ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, το θέμα απασχολεί τη μητρική, Deutsche Telekom, που αναζητά κεντρικό τρόπο αντιστάθμισης εκπομπών είτε μέσω της Εθελοντικής Αγοράς άνθρακα είτε μέσω μεγάλων επενδύσεων σε πράσινα έργα, με τρόπο ώστε να αντισταθμιστούν οι εκπομπές και των θυγατρικών της σε όλο τον κόσμο.
Οι εκπομπές του ΟΤΕ στο πεδίο 1 και το πεδίο 2 (άμεσες και έμμεσες από την κατανάλωση ενέργειας) ανέρχονται σε 14.500 τόνους ή 5 τόνοι ανά 1.000.000 είσπραξης. Μαζί με τις εκπομπές του πεδίου 3 (εκπομπές από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού) οι εκπομπές ανεβαίνουν στους 413.000 τόνους ή 140 τόνοι ανά 1.000.000 είσπραξης.
Στρατηγική του ΟΤΕ είναι να μειώσει τις εκπομπές του, κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2019.
«Σε πρώτη φάση, στρατηγική της εταιρείας, είναι να εντοπίσει από ποια σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών. Ακολούθως θα πραγματοποιήσουμε παρεμβάσεις με στόχο τη μείωσή τους, και τέλος σε συνεργασία με τη μητρική να αναζητηθεί μεγάλης κλίμακας αντιστάθμιση εκπομπών», ανέφερε στο mononews.gr, η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Βιωσιμότητας του ομίλου ΟΤΕ.
Μείωση εκπομπών από την επένδυση στο Μέγαρο ΟΤΕ
Μέχρι την άνοιξη του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη ανακαίνιση που πραγματοποιεί ο ΟΤΕ στο Μέγαρο του ΟΤΕ, με στόχο την εξοικονόμηση κόστους, ενέργειας, αλλά και εκπομπών, τόνισε χθες η διοίκηση της εταιρείας κατά την παρουσίαση της μετατροπής του κτηρίου του ΟΤΕ σε πράσινο κτήριο.
Η επένδυση συνολικά θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, και μέσω αυτής ο ΟΤΕ θα πετύχει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 3 GWh, γλιτώνοντας συνολικά από την εξοικονόμηση ενέργειας και την παύση της μίσθωσης του κτηρίου στην Παιανία 13,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 1100 τόνους το χρόνο.
Στα επόμενα σχέδια της εταιρείας για το περαιτέρω πρασίνισμά της είναι να αναζητήσει πράσινα διμερή συμβόλαια από την αγορά, αλλά και να τοποθετήσει φ/β για να καλύπτει μέσω της ηλιακής ενέργειας μέρος των ενεργειακών της αναγκών.
Ωστόσο, περαιτέρω επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν αποτελούν μέρος της στρατηγικής του ΟΤΕ, όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ, καθώς όπως είπε το ετήσιο CAPEX των 550 εκ. ευρώ της εταιρείας επικεντρώνεται στις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και δεν υπάρχει δυνατότητα για επενδύσεις και στην ενέργεια.
Αντίθετα, στα σχέδια της εταιρείας είναι να συνεχίσει τις ανακαινίσεις για να μετατρέψει σε πράσινα κτήρια και άλλα κτήρια του ομίλου, συνολικής έκτασης 120.000 τ.μ, και ειδικότερα, στα κτήρια στην πλατεία Βικτωρίας, στην Καρόλου Ντιλ, στη Δάφνη, στον Κεραμεικό, στην Αγία Παρασκευή και στο studio CosmoteTV.
Τα παραπάνω ακίνητα ανήκουν στην ΟΤΕ Estate της οποίας συνολικά τα ακίνητα είναι 2.633 κτήρια και 2.289 οικόπεδα, έχουν αξία 1 δισ. ευρώ και έχουν συνολικά έκταση 1,14 εκ. τ.μ. Σενάρια αξιοποίησης της εταιρείας αυτής χωριστά, υπήρχαν στο παρελθόν, έπαψαν λόγω κρίσης και τώρα επανεξετάζονται, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
Διαβάστε επίσης:
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Στα €50 εκατ. η ανακαίνιση του Μεγάρου
Χάρης Δούκας, Δημήτρης Κουρέτας: Πώς η κλιματική κρίση καθόρισε την ψήφο
Πώς οι χειρισμοί του ΑΔΜΗΕ οδήγησαν σε μπλακ άουτ τις ΑΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα