ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030, τη συνολική ισχύ των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές σε 4,3 GW και τα συστήματα αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση στα 1,7 GW έως το έτος 2030 και να αυξηθεί σημαντικά και στα 5,5 GW, έως το έτος 2050, με τη συνολική χωρητικότητα των έργων να είναι της τάξης των 11GWh, αναφέρει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που βγήκε χθες σε διαβούλευση.
Για να δείτε το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ πατήστε εδώ.
Επίσης, προβλέπει η συνολική παραγωγή βιομεθανίου να ανέλθει στις 2,1 TWh το έτος 2030, στις 3,6 TWh το έτος 2040 και στις 4,6 TWh έτος 2050.
Όπως σημειώνει από τους υφιστάμενους σταθμούς βιοαερίου, που εκτιμάται ότι 38 που γειτνιάζουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου, μπορούν να μετατραπούν σχετικά γρήγορα σε παραγωγή βιομεθανίου με ενεργειακό περιεχόμενο 0,9 TWh/χρόνο περίπου.
Η υπόλοιπη παραγωγή βιομεθανίου (της τάξεως των 1,2 TWh/χρόνο) για τον στόχο του έτους 2030 εκτιμάται ότι θα προέλθουν κυρίως από νέες μονάδες.
Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει επίσης ότι, εξετάζεται η παραγωγή μέχρι το έτος 2030 ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου της τάξεως της μιας TWh σε ετήσια βάση, η οποία θα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή συνθετικής κηροζίνης και συνθετικής μεθανόλης.
Επιπρόσθετα, μικρή ποσότητα θα χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όπως είναι ενδεικτικά η κίνηση λεωφορείων (προγραμματίζεται η πιλοτική αγορά 50 υδρογονοκίνητων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
Και σημειώνει ότι προβλέπεται ότι περίπου το 2,5% της καθαρής εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού το έτος 2030 και το 23,4% το έτος 2050 θα οφείλεται στις ανάγκες για παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ένα κείμενο που αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με αρχικό ορόσημο το έτος 2030.
Το ΕΣΕΚ παρουσιάζει και αναλύει Προτεραιότητες και Μέτρα Πολιτικής σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθιστώντας το κείμενο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως τονίζεται σχετικά στην εισαγωγή της διαβούλευσης:
«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει διαδοχικά άλματα στην ενεργειακή της μετάβαση τα τελευταία χρόνια έχοντας αναδειχθεί σε πρωτοπόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο ΕΣΕΚ το 2019, για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου.
Για αυτό και είναι σε θέση, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, να θέσει πιο φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για το 2030 αρχικά, ενώ πλέον τίθενται στόχοι και για την περίοδο έως το 2050.
Στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, προτάσσοντας τις ωριμότερες και φθηνότερες παρεμβάσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, με το μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία, και πετυχαίνοντας τελικά μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Έλληνες πολίτες.
Η εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος για την περίοδο μέχρι το 2050, με βασικό ορόσημο το 2030, παρουσιάζεται αναλυτικά σε σχετικά κεφάλαια του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, με τη χρήση δύο διεθνώς επιστημονικά αναγνωρισμένων ενεργειακών μοντέλων.
Καλούμε λοιπόν την κοινωνία των πολιτών να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 16η Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11.00 πμ».
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά 629MW ΑΠΕ της Evryo Group στη Ρουμανία
Θεόδωρος Σκυλακάκης: 200 εκ. ευρώ για έργα αντλησιοταμίευσης με αφαλάτωση για τα νησιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μία κατακόκκινη νύχτα έζησε ο Πειραιάς! Όλη η πόλη μια γιορτή!
- Τράπεζες: Ο «χορός» των αυξήσεων στις τιμές στόχους τους συνεχίζεται
- Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν δύο άντρες για κλοπές έργων τέχνης από εργαστήριο γλυπτικής
- Συρία: Οι νέοι ηγέτες της χώρας ονόμασαν υπουργό Εξωτερικών – Το προφίλ του νέου υπουργού