Στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι της Βοιωτίας, που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η ελληνική  τσιμεντοβιομηχανία, τρέχει μελέτες και πιλοτικές δοκιμές της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, είπε χθες στο Delphi Forum ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability Officer στην ΤΙΤΑΝ.

Μια επένδυση για τη δέσμευση άνθρακα έχει τόσο υψηλό κόστος που υπερβαίνει αρκετά το κόστος ενός νέους εργοστασίου τσιμέντου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κανελλόπουλος.

1

Είναι ένα σχέδιο πολύ ενδιαφέρον και σύνθετο, είπε αλλά για να προχωρήσουν τέτοιες τεχνολογίες, πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να δημιουργηθούν καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης από την κυβέρνηση και ιδιωτικούς φορείς.

Επίσης σημείωσε, ότι η δέσμευση άνθρακα είναι μόνο ένα βήμα, μετά πρέπει να μπορεί και να μεταφερθεί και να αξιοποιηθεί και αυτό σημαίνει, ότι χρειάζονται υποδομές σε όλη την αλυσίδα αξίας, και “δεν αρκεί να κάνουμε κάτι στην περίμετρο του εργοστασίου μας. Πρέπει να κινητοποιηθεί ένα ευρύτερο οικοσύστημα που περιλαμβάνει από παραγωγούς και προμηθευτές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι καταναλωτές διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται και ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο σημείωσε ότι ακόμη απουσιάζει από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο, θα βοηθήσει να γίνουν οι επενδύσεις, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα εξασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού με επιχειρήσεις χωρών που δεν έχουν περιορισμούς στις εκπομπές.

Υψηλοί οι στόχοι της ΤΙΤΑΝ για τη μείωση εκπομπών

Η μείωση εκπομπών που σημείωσε η ΤΙΤΑΝ το 2021 και το 2022 ήταν τριπλάσια από ότι ήταν τα προηγούμενα 5 χρόνια, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλο. Εξήγησε ότι αυτό το πέτυχε, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά καύσιμα, με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, με τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των εργοστασίων της και με την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών.