το συντομότερο δυνατόν».

«Η Ευρώπη έχει εμπειρία στο πώς να ζήσει με τον Τραμπ. Ίσως τώρα είναι πιο ριζοσπαστικός, πιο αποφασιστικός», αρχίζει. «Πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό… να βρούμε ένα σημείο εμπιστοσύνης για να διαχειριστούμε τις διαφορές μας. Αν δεν το κάνουμε, τότε αυτό θα είναι πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο. Όχι μόνο για εμάς ή για εκείνον».

Τρώμε μαζί οκτώ ημέρες μετά τη νίκη του Τραμπ. Το άνετο ιταλικό εστιατόριο, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των Βρυξελλών. Ο Κόστα το επισκέπτεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Μαουρίτσιο, ο ιδιοκτήτης, τον αποκαλεί «κύριο Αντόνιο». Οι πελάτες που περιμένουν στην πόρτα ενημερώνονται ότι η αναμονή για τραπέζι είναι 45 λεπτά, ενώ τα ποτήρια prosecco προσφέρονται δωρεάν.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Ξέρω πολύ καλά ότι αν θέλεις να διατηρήσεις την ελευθερία και τη δημοκρατία, πρέπει να αγωνίζεσαι για αυτές κάθε μέρα.

«Είμαι πολύ περίεργος για το πώς ο Τραμπ λέει ότι με δύο τηλεφωνήματα μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο [στην Ουκρανία] σε 24 ώρες», λέει ο Κόστα, τα μάτια του να λαμπυρίζουν πίσω από τα πορτοκαλί γυαλιά του. «Ελπίζω και εγώ να τελειώσει ο πόλεμος με δίκαιο τρόπο, αλλά να εξασφαλίσουμε μια διαρκή ειρήνη, όχι μόνο για την ώρα του γεύματός μας».

«Πιστεύετε ότι θέλει να κάνει στην Ουκρανία το ίδιο που έκανε ο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν; Δεν το πιστεύω», λέει, αναφερόμενος στην χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ το 2021.

«Είναι άλλο πράγμα για τον [Τραμπ] να βλέπει την Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία. Είναι διαφορετικό όταν βλέπει Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη Ρωσία και ότι οι κύριοι υποστηρικτές της Ρωσίας είναι η Κίνα και το Ιράν», λέει ο Κόστα. «Νομίζω ότι είναι αδύνατο να μην καταλάβει ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από την Ευρώπη και τη Ρωσία».

Εκτός από τους δασμούς 20% στις εισαγωγές, ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα υπερασπιστεί τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, εκτός αν αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες. «Αλλά για να συμβεί αυτό, απαιτείται μια ισχυρότερη Ευρώπη», λέει ο Κόστα. «Δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να δημιουργούν υπερβολικά οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη, γιατί τότε θα είναι πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε την άμυνά μας».

«Όλοι λένε: ‘Ω, δεν του αρέσουν οι Γερμανοί. Μισεί τα γερμανικά αυτοκίνητα’… [Αλλά] νομίζω ότι τον άκουσα να λέει ότι δεν θέλει να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε νέους πολέμους», λέει ο Κόστα με αίσθηση χιούμορ. «Άρα γιατί να θέλει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη;»

Μια σερβιτόρα φέρνει έναν πίνακα με κιμωλία και αρχίζει να αναφέρει τις επιλογές του μενού, αλλά ο Κόστα φαίνεται να έχει ήδη πάρει την απόφασή του εδώ και 25 χρόνια, από την πρώτη του επίσκεψη ως προσκεκλημένος του τότε επιτρόπου της Πορτογαλίας, Αντόνιο Βιτορίνο. «Πάντα επιλέγω το ειδικό τρίο ζυμαρικών», γελάει. Επιλέγω το ίδιο, ζητώντας να αντικατασταθεί το τρουφοραβιόλι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Γεννημένος στη Λισαβόνα το 1961, ο Κόστα είχε επιλεγεί από τον θείο του για να ενταχθεί στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία. Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στη Νομική, αλλά ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Νέων της Πορτογαλίας, τρέφοντας όνειρα να ακολουθήσει πολιτική καριέρα.
Κατά την πρώτη του πραγματική εκλογική εκστρατεία το 1993 για το δήμο Λούρες, μια περιοχή προαστίων της Λισαβόνας, διοργάνωσε μια κούρσα μεταξύ μιας Ferrari και ενός γαϊδάρου κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη για μια νέα γραμμή μετρό. Ο γαϊδάρoς κέρδισε, και παρόλο που ο Κόστα έχασε οριακά, απέκτησε φήμη και ενθουσιασμό για την πολιτική. Τα σχέδια του θείου του για την καριέρα του καταστράφηκαν.

Εξελέγη δήμαρχος της Λισαβόνας το 2007. Οκτώ χρόνια αργότερα, κέρδισε την πρώτη από τις τρεις θητείες του ως πρωθυπουργός.

Λέει ότι η πολιτική του είναι βαθιά προσωπική. «Γεννήθηκα όταν η Πορτογαλία βρισκόταν υπό δικτατορία, σε μια οικογένεια που αγωνιζόταν ενεργά κατά του καθεστώτος. Ο πατέρας μου ήταν κρυπτός κομμουνιστής αγωνιστής και συνελήφθη τρεις φορές. Ήταν επίσης συγγραφέας, και όλα τα βιβλία του λογοκρίθηκαν. Η μητέρα μου ήταν δημοσιογράφος… Θυμάμαι ως παιδί να τρώμε δείπνο και εκείνη να παίρνει τηλέφωνο για να διαπληκτιστεί με τους λογοκριτές.»

Στα 14 του, διοργάνωσε μια απεργία στο λύκειό του για να διαμαρτυρηθεί κατά της αδικαιολόγητης απόλυσης της διευθύντριάς του ως πολιτική εκδίκηση μετά την επανάσταση. Μποϊκόταρε τις εξετάσεις του και αναγκάστηκε να επαναλάβει την χρονιά.

«Ήταν πολύ καθοριστικό για την πολιτική μου ανάπτυξη, για να κατανοήσω τη σημασία της ελευθερίας. Το τέλος της δικτατορίας δεν ήταν το τέλος της ιστορίας ή του αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία», λέει. «Γι’ αυτό ξέρω πολύ καλά ότι αν θέλεις να διατηρήσεις την ελευθερία και τη δημοκρατία, πρέπει να αγωνίζεσαι για αυτές κάθε μέρα».

Θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1 Δεκεμβρίου. Ο ρόλος, που επιλέγεται από τους 27 ηγέτες της ΕΕ από τα δικά τους μέλη, περιλαμβάνει την προεδρία των τακτικών τους συνόδων, την καθοδήγηση της πολιτικής κατεύθυνσης της Ένωσης και την εκπροσώπησή της στο εξωτερικό.

Με οκτώ χρόνια εμπειρίας ως μέλος του Συμβουλίου ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του για τον ρεαλισμό και το χιούμορ του, ο Κόστα θεωρούνταν για καιρό πιθανός πρόεδρος.

Αλλά η μετάβαση από τη Λισαβόνα στις Βρυξέλλες φαινόταν να έχει καταρρεύσει πέρυσι, όταν οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς στον τομέα των φυσικών πόρων με φερόμενες συνδέσεις με το γραφείο του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Οι κατηγορίες και οι παραιτήσεις

Στις 7 Νοεμβρίου πέρυσι, οι εισαγγελείς συνέλαβαν τον Βίτορ Εσκάρια, τον επικεφαλής του προσωπικού του Κόστα, και πραγματοποίησαν εφόδους σε δεκάδες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων του γραφείου του, υπουργείων της κυβέρνησης και των κεντρικών γραφείων του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παρά την υπεράσπισή του για την αθωότητά του, ο Κόστα παραιτήθηκε εκείνο το απόγευμα, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του εν μέσω της υποψίας κακοδιοίκησης.

«Πίστευα ότι όλα είχαν τελειώσει», λέει. «Εκείνη τη στιγμή, πίστευα ότι θα άλλαζα ξανά τη ζωή μου και… θα επέστρεφα στο πανεπιστήμιο».
Ωστόσο, η υπόθεση γρήγορα αποδιοργανώθηκε. Ένα όνομα που ανέφερε ο Κόστα σε μια παρακολουθούμενη συνομιλία αποκαλύφθηκε ότι αφορούσε έναν άλλο άντρα με το ίδιο όνομα. Η έρευνα παραμένει ανοιχτή, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η παραίτησή του αποδείχθηκε τελικά στρατηγική κίνηση.

«Η πολιτική ζωή είναι παράξενη… όταν οι [άλλοι ηγέτες της ΕΕ] με κάλεσαν ξανά για τη δουλειά, είπα: ‘Εντάξει’», γελάει.
Αλλά πιστεύει ότι η φήμη του παραμένει αμετάβλητη; «Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο για όλους στην Πορτογαλία, κανείς δεν ασχολείται πια με αυτό», λέει.

Το φαγητό φτάνει: δύο αχνιστά πιάτα γεμάτα ορεκκιέτε με σάλτσα ντομάτας και γκουαντσιάλε, καλυμμένα με τριμμένη ρικότα, καθώς και φρέσκα φαγητά με κολοκύθα και λουκάνικο. Το δικό μου περιλαμβάνει και ριζότο με ραντίτσιο, ενώ ο Κόστα απολαμβάνει τα χοντρά ραβιόλια του, καλυμμένα με ξύσμα τρούφας.

Είναι μια στιγμή για μένα να σκιαγραφήσω την απαιτητική κατάσταση του Κόστα. Σε μια περίοδο όπου οι εθνικοί προϋπολογισμοί βρίσκονται υπό αυστηρούς περιορισμούς, η ΕΕ έχει ενημερωθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι απαιτούνται επιπλέον ετήσιες επενδύσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αναζωογονηθεί η παραπαίουσα οικονομία της. Η φιλόδοξη ατζέντα για την κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζει σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις, τα ακροδεξιά πολιτικά κινήματα κερδίζουν έδαφος, και οι κυβερνήσεις του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία — οι πιο ισχυροί παίκτες της ΕΕ — βρίσκονται σε αδύναμη θέση.

«Συνήθως, η Ευρώπη λειτουργεί καλύτερα σε περιόδους κρίσης», απαντά, παίρνοντας μια μπουκιά. Δεν έχει άδικο: τα πιο σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση της ΕΕ — από την έκδοση κοινών χρεών για την επιβίωση της πανδημίας έως τις κοινές αγορές όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας — πραγματοποιήθηκαν σε περιόδους έντονου άγχους.

«Θα είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο», παραδέχεται. «Αλλά οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και πολύ ρεαλιστές σχετικά με το μέγεθος των προβλημάτων».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Παραδέχεται ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα ταυτόχρονα. «Πρέπει να κάνουμε δραστικές αλλαγές για να ενισχύσουμε την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη στην Ευρώπη, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να αναθερμάνουμε τους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσουμε τα δίκτυά μας με τον πολυπολικό κόσμο, γιατί ο κόσμος δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη».

Ο ρόλος του Κόστα δεν θα διευκολυνθεί από την αυξανόμενη παρουσία εθνικιστών στο συμβούλιο ηγετών. Ο αρχι-Ευρωσκεπτικιστής Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν ήταν παλαιότερα η εξαίρεση σε ένα σώμα που κυριαρχούταν από κεντρώους πολιτικούς. Τώρα μπορεί να υπολογίζει την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και τον Σλοβάκο Ρόμπερτ Φίκο ως συμμάχους της δεξιάς. Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς είναι το μεγαλύτερο στην ολλανδική κυβερνητική συμμαχία, και τα ακροδεξιά κόμματα στηρίζουν τις κυβερνητικές συμμαχίες στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

«Η Ευρώπη σημαίνει ποικιλία. Έχουμε 27 ηγέτες γύρω από το τραπέζι. Ο καθένας τους με τα εθνικά του συμφέροντα, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», λέει. «Αυτό που είναι εξαιρετικό… είναι ότι παρά όλα αυτά προχωράμε».

Τον ανησυχεί η αδυναμία του Μακρόν και του Σολτς; «Είναι η δημοκρατία που λειτουργεί. Τα μέλη του συμβουλίου πάντα αλλάζουν», αποφεύγει να τοποθετηθεί, δείχνοντας άλλους ηγέτες όπως τον Ντόναλντ Τουσκ από την Πολωνία και τη Μέτε Φρέντρικσεν από τη Δανία ως παράγοντες σταθερότητας.

«Για παράδειγμα, αναφέρετε τη Μελόνι. Πάντα διαβάζω στον Τύπο ότι η Μελόνι είναι ένα προβληματικό μέλος του συμβουλίου. Είναι ο Ορμπάν, η Μελόνι, ο Φίκο», λέει. «Αυτό που έχω δει πάντα είναι η Μελόνι ως εποικοδομητική. Με τη δική της άποψη, σίγουρα, αλλά ποιος δεν το κάνει; Αυτό είναι το έργο σας».

Στη δημοκρατία, το πρόβλημα δεν είναι όταν δεν πιστεύεις το ίδιο, αλλά όταν δεν σέβεσαι εκείνον που σκέφτεται διαφορετικά.

Η αισιοδοξία επεκτείνεται και στην περίπτωση του Ορμπάν. «Ακόμα και με την Ουγγαρία, στις πιο κρίσιμες στιγμές… βρήκαμε έναν τρόπο να πάρουμε μια απόφαση», λέει.

Η κοινή αγάπη για το ποδόσφαιρο εξηγεί εν μέρει γιατί ο Κόστα, που υποστηρίζει την Μπενφίκα, έχει καλύτερη σχέση με τον Ορμπάν απ’ ό,τι οι περισσότεροι. «Ο Ορμπάν ως συνάδελφος πάντα έχει καλές προσωπικές σχέσεις με τους άλλους. Ακόμα και όταν έχουμε ριζικά διαφορετικές απόψεις», λέει ο Κόστα. «Στη δημοκρατία, το πρόβλημα δεν είναι όταν δεν πιστεύεις το ίδιο, αλλά όταν δεν σέβεσαι εκείνον που σκέφτεται διαφορετικά».

Τον ρωτάω αν θα ενθαρρύνει τον Ορμπάν, τον πιο εξέχοντα υποστηρικτή του Τραμπ — και του Πούτιν — στην Ευρώπη, να λειτουργήσει ως γέφυρα προς τον Λευκό Οίκο. «Θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στο έργο μου», λέει ο Κόστα. «Είναι μια έξυπνη ιδέα να χρησιμοποιήσεις τις διαφορετικές ικανότητες των διαφόρων παραγόντων. Αυτή η τρέχουσα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική δεν έχει μόνο προκλήσεις, αλλά κάποιες φορές προσφέρει και ευκαιρίες!»

«Κοίτα, είναι δημόσιο: ο Ορμπάν έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ. Και αυτό σίγουρα βοηθά», προσθέτει ο Κόστα. Ο ίδιος ο Κόστα έχει επίσης κάνει εκτενείς συζητήσεις με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με το πώς ο Νορβηγός χειρίστηκε επιτυχώς τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, όπως αποκαλύπτει.

-Εγώ έχω καταστρέψει το φαγητό μου. Θα μπορούσα να είχα φάει ολόκληρο το πιάτο με τα ορεκκιέτε και τη ξινή, αλμυρή σάλτσα του. Ο Κόστα συνεχίζει να δουλεύει τα πιάτα του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Η ινδική κληρονομιά του Κόστα μέσω του πατέρα του, ο οποίος είναι μισός Γκόαν, τον καθιστά το πρώτο άτομο με μη ευρωπαϊκές ρίζες που εκλέγεται πρόεδρος σε οποιονδήποτε από τους τρεις μεγαλύτερους θεσμούς της ΕΕ. Αλλά, όπως λέει, ήταν συγκρατημένος να μιλήσει για αυτό το ορόσημο, γιατί ποτέ δεν έκανε μεγάλη υπόθεση την ταυτότητά του.

«Δεν ήταν ποτέ κάτι ασυνήθιστο για μένα στην Πορτογαλία. Την πρώτη φορά που συνειδητοποίησα τη σημασία των ριζών μου ήταν όταν εκλέχτηκα δήμαρχος της Λισαβόνας, και η φωτογραφία μου ήταν στην πρώτη σελίδα όλων των ινδικών εφημερίδων», θυμάται.
«Και όταν έγινα ο πρώτος πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής στην Ευρώπη, πριν τον [Βρετανό Ρίσι] Σούνακ και τον [Ιρλανδό Λίο] Βαράντκαρ, δεν ήμουν μόνο στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, αλλά σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, τα περιοδικά», γελάει.
Είναι περήφανος κάτοχος της κάρτας Εξωτερικού Πολίτη της Ινδίας, την οποία του παρέδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, και διατηρεί ακόμα έναν ξάδελφο στη Γκόα. «Τώρα συνειδητοποιώ πως αυτές οι ρίζες με βοηθούν να κατανοώ καλύτερα την ποικιλομορφία και τον κόσμο πέρα από την πατρίδα μου και την Ευρώπη», αναφέρει.
Δεν πρόκειται μόνο για την Αμερική. Υπάρχει μια βαθιά ρωγμή στις κοινωνίες μας… είναι σχεδόν το ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Τον ρωτάω αν απογοητεύεται από την μετατόπιση της στάσης της ΕΕ απέναντι στη μετανάστευση προς τα δεξιά κατά το τελευταίο έτος, με την Πολωνία να πιέζει για αναστολή του δικαιώματος ασύλου, την Ιταλία να εξάγει μετανάστες στην Αλβανία και τις Βρυξέλλες να συναινούν στις απαιτήσεις των πρωτευουσών για αυστηρότερες πολιτικές. Ο Κόστα, ως πρωθυπουργός, ήταν γνωστός για την υποστήριξή του στη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε ότι, τουλάχιστον για οικονομικούς λόγους, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη νόμιμη μετανάστευση… [και] να διασφαλίσουμε πως η διεθνής προστασία των προσφύγων παραμένει πραγματικότητα», σημειώνει. «Ωστόσο, για να προστατεύσουμε το δικαίωμα στο άσυλο και να δημιουργήσουμε νόμιμα κανάλια μετανάστευσης, οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα σύνορά μας».

Ο Κόστα, για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, επιστρέφει στο προσωπικό στοιχείο. «Εσύ είσαι Βρετανίδα, εγώ Πορτογάλος. Γεννηθήκαμε σε χώρες με αποικιακή κληρονομιά. Έχουμε ζήσει την εμπειρία του να διασχίζουμε ωκεανούς, να μεταδίδουμε τον πολιτισμό μας, να είμαστε παρόντες παντού», λέει. «Έχουμε επίσης μακρά ιστορία ως χώρες υποδοχής μεταναστών… τόσο από τις πρώην αποικίες μας όσο και από άλλες περιοχές».

Μοιράζεται μια ανέκδοτη ιστορία για έναν Πολωνό ηγέτη που τον επισκέφθηκε στην Πορτογαλία. «Μου είπε: “Αντόνιο, στην Πορτογαλία, το να είσαι ή να μην είσαι Καθολικός είναι ζήτημα πίστης. Στην Πολωνία, όμως, ο Καθολικισμός είναι αυτό που ορίζει την ταυτότητά μας και μας ξεχωρίζει από τους Γερμανούς Προτεστάντες, τους Ρώσους Ορθόδοξους και τους Οθωμανούς Μουσουλμάνους.”»

«Και γι’ αυτό αυτή η συζήτηση για τη μετανάστευση είναι τόσο δύσκολη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τις διαφορετικές κουλτούρες στην Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό», λέει ο Κόστα.

Παραγγέλνουμε εσπρέσο, με τον Κόστα να ζητάει τον δικό του σε μεγαλύτερη ποσότητα, όπως είναι η παράδοση στην Πορτογαλία. Καθώς οι πελάτες αποχωρούν σιγά-σιγά, κατευθυνόμενοι στο γκρίζο ψιλόβροχο των Βρυξελλών, και το προσωπικό αρχίζει να ετοιμάζει τα τραπέζια για την απογευματινή βάρδια, η συζήτηση επιστρέφει στον Τραμπ.

«Δεν πρόκειται μόνο για την Αμερική. Υπάρχει μια βαθιά ρωγμή στις κοινωνίες μας», λέει όταν τον ρωτάω πώς ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Για διάφορους λόγους: η παγκοσμιοποίηση, η αύξηση των ανισοτήτων, η φτώχεια, η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, πολλές αβεβαιότητες… είναι σχεδόν το ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε είμαστε πιο πολωμένοι και πιο κατακερματισμένοι. Και αυτό φυσικά είναι δύσκολο να διαχειριστείς.»

«Πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των θεσμών της ΕΕ», προτείνει ο Κόστα. «Δεν νομίζω ότι μεγαλώνει, αλλά πρέπει να το κλείσουμε. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους.»

Είμαστε οι τελευταίοι που απομένουμε στο εστιατόριο. Καθώς πληρώνω τον λογαριασμό, ο Κόστα αστειεύεται με τον Μαουρίτσιο για την πρότασή του να κλείσουμε το γεύμα με ένα σφηνάκι λιμοντσέλο. Προσωπικά, δεν θα έλεγα όχι, αλλά ο Κόστα έχει μπροστά του πολλή δουλειά. Πάρα πολλή δουλειά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by António Costa (@antoniocostapm)

Διαβάστε επίσης :

Το story της Pam Bondi, της δικηγόρου του Τραμπ με τις αμφιλεγόμενες θέσεις που γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης

 


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.