ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρόγραμμα, που βασίζεται στη διαλογή υλικών στην πηγή, υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Τήλου και φυσικά τη διαρκή δέσμευση των κατοίκων της Τήλου.
Η Τήλος παρήγαγε ετησίως περίπου 600 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων, εκ των οποίων ανακυκλωνόταν μόνο το 10%, τη στιγμή που ο «εθνικός στόχος» έως το 2025 ορίζεται στο 55%. Σήμερα, η Τήλος αποτελεί το πρώτο νησί που πέτυχε 100% εκτροπή από την ταφή αποβλήτων με 87% ποσοστό ανακύκλωσης.
O διευθύνων σύμβουλος της Polygreen και εμπνευστής του οράματος για το 1ο νησί μηδενικών αποβλήτων στη χώρα μας, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, μιλάει στο mononews.gr για το όραμά του, το πρόγραμμα Just Go Zero να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους Δήμους και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα και τονίζει ότι σε 5 χρόνια θα μπορούσαμε να απαλλαχτούμε από τους ΧΥΤΑ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος και ποιοτικά ανακυκλωμένα υλικά.
-Ποιο είναι το πρόβλημα στον τρόπο που γίνεται η ανακύκλωση σήμερα, και πώς θα πιάσουμε τον στόχο 55% ανακύκλωση μέχρι το 2025;
-Σήμερα η ανακύκλωση είναι σε τέλμα γιατί δε γίνεται σωστά η διαλογή, και η συμμετοχή των νοικοκυριών.
Τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων παράγουν τρία πράγματα ένα απορριμματογενές καύσιμο το RDF για την τσιμεντοβιομηχανία, κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό για τα χωράφια) και τα ανακυκλωμένα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο) που πωλούνται.
Οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, προσπαθούν να παράξουν πρώτη ύλη κατάλληλη για την τσιμεντοβιομηχανία.
Όμως το RDF που παράγουν είναι κακής ποιότητας και δυσκολεύεται η τσιμεντοβιομηχανία να το χρησιμοποιήσει. Δεν παράγεται σωστά το RDF γιατί η πρώτη ύλη που φτάνει στις μονάδες είναι κακής ποιότητας δηλαδή σύμμεικτη, γιατί δεν έχει προηγηθεί σωστή διαλογή.
Το πρόβλημα αυτό που ξεκινάει από τα νοικοκυριά και εμείς μπορούμε να το λύσουμε με το σύστημα ανακύκλωσης της Polygreen.
Εμείς προτείναμε στην Πολιτεία, να αναλάβουμε τη διαλογή.
Η καλύτερη διαλογή μπορεί να επιτευχθεί με εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση των νοικοκυριών για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν.
Και να τονίσω ότι το σύστημα Just Go Zero της Polygreen, μπορεί να υλοποιηθεί υπό προϋποθέσεις τμηματικά σε κάποιες περιπτώσεις, δηλαδή μόνο η εκπαίδευση, ή μόνο η ανακύκλωση ή μόνο η μεταφορά, ανάλογα με την υπάρχουσα αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων υποδομών.
-Στην Τήλο πετύχατε ρεκόρ ανακύκλωσης 87%. Μπορεί αυτό να γίνει και σε μεγάλους Δήμους;
-Αυτό που έγινε στην Τήλο σε μικρή κλίμακα μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα, είναι ένα ολιστικό σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κοινότητα.
Σε όποια περιοχή εφαρμόσουμε την ολιστική διαχείριση μέσα σε 5 χρόνια μπορούμε να απαλλαχτούμε από τους ΧΥΤΑ.
Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται είναι τεράστια τόσο για το περιβάλλον που θα απαλλαχτεί από το πρόβλημα των σκουπιδιών όσο και για την οικονομία αφού θα παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε ανακυκλώσιμα προϊόντα ποιότητας, γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί.
Η Πολιτεία, προς το παρόν, θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να γίνει σε νησιά ίδιου μεγέθους με την Τήλο των 1000 κατοίκων ενώ εμείς υποστηρίζουμε ότι μπορεί να γίνει σε κοινότητες και Δήμους οποιουδήποτε μεγέθους.
Και μπορούμε να δούμε τα ποσοστά επιτυχίας της Τήλου, το 87% ανακύκλωση ή και μεγαλύτερα πάρα πολύ γρήγορα.
Για το μοντέλο αυτό έχουν δείξει ενδιαφέρον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κοινότητες που ξεπερνούν τους 50.000.
Το αν θα δούμε το επιτυχημένο αυτό μοντέλο σε άλλες πόλεις είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Χρειαζόμαστε μακροχρόνια συμβόλαια για να μπορέσουμε να κάνουμε αποσβέσεις από τις επενδύσεις που θα κάνουμε και χρειάζεται να γίνει Ολιστική διαχείριση απορριπτόμενων υλικών.
-Ποιο θα ήταν το κόστος του έργου και πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί;
-Το έργο της Ολιστικής διαχείρισης απορριπτόμενων υλικών από τα νοικοκυριά, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το κόστος στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα είναι ανάλογο με το υφιστάμενο κόστος για τη διαχείριση απορριμμάτων που είναι 250 ευρώ ο τόνος, όταν ο κάθε κάτοικο παράγει 500 κιλά απορρίμματα το χρόνο, οπότε το κόστος του έργου είναι 125 ευρώ ανά κάτοικο.
Με αυτόν τον προϋπολογισμό, μπορούμε να εξασφαλίσουμε, ότι μπορούμε να αναλάβουμε την ανακύκλωση με επιτυχία, τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή των νοικοκυριών όσο και την ποιότητα των παραγόμενων καυσίμων και υλικών.
Αν αντιμετωπιστεί η ανακύκλωση με ολιστικό τρόπο και προκηρυχθεί διαγωνισμός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το έργο της ανακύκλωσης μακροπρόθεσμα και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις στην εκπαίδευση, τη μεταφορά και την ψηφιοποίηση.
Διαβάστε επίσης
Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος (Polygreen): Σε άλλα νησιά και στη Μέση Ανατολή το μοντέλο της Τήλου
Ο Δήμος Τήλου στοχεύει σε μια θέση ανάμεσα στις Zero Waste Cities
Λαυρέντης Αλβέρτης (Polygreen): Πετύχαμε 75% ανακύκλωση στην Τήλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»