• ESG Today

    Μαθιός Ρήγας (COP 28): Η ενεργειακή ασφάλεια και η μείωση εκπομπών συνδυάζονται

    O CEO της Energean Μαθιός Ρήγας στο COP28


    Τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στην COP 28 και τον τρόπο με τον οποίο η Energean συμβάλλει ταυτόχρονα στην ενεργειακή ασφάλεια και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας, σε άρθρο του, που δημοσιεύει αποκλειστικά το mononews.

    “Για ποιο λόγο βρίσκομαι στο COP28; Για να υποστηρίξω ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η επίτευξη του στόχου για θερμοκρασία στον πλανήτη μας έως 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή συνδυάζονται!

    Πιστεύω ότι όλοι οι συντελεστές του ενεργειακού και του βιομηχανικού τομέα οφείλουν να εργαστούν μαζί ώστε να βρουν πρακτικές λύσεις στις κλιματικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο ισορροπίας ανάμεσα στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού και στον στόχο να περιορίσουμε τη θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.

    Η Energean είναι ένας περιφερειακός ηγέτης στην ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη που μειώνει σταθερά και με συνέπεια το ανθρακικό της αποτύπωμα και διασφαλίζει την προμήθεια ενέργειας.

    Ήμασταν η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που δεσμευθήκαμε στον στόχο για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (net zero). Από το 2019 που δεσμευθήκαμε στον συγκεκριμένο στόχο, έχουμε μειώσει κατά 80% το ανθρακικό μας αποτύπωμα, το οποίο πλέον βρίσκεται στα 9 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (kgCO2e/boe), δηλαδή σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου που βρίσκεται στα 15 kgCO2e/boe. Έχουμε κερδίσει βραβεία για τη στρατηγική βιωσιμότητας που ακολουθούμε, και επιτυγχάνουμε σταθερά τις υψηλότερες αξιολογήσεις στον χώρο μας από αξιολογητές όπως το Sustainalytics, το Bloomberg και το CDP. Η μετοχή μας είναι ενταγμένη στον δείκτη FTSE4Good.

    Πώς το επιτύχαμε αυτό; Εστιάζοντας στο φυσικό αέριο και επιχειρώντας με τρόπο που ηγείται στον βιομηχανικό τομέα. Η παραγωγή πετρελαίου είναι αναμφίβολα πιο ευέλικτη, πιο κερδοφόρα και πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμη. Ωστόσο, στην Energean ποτέ δεν ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο.

    Το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει για δεκαετίες ένας ζωτικής σημασίας ενεργειακός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο Στην περιοχή μας, έχει αντικαταστήσει και θα εξακολουθήσει να αντικαθιστά μορφές ενέργειας με μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο επίσης συνιστά μια ασφαλή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας που λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και εγγυάται και μόνο στον βιομηχανικό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

    Ένας πρωτοπόρος: το μόνο project αποθήκευσης CO2 σε ΝΑ.Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο 

    Η παλαιότερη επένδυσή μας στον Πρίνο θα εξελιχθεί στη μοναδική εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει ήδη συμπεριληφθεί στην 6η Λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για εξαντλημένα κοιτάσματα στη Νότια Ευρώπη – όπως έχει ήδη συμβεί στον Βορρά.

    Έχουμε ήδη υπογράψει 8 μη δεσμευτικά MoUs για την αποθήκευση συνολικά 4,8 εκατ. τόνων CO2 ετησίως με βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την εκπομπή CO2 κατά τη λειτουργία τους (τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια, εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων) από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Νότια Ιταλία και τη Βουλγαρία. Έχουμε θέσει ως στόχο το project να είναι έτοιμο για λειτουργία στο δ΄τρίμηνο του 2025.

    Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο πηγαίνει πιο πέρα από την υποστήριξη της στρατηγικής μας για την επίτευξη του net zerο – για την ακρίβεια, έχει μικρή επίδραση στην στρατηγική της μείωσης εκπομπών συνολικά για τον όμιλό μας. Ωστόσο, μέσα από το ETHOS μας, είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε τις κοινωνίες που φιλοξενούν τις δραστηριότητές μας. Συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών στην περιοχή, το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο διασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιστρέφοντας, τώρα, στην αρχή: γιατί βρίσκομαι στο COP28;

    Έχουμε έρθει για να ακούσουμε, να μάθουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Επίσης, έχουμε έρθει για να προωθήσουμε το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο ως το μοναδικό ενταγμένο στα PCIs της Ευρωπαϊκής Ένωσης project στη ΝΑ. Ευρώπη, καθώς και για να υπερασπιστούμε τον ρόλο του φυσικού αερίου στην παγκόσμια δυναμική της ενέργειας.

    Χωρίς την δέσμευση και την αποθήκευση CO2, χωρίς την παραγωγή φυσικού αερίου με βιώσιμο τρόπο, η Ανατολική Μεσόγειος και η ΝΑ. Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ενεργειακή ασφάλεια και στην απασχόληση στον βιομηχανικό τομέα. Η δέσμευση και αποθήκευση CO2 και η παραγωγή φυσικού αερίου με βιώσιμο τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία προς τη διασφάλιση αξιόπιστης, βιώσιμης και προσιτής ενέργειας για όλους.

    Κοινώς, είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος!

    Η Energean έκανε πάντα τη θετική διαφορά. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το επαναλάβουμε και στο COP28″.

     

    Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean



    ΣΧΟΛΙΑ