ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έμφαση στα κριτήρια ESG δίνει ένα νέο δανειακό προϊόν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, είπε χθες μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Όπως εξήγησε το νέο δάνειο το οποίο βγάζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα με πρόσκληση στο τραπεζικό σύστημα και είναι το ΦΕΚ 21/2/2022, θα έχει την εξής δομή: “Ο σκοπός του είναι ενίσχυση ανταγωνιστικότητας. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα είναι εταιρείες με επιχειρηματικό σχέδιο κλασικά business plan που να επενδύουν σε Καινοτομία. Θα υπάρχουν κριτήρια ένταξης που είναι αρκετά κοινά, γιατί οι τράπεζες θα γνωρίζουν τα έχουν δουλέψει με το EIF στο παρελθόν. Θα μπορούν να συμμετέχουν εταιρείες που είναι ήδη μέλη του Elevate Greece ή εταιρείες που στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει και έχουν λάβει ενισχύσεις για προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογίας και εταιρείες με απόδειξη καταχώρησης τεχνολογικού δικαιώματος, οι λεγόμενες πατέντες, που στη χώρα μας δεν είναι πολύ μπροστά”.
Επίσης, τόνισε ότι θα έχει μια πρωτοτυπία αυτό το προϊόν. “Εκτός από την εκταμίευση του δανείου έχει ένα μπόνους. Δηλαδή, όταν θα επιτευχθούν κριτήρια Καινοτομίας και κριτήρια ESG θα μπορέσει να πάρει μπόνους επίτευξης στόχου που θα μπορέσει να αφήσει μέχρι το 20% του κεφαλαίου. Άρα, ουσιαστικά η επιχείρηση η οποία πληροί ή θα μπορέσει να φτάσει τα κριτήρια που έχουμε βάλει θα πληρώσει το 80% του δανείου που πήρε. Γυρνάμε πίσω ένα 20% που θεωρείται επιδότηση. Είναι σημαντικό, και νομίζω, δεν έχει ξαναγίνει”.
Επιλέξιμες εταιρείες, όπως εξήγησε, είναι όλες, δηλαδή, είναι και οι start up, είναι και οι small-medium επιχειρήσεις. Το ύψος του χαρτοφυλακίου είναι 120 εκατομμύρια και το μάξιμουμ ποσό δανεισμού 400.000 είναι ένα ποσό που μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει σε ένα επενδυτικό πλάνο. Το ύψος της εγγύησης είναι 80% και στην κατανομή του κινδύνου τα χρήματα του δημοσίου συμμετέχουν 32%. Η διάρκεια του δανείου επενδυτικό έως 10 έτη και η «πρωτοτυπία» είναι το ποσοστό επιχορήγησης του κεφαλαίου το οποίο στη συνέχεια επιστρέφεται.
Πλατφόρμα αξιολόγησης ESG στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Δεν είναι όμως αυτή η πρώτη κίνηση την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να αφυπνίσει τις επιχειρήσεις για τα κριτήρια ESG.
Μαζί με το Elevate Greece ολοκλήρωσαν ένα διαγωνισμό με έπαθλο μια χρηματοδότηση proof of concept μια σύμβαση της τράπεζας με τους νικητές. Οι δύο εταιρείες που διακρίθηκαν μα βάση τα κριτήρια καινοτομίας και ESG φτιάχνουν ένα proof of concept στην ψηφιακή πλατφόρμα για αξιολόγηση επιχειρήσεων βάση ESG και βαθμό Καινοτομίας. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιείται από την Αναπτυξιακή τράπεζα για την αξιολόγηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων στα κριτήρια ESG.
Όπως είπε η κ. Χατζηπέτρου, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Καινοτομίας, γιατί το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό με το digital και εκεί θα πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες. “Η διασύνδεση των κριτηρίων taxonomy με τα πρότυπα βιωσιμότητας, χρειάζονται δράσεις, καθοδήγηση και εκπαίδευση των μικρομεσαίων και των αρχών”, κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί