Το αλουμίνιο ως πρώτη ύλη βρίσκεται  στο επίκεντρο των διεθνών τάσεων για ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης  λόγω της σχέσης του με την κυκλική οικονομία, την κλιματική ουδετερότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την ανακυκλωσιμότητά του.

Γίνεται όμως σύμφωνα με τα κριτήρια βιωσιμότητας και η παραγωγή του; Ακολουθούν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές αλουμινίου, τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης που απαιτούνται;

Την ανάγκη υπεύθυνης και βιώσιμης παραγωγής εντόπισαν από το 2009 πολλοί stakeholders (συμμέτοχοι) γύρω από το αλουμίνιο, παραγωγοί, καταναλωτές και οργανισμοί από όλο τον κόσμο και κατέληξαν το 2015 στη δημιουργία του προτύπου απόδοσης λειτουργίας (Performance Standard) του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  Aluminium Stewardship Initiative (ASI), που έχει ως αποστολή τη μεγιστοποίηση της συμβολής του αλουμινίου σε μια βιώσιμη κοινωνία και για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.  Από κοινού, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται στους στόχους και επιδιώκουν να προωθήσουν συνεργατικά την υπεύθυνη παραγωγή, προμήθεια και διαχείριση αλουμινίου.

Ακριβώς επειδή το αλουμίνιο έχει παγκόσμιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο οργανισμός ASI θέλησε να μετρήσει και να ποσοτικοποιήσει την απόδοση των παραγωγών αλουμινίου από την πρωτογενή παραγωγή του ως το τελικό προϊόν και να ελέγξει τη συμμόρφωση των παραγωγών του με κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης).

Έτσι αξιολογεί και κρίνει κάθε παραγωγό αλουμινίου κατά πόσο έχει περιβαλλοντική πολιτική και πώς τη μετράει, πώς την αποτιμάει, πώς την παρουσιάζει και πως την επικοινωνεί και πώς έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του στα κριτήρια βιωσιμότητας.

Έχει θέσει δείκτες μέτρησης της επίδοσης (KPIs)και πώς τους παρακολουθεί; Για τα κοινωνικά κριτήρια, αν έχει πλήρη κατανόηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αν τα διαφυλάσσει με βάση τις διεθνείς πρακτικές. Μπορεί τα παραπάνω να τα διαπιστώνει για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του; Έχει ολιστική γνώση και συνείδηση της βιωσιμότητας, μπορεί να την κάνει πράξη και να λογοδοτεί για αυτήν;

Τα κριτήρια του ASI, αναδεικνύουν τους παραγωγούς προϊόντων αλουμινίου σε αυτούς που έχουν ουσιαστική και αποδεδειγμένη προσέγγιση βιωσιμότητας στην παραγωγή τους και εφαρμόζουν τα ESG κριτήρια έναντι άλλων που παρουσιάζουν κενά στα κριτήρια αυτά και πρέπει να προβούν σε ενέργειες για να τα καλύψουν.

Οι εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί από τον ASI, έχουν σαφώς ένα προβάδισμα όχι μόνο χάρη στο ρόλο που θα παίξει το αλουμίνιο τα επόμενα χρόνια ως ένα μέταλλο με πολύτιμες ιδιότητες, αλλά ως ένα μέταλλο που παράγεται και επεξεργάζεται με υπεύθυνο τρόπο από εταιρείες που έχουν συνείδηση σε κάθε έκφανση της λειτουργίας τους των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης παραμέτρων και επιπτώσεων τους.

Το παράδειγμα της ElvalHalcor – Ποια τα οφέλη της  πιστοποίησης ASI Performance Standard

Η πρώτη ελληνική βιομηχανία που έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις συμμόρφωσης που έχει θέσει ο οργανισμός ASI και έχει εξασφαλίσει την πιστοποίηση με το πρότυπο ASI Performance Standard, είναι η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor.

Πρόκειται για μια βιομηχανία κατά 91% εξαγωγική, (oι πωλήσεις εκτός Ελλάδας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 91% του συνολικού κύκλου εργασιών-στοιχεία ElvalHalcor 2020), η οποία επενδύει συστηματικά στην τεχνολογική πρωτοπορία και στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και θέτει σε υψηλή προτεραιότητα το στοίχημα της βιωσιμότητας, κάτι που προσδίδει μεγάλη υπεραξία τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στα προϊόντα της.

Με την πιστοποίηση αυτή, η Elval εξασφάλισε μία θέση στις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας αλουμινίου, με κριτήριο την υπεύθυνη παραγωγή, με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, με πολιτικές, διαδικασίες και συστήματα.

Η νέα περίοδος που διανύουμε, ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων βιωσιμότητας και η πιστοποίηση αυτή, επιβεβαιώνει την επίδοση της εταιρείας σε όλο το φάσμα που διέπει την υπεύθυνη παραγωγή αλουμινίου και συγκεκριμένα στους τρεις πυλώνες ESG.

Η προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, συνδέεται με εφαρμογή πρακτικών υπεύθυνης λειτουργίας και ολοκληρωμένα συστήματα και διαδικασίες που υποστηρίζουν τη συνεχή βελτίωση, με δείκτες παρακολούθησης της επίδοσης (KPIs), αυστηρές μεθοδολογίες και πιστοποιήσεις επίδοσης από ανεξάρτητους φορείς ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία των στοιχείων.

Γιατί πλέον, την εποχή που η βιωσιμότητα γίνεται επιτακτική ανάγκη,  οι απαιτήσεις των πελατών από τους προμηθευτές τους, δεν περιορίζονται στην προμήθεια ποιοτικών προϊόντων αλλά και στην εξασφάλιση με αποδείξεις, όπως μια αυστηρή και αξιόπιστη πιστοποίηση,  ότι πληρούν τις προδιαγραφές βιωσιμότητας. Η ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών που μια εταιρεία τηρεί απέναντι στους συμμετόχους της και την εφοδιαστική αλυσίδα στην οποία συμμετέχει, γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μέσω της πιστοποίησης με το ASI Performance Standard, o τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor ενισχύει με τρόπο ουσιαστικό την ανταγωνιστικότητά της, την εταιρική της εικόνα και το εμπορικό της σήμα, εξασφαλίζοντας οφέλη που την καθιερώνουν ως υπεύθυνο παραγωγό σε μια εποχή που η λογοδοσία στον τρόπο παραγωγής και η βιωσιμότητα αποτελούν το απαραίτητο διαβατήριο για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση