ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημόσια συζήτηση για τη βιωσιμότητα και το taxonomy αναφέρθηκε μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών ο Nicholas Pfaff, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής της Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Διεθνούς Ένωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγορών (ICMA).
Τι είναι τελικά το taxonomy; Μήπως όπως μετά την υπερβολική χρήση του green τώρα γίνεται υπερβολική χρήση του greenwashing; Και αν κάνουμε πολύ αυστηρά τα όρια του τι είναι βιώσιμο, πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση; Παρουσιάζοντας αυτούς τους προβληματισμούς, ο Nicholas Pfaff, τόνισε ότι ενώ η Ευρώπη είναι μπροστά στα θέματα βιωσιμότητας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε διαφωνίες για την ορολογία και τις πολιτικές.
Όπως είπε κυριαρχεί μια ασάφεια για το τι πραγματικά είναι το taxonomy, και δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τελικά.
Τι είναι το taxonomy;
Κάνουμε μια εκτατική ερμηνεία της λέξης taxonomy, σημείωσε. Και εκτός από σύστημα ταξινόμησης, τη χρησιμοποιούμε και ως ετικέτα χρηματοοικονομικών προϊόντων ή ως τον στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Όμως taxonomy, είπε, είναι ένα σύστημα ταξινόμησης, που κρίνει με βάση τις οικονομικές δραστηριότητες ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι οι πιο βιώσιμες σήμερα. Όπως είπε λιγότερο από το 5% της ευρωπαϊκής δραστηριότητας πληρεί τα κριτήρια για να περάσει το κατώφλι του taxonomy.
Αν ερμηνεύσουμε το taxonomy σαν τον στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής, μπορούμε να βάλουμε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη σε αυτό; Όχι απάντησε, εξηγώντας ότι το taxonomy είναι ένα εργαλείο, ένα άλλο είναι η μετάβαση από του σκούρο καφέ, στο ανοιχτό καφέ, στο ανοιχτό πράσινο και στο σκούρο πράσινο.
Όπως διευκρίνισε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση της λέξης Greenwashing που έχει μια πολύ αρνητική χροιά σαν να πρόκειται για κάτι παράνομο και δημιουργείται μια σύγχυση. Ενώ ουσιαστικά υπάρχει μια σειρά από project που μπορεί να είναι από Light Green μέχρι Dark Green, δεν μπορεί να θεωρούμε ότι αν είναι Light Green είναι Green washing.
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν αρκούν τα light green projects, σημείωσε, ή να μην επιλέγουμε να επενδύουμε σε light green projects, όμως αυτο δε σημαίνει ότι είναι greenwashing.
Και συνεχίζοντας ο κ. Pfaff είπε, ότι αν πούμε ότι τα πράσινα ομόλογα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το taxonomy θα πρέπει να χρηματοδοτούν το 5% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Γι αυτό και προτείνει να χρησιμοποιούμε καλύτερους όρους να μη χρησιμοποιούμε τόσο πολύ τη λέξη grenwashing και με καταγγελτικό τρόπο και να μη στρέφουμε τις πολιτικές χρηματοδότησης στο φόβο γιατί κινδυνεύει όλη αυτή η πρόοδος που έχει γίνει στην Ευρώπη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί