ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πυκνώνουν οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο και ανεβαίνει ο λογαριασμός σε αριθμό θυμάτων και κεφάλαια που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
Η Patricia Gaspar, Γενική Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, μίλησε αποκλειστικά στο mononews.gr για την ανάγκη να αλλάξουμε για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από τις φυσικές καταστροφές που πλέον γίνονται πιο μεγάλες και πιο συχνές.
Όπως επισημαίνει ο τρόπος που μέχρι σήμερα λειτουργούσαμε δεν αρκεί για να μας προστατέψει και πρέπει να κινητοποιηθούμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις των καταστροφών.
Η Patricia Gaspar, ήταν μεταξύ των ομιλητών στο Συνέδριο Economist, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, «Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας ανθεκτικότητα», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Ερώτηση: Τι πρέπει να γίνει για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών;
Απάντηση: Ο κόσμος δεν είναι πια ίδιος και η Πολιτική Προστασία πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή χρειαζόμαστε στιβαρές κρατικές δομές, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις χρειαζόμαστε συνδυασμό προσπαθειών και κυρίως να αλλάξουμε προσέγγιση.
Πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τις κοινωνίες και τα κράτη για να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Τέτοια φαινόμενα θα συμβαίνουν πιο συχνά και θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Εδώ και πολλά χρόνια κάναμε πράγματα στις χώρες μας που τώρα καταλαβαίνουμε ότι δεν έγιναν σωστά. Πριν από 15 χρόνια δεν είχαμε τη γνώση που έχουμε σήμερα, δεν υπήρχε η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα ούτε οι σημερινές ανάγκες.
Όλα είναι διαφορετικά και τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση και την τεχνολογία που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που παρουσιάζονται σήμερα για να προετοιμαστούμε και να προφυλαχθούμε.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι αλλαγές που πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν;
Απάντηση: Στα 120 δισ. δολάρια ανέρχεται το κόστος για τις καταστροφές που έγιναν στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο και το ερώτημα είναι αν θα ήταν εφικτό να αποφευχθούν οι μεγάλες καταστροφές.
Για να προλάβουμε και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να επενδύσουμε στην πρόβλεψη και την ετοιμότητα.
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη γη και να υιοθετήσουμε πολιτικές με άξονα την προστασία από τις καταστροφές και να επενδύσουμε και να πιστέψουμε στην επιστήμη.
Ερώτηση: Στην Πορτογαλία τι έχει κάνει;
Απάντηση: Η Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζει υψηλό αντίκτυπο κλιματικής αλλαγής και τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά. Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών και την ευαισθητοποίησή τους σε όλη τη χώρα, εγκρίναμε ένα σύστημα διαχείρισης δασών και εγκρίναμε ένα πρόγραμμα για την πολιτική προστασία με 5 στόχους.
Καμιά χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της και η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για να βγούμε από αυτό το σύστημα της τρωτότητας. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν πολιτικές μετριασμού των καταστροφών και να στραφούμε σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική με τη συνεργασία όλων.
Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο προετοιμασίας μας και υιοθετούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έχουμε μια εθνική στρατηγική για προβλεπτική πολιτική προστασία. Μέχρι σήμερα η πολιτική προστασία είχε αρμοδιότητα μόνο να ανταποκρίνεται στις καταστροφές αλλά πλέον η στόχευση είναι να προετοιμάζεται και να προβλέπει.
Ερώτηση: Πώς μπορεί να λειτουργήσει με προβλεπτικότητα η Πολιτική Προστασία;
Απάντηση: Πρέπει να φέρουμε πιο κοντά την επιστήμη στην Πολιτική Προστασία και με μια νέα αντιμετώπιση να εκσυγχρονίσουμε και να αλλάξουμε τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα.
Φωτιές, πλημμύρες, καύσωνες, είναι φυσικά φαινόμενα που γίνονται φυσικές καταστροφές από τον τρόπο που χτυπάνε τη ζωή μας, χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί γι αυτά.
Η κλιματική κρίση πάει πολύ γρήγορα και ήδη έχουμε καθυστερήσει. Βλέπουμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα, τη Λιβύη, τη Βραζιλία και πρέπει να σπεύσουμε να αλλάξουμε προσέγγιση.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική και η συνεργασία με τα σχολεία γιατί οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να αντιδρούν γιατί δεν είναι μόνο οι κρατικοί θεσμοί που πρέπει να αλλάξουν πρέπει να αλλάξουν και οι προσωπικές συμπεριφορές.
Όταν συμβαίνουν μεγάλες καταστροφές, η διάσωση μπορεί να μην μπορεί να γίνει κεντρικά άμεσα. Πρέπει οι πολίτες να ξέρουν τους κινδύνους και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε δημιουργήσει μια εθνική πλατφόρμα για την προστασία από κινδύνους καταστροφών για να αυξήσουμε την υπευθυνότητα και έτσι την ευαλωτότητα των πολιτών και να μειώσουμε τον κίνδυνο.
Και για να έχουμε μικρότερο κίνδυνο χρειαζόμαστε μια ευρεία στρατηγική που να ξεκινάει από την καλύτερη διοίκηση των πόλεων, καλύτερες κατασκευές και καλύτερη καθοδήγηση των πολιτών.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ, Φ.Α, NRG, Elpedison, Zeniθ, EFA: Οι εταιρείες ενέργειας στην ΔΕΘ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηδάκης στο TikTok για προμήθειες τραπεζών: Για όσoυς μας κατηγορούν πως δεν δίνουμε «ούτε τ’ αγγέλου μας νερό»
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα
- Ανδρουλάκης: Ούτε ακροδεξιοί ούτε δραχμιστές στο δικό μου υπουργικό συμβούλιο