ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
What lies ahead:
AI in Business
H Ελλάδα έχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της,
την παραγωγή ταλέντων στο AI
Ευάγγελος Αγγελίδης, CEO Profile Software
Για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό επιχειρείν, τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους μίλησε στο mononews ο CEO της Profile Software Ευάγγελος Αγγελίδης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής τόνισε ότι οι προκλήσεις ειδικά σε μια εταιρεία πληροφορικής είναι αρκετές, μέσα στις οποίες συγκαταλέγονται η συλλογή ποιοτικών δεδομένων, η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας, η ασφάλεια των δεδομένων.
Παράλληλα αναφέρει ότι παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς έχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της και αυτό είναι η παραγωγή ταλέντων.
Όπως λέει, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού ωστόσο «τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα των ερευνητικών κέντρων παράγουν ταλαντούχους επιστήμονες και μηχανικούς, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης».
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Αγγελίδη στο mononews
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, επηρεάζοντας τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική μας δραστηριότητα. Δεν πρόκειται απλώς για μια τεχνολογική τάση αλλά για έναν καταλύτη που μετασχηματίζει δραστικά την καθημερινότητά μας, καθιστώντας την πιο αποδοτική και ευχάριστη.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να ασπαστούν και να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις στρατηγικές τους, ώστε να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Στην Profile, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο και προσαρμόζουμε τις λύσεις μας, που απευθύνονται στον χρηματοοικονομικό κλάδο, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους. Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν τομείς όπως η αυτοματοποίηση και εξοικονόμηση κόστους, η βελτίωση λήψης αποφάσεων, η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών, η ασφάλεια και η συμμόρφωση, καθώς και η ενίσχυση της καινοτομίας.
Η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης σε μια εταιρεία πληροφορικής που δραστηριοποιείται στην χρηματοπιστωτική αγορά, συνεπάγεται διάφορες προκλήσεις. Στις σημαντικότερες συγκαταλέγονται η συλλογή ποιοτικών δεδομένων, η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και η ασφάλεια των δεδομένων σύμφωνα με την κανονιστική συμμόρφωση, η δεοντολογία και η διαφάνεια, καθώς επίσης και οι τεχνικές προκλήσεις όπως η υπολογιστική ισχύς που απαιτεί σημαντικές υποδομές, το οποίο αυξάνει το κόστος και την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης.
Συν τοις άλλοις, μεταξύ των προκλήσεων συγκαταλέγονται η αναγκαιότητα για διαρκή αναβάθμιση και εκπαίδευση. Αξιοσημείωτη πρόκληση είναι η ανεύρεση ανθρώπινου «ταλέντου», η οποία ταλανίζει ολόκληρο τον κλάδο πληροφορικής. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, η Profile ίδρυσε το 2021 την Profile Technologies, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου με απώτατο στόχο να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών (development hub) στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας το αυξανόμενο δυναμικό από την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, που αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων μηχανικών και νέων αποφοίτων.
Συνολικά, η ανάπτυξη του AI είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία και συντονισμένη προσπάθεια. Η επιτυχία, λοιπόν, εξαρτάται από την ικανότητα των επιχειρήσεων να υπερκεράσουν αυτές τις προκλήσεις και να καταστούν ικανές να παρέχουν αξιόπιστες και πρωτοποριακές λύσεις στους πελάτες τους.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές προοπτικές για να πρωταγωνιστήσει και να ωφεληθεί από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ των κύριων λόγων που υποστηρίζουν αυτή την άποψη είναι το εκπαιδευτικό υπόβαθρο της χώρας στους τομείς των θετικών επιστημών και της πληροφορικής. Τα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα των ερευνητικών κέντρων παράγουν ταλαντούχους επιστήμονες και μηχανικούς (αν και όπως αναφέρθηκε, η ζήτηση είναι σημαντικά υψηλότερη της προσφοράς), που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της. Σημειώνεται, επίσης, ότι πλήθος διεθνών παρόχων AI, ορισμένων από τα κορυφαία ονόματα στο χώρο, απασχολούν remotely Έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές και φιλοδοξούμε η τεχνογνωσία αυτή να επιστρέψει στους εγχώριους παρόχους. To ΑΙ μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να λειτουργεί ως ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της. Οι ολοκληρωμένες λύσεις AI των εταιρειών πληροφορικής μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, να μειώσουν τα κόστη και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Profile κινήθηκε άμεσα τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στις λύσεις λογισμικού για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ασφάλειας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των επιχειρηματικών διαδικασιών. Πριν από λίγους μήνες, παρουσίασε τη λύση AI.Adaptive, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου για ταχεία λήψη εξατομικευμένων αξιόπιστων πληροφοριών, χωρίς την προϋπόθεση προκαθορισμένων αναφορών, ώστε να λαμβάνουν ταχύτατα αποφάσεις, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού τους. Διατίθεται εμπορικά και ως αυτόνομη λύση, έχοντας την δυνατότητα να λειτουργεί με διάφορα υποσυστήματα Business Intelligence και Data Warehousing (BI/DW) τρίτων provider.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για τη συνεχή βελτίωση πρωτοποριακών προϊόντων AI. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Profile επενδύει περίπου το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε R&D με τα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα να αποτελούν πλέον το 95% των εσόδων της.
Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει ορισμένους κινδύνους. Στα οφέλη συγκαταλέγονται η σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών, ο αυτοματισμός και η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Επιπλέον, οι τεχνολογίες AI έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες που αλλάζουν τα δεδομένα στην παροχή υπηρεσιών.
Οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως την αξιοπιστία των συστημάτων AI και της δυνατότητας παραβίασης. Για παράδειγμα, μια κακόβουλη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα ασφάλειας. Επίσης, η χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων από συστήματα AI, αυξάνει την ανησυχία και θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Πέραν τούτου, οι επιπτώσεις στην εργασία και την απασχόληση αφορούν κυρίως τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας καθώς η χρήση του AI παρέχει τη δυνατότητα ευέλικτων και αποδοτικών μοντέλων εργασίας με την απομακρυσμένη εργασία και τη χρήση online εργαλείων να γίνονται πιο συχνές. Στα ανωτέρω, θα πρέπει να αναφερθεί η αλλαγή δεξιοτήτων καθώς οι θέσεις εργασίας απαιτούν νέες γνώσεις. Η σχετική εκπαίδευση των εργαζομένων είναι υψίστης σημασίας για την προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης προχωρούν με εκθετικούς ρυθμούς, που δύσκολα καταμετρώνται ποσοτικά σε αυτή τη φάση, επηρεάζοντας την επιχειρηματικότητα σε μεγάλο βαθμό. Στον οικονομικό τομέα, θα οδηγήσει σε αυτοματισμό επαναλαμβανόμενων και μονότονων εργασιών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας τα κόστη λειτουργίας. Επίσης, αναμένεται να δημιουργήσει νέες αγορές, προσφέροντας πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως εξατομικευμένες χρηματοοικονομικές συμβουλές στον κλάδο που δραστηριοποιείται η Profile.
Η χρήση AI αναμένεται να έχει βαθύ και ευρύ αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί λειτουργούν και παρέχουν αξία. Η ταχύτητα λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις με απώτατο στόχο την ικανοποίηση και την αφοσίωση των πελατών.
Οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να υιοθετήσουν και να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες AI, θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά. Εντούτοις, η σχετική χρήση εγείρει σημαντικά ζητήματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διασφάλιση της ιδιωτικότητας. Καθίσταται, πλέον, αναγκαίο να υπάρξει ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου που να ορίζει την ορθή και υπεύθυνη χρήση της AI.