Συμφώνησαν χθες οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδεχτούν τις πιστοποιήσεις της νέας κοινής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει ο Τειρεσίας, για την αξιολόγηση των επιδόσεων ESG όλων των επιχειρήσεων -πελατών των τραπεζών, με στόχο να λαμβάνονται υπόψιν από τις τράπεζες στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Τειρεσίας, με στόχο να αξιολογεί τις επιδόσεις ESG των δανειοληπτών για λογαριασμό των πελατών των τραπεζών έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα  στην οποία η κάθε εταιρεία απαντώντας ένα ερωτηματολόγιο θα μπορεί να μετρά τις επιδόσεις της σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και βιωσιμότητας.

1

Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό εργαλείο, που με αυτόματο τρόπο θα αξιολογεί τις επιδόσεις ESG κάθε εταιρείας, πελάτη των τραπεζών.

Μέσω της πλατφόρμας, οι τράπεζες θα μπορούν πολύ γρήγορα και με αυτόματο τρόπο να αξιολογούν τις επιδόσεις βιωσιμότητας όλων των πελατών τους, σε ψηφιακό περιβάλλον, επιταχύνοντας την εναρμόνισή τους με τα ESG πρότυπα και μειώνοντας τον πιστωτικό τους κίνδυνο.

Σημειώνεται, ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωτικό από το 2023 να αξιολογούν τις επιδόσεις βιωσιμότητας όλων των πελατών τους και η νέα πλατφόρμα περιλαμβάνει όλες τις Οδηγίες και όλα τα πρότυπα βάσει των οποίων γίνονται οι αξιολογήσεις, με βάση τα δεδομένα που καταχωρούνται από τις επιχειρήσεις στα 150 διαφορετικά σημεία συλλογής δεδομένων.

Έχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα,  οι τράπεζες μέσω του Τειρεσία, θα είναι σε θέση να φιλτράρουν και να αξιολογούν ανάλογα τη δραστηριότητά του, τον κάθε υποψήφιο για χρηματοδότηση ή επένδυση πελάτη τους και να  λαμβάνουν με αυτόματο τρόπο την αξιολόγησή του.

Τι σημαίνει για τα επιτόκια

Αφού βαθμολογηθούν οι επιδόσεις των εταιρειών με αυτόματο τρόπο, ανάλογα τη δραστηριότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, η κάθε τράπεζα θα επιλέγει ανάλογα τη βαρύτητα που θέλει να δώσει στα θέματα βιωσιμότητας, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που θα δίνει στους εν λόγω πελάτες της, μέσω χαμηλότερων ή υψηλότερων επιτοκίων.

Όπως ανέφερε στο mononews.gr πηγή από συστημική τράπεζα: «Για τις τράπεζες ανάλογα τη δραστηριότητα οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Αυτές που είναι πράσινες όπως οι ΑΠΕ και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυτές που έχουν προχωρήσει την ενεργειακή τους μετάβαση και έχουν καλές επιδόσεις ESG, οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση, και κάποιες άλλες που δεν μπορούν λόγω του αντικειμένου τους ή του μεγέθους τους να κάνουν τίποτα.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες υπάρχουν άλλοι δείκτες στην αξιολόγησή τους. Και κάθε τράπεζα, ανάλογα την εμπορική της πολιτική, μπορεί να επιλέξει αν θα δίνει χαμηλότερα ή ψηλότερα επιτόκια στους πελάτες της ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα ESG. Στόχος των τραπεζών είναι να προσελκύσουν για δανειοδότηση επιχειρήσεις με υψηλή βαθμολογία στα ESG γιατί τότε βελτιώνουν και τις δικές του επιδόσεις».

Διαβάστε επίσης:

Τειρεσίας: Από τη «μαύρη λίστα» στο credit scoring

Θεόδωρος Σκυλακάκης για τιμολόγια ρεύματος: Περιμένετε μέχρι την 1η Ιανουαρίου – Γιατί θα πέσουν οι τιμές

Mytilineos: Ποδαρικό στη διεθνή αγορά των διασυνδέσεων- Αύξηση πάνω από 300 εκατ. στο ανεκτέλεστο