Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ESG News

Nasdaq Sustainable Lens: Νέα πλατφόρμα ΑΙ βοηθά τους επενδυτές να πλοηγηθούν στα δεδομένα ESG

Michael Stiller, New Initiatives, Capital Access Platforms στο Nasdaq

O Nasdaq ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα του Nasdaq Sustainable Lens, μιας νέας πλατφόρμας SaaS με τεχνητή νοημοσύνη που στοχεύει να βοηθήσει εταιρείες και επενδυτές να πλοηγηθούν και να χρησιμοποιήσουν δεδομένα ESG από χιλιάδες εταιρείες.

Σύμφωνα με το Nasdaq, η νέα πλατφόρμα παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε περισσότερα από 9.000 έγγραφα εταιρειών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνοψίζουν γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και να απαντούν αξιόπιστα σε ερωτήσεις των ενδιαφερομένων, καθώς και να συγκρίνουν τις γνωστοποιήσεις με νέα πρότυπα αναφοράς και άλλες εταιρείες που λειτουργούν ως AI -τροφοδοτούμενος βοηθός ESG, αντί για χειρωνακτική έρευνα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παροχής απαντήσεων σε ερωτήσεις μέσω συνομιλίας και σύνοψης, παρακολούθησης τάσεων ESG σε συνομηλίκους και κλάδους, χρήση εργαλείου αναζήτησης φυσικής γλώσσας για πλοήγηση σε χιλιάδες αναφορές βιωσιμότητας και οικονομικές αρχειοθετήσεις, γνωστοποιήσεις αναφοράς έναντι ομοτίμων, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δηλώσεων βιωσιμότητας και αξιολόγηση της ευθυγράμμισης της αναφοράς ESG με τους κανονισμούς και τα πλαίσια.

Μαζί με την έκδοση, ο Nasdaq περιέγραψε έρευνα που διεξήχθη αξιοποιώντας τη νέα πλατφόρμα για την ανάλυση γνωστοποιήσεων βιωσιμότητας από 7.200 εταιρείες, με ευρήματα που περιλαμβάνουν πληροφορίες ότι μόνο το 44% των εταιρειών παρέχουν επί του παρόντος γνωστοποιήσεις σχετικές με το κλίμα που ευθυγραμμίζονται με το CSRD, το ISSB και τον προτεινόμενο κανόνα SEC για το κλίμα, ενώ το 75% παρέχει γνωστοποιήσεις ανθρώπινου κεφαλαίου CSRD και ISSB.

Ο Nasdaq τονίζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην επίτευξη της ανάπτυξης των προτύπων ESG και τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν ότι λίγες εταιρείες αισθάνονται έτοιμες να ανταποκριθούν στους επερχόμενους κανονισμούς ESG. Μια πρόσφατη έκθεση από την KPMG διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των εταιρειών αναφέρουν ότι διαθέτουν πολιτικές, δεξιότητες και συστήματα ESG για ανεξάρτητη διασφάλιση δεδομένων ESG.

Περαιτέρω, ο Nasdaq εξηγεί ότι απαιτείται σημαντικός αριθμός πόρων για την κάλυψη των ρυθμιστικών απαιτήσεων και για να βοηθηθούν οι εταιρείες να αποφασίσουν σε ποιους τομείς ESG θα επικεντρωθούν. Το ESG είναι επίσης ένας σχετικά νέος τομέας για εταιρείες, ειδικά για μικρότερες εταιρείες, επομένως οι υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και προσπάθεια στις ομάδες.

Οι γνωστοποιήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ποιοτικά, μη δομημένα, διάσπαρτα σύνολα πληροφοριών που θα μπορούσε να είναι κουραστικό να αντιμετωπιστούν με μη αυτόματο τρόπο, επομένως η πλατφόρμα Nasdaq και άλλες παρόμοιες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των αναφορών. Ειδικά καθώς οι εταιρείες υπόκεινται σε έλεγχο για την υποβολή ισχυρισμών βιωσιμότητας που δυνητικά δεν είναι αξιόπιστοι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι αναφορές αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις προσπάθειες μιας εταιρείας.

Στην ανάρτηση που ανακοινώνει τη νέα πλατφόρμα, ο Michael Stiller, New Initiatives, Capital Access Platforms στο Nasdaq, είπε:

«Δύο ισχυρές τάσεις συγκρούονται. Η βιωσιμότητα και τα ESG εξελίσσονται ταυτόχρονα ενώ οι εξελίξεις της τεχνολογίας AI  δίνει τη δυνατότητα για νέες αποδόσεις. Καθώς ο Nasdaq προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών, διατηρούμε τον πρωταρχικό μας στόχο να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ως μέσο – για να ενισχύσουμε την οικονομική πρόοδο, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εργαστούν πιο έξυπνα και να έχουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα και ιδέες».