ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την εκκίνηση της λειτουργίας της καθετοποιημένης πιλοτικής μονάδας (R&D) παραγωγής στοιχείων μπαταριών λιθίου προετοιμάζει η Sunlight στο εργοστασιακό συγκρότημα Ξάνθης, με στόχο να είναι έτοιμη για τη μεγάλη επένδυση που θα πραγματοποιήσει στην Πτολεμαΐδα στο πλαίσιο των επενδύσεων του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης της απολιγνιτοποίησης.
Στόχος της πιλοτικής μονάδας είναι να παράξει στοιχεία λιθίου -που σήμερα η εταιρεία τα εισάγει- ώστε να εισάγει λίθιο, καθετοποιώντας περεταίρω την διαδικασία παραγωγής.
Τα στοιχεία λιθίου που θα παράγει η πιλοτική μονάδα θα αφορούν τις εφαρμογές μπαταριών που εμπορεύεται, για μπαταρίες κλαρκ, συσσωρευτές και αποθήκευση ενέργειας.
Σχετικά με τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, αναφέρθηκε στη σημασία της κυκλικής οικονομίας και στη συστηματική επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
«Η δημοσίευση της πρόσφατης έκθεσης της IPCC, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες ρεκόρ και τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ευρώπη, αναδεικνύουν την ανάγκη αφύπνισης του κλάδου μας και υπογραμμίζουν ότι εμείς – ως βιομηχανία – δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Οφείλουμε να δεσμευτούμε στη συστηματική επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα αναπτυχθούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ικανά να τροφοδοτήσουν με βιώσιμη ενέργεια τις μελλοντικές γενιές.
Εφαρμόζοντας στη SUNLIGHT ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, παράγουμε το 60% της ζήτησης μολύβδου για τη μονάδα παραγωγής μπαταριών μας. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Γι’ αυτό επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία κυψελών και μονάδων λιθίου για βιομηχανικές εφαρμογές, από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα. Παράλληλα, επενδύουμε σε μία πρότυπη πιλοτική μονάδα, ενώ σχεδιάζουμε και το μοντέλο λειτουργίας της ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου.
Είμαστε αφοσιωμένοι στο φιλόδοξο επιχειρηματικό μας πλάνο, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι καμία επιχείρηση μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει την παρούσα κλιματική κρίση. Είναι αναγκαία η διακλαδική συνεργασία σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξελιχθεί ο κλάδος της αποθήκευσης ενέργειας και να επιταχύνουμε τη μετάβαση του πλανήτη σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, μηδενικών εκπομπών».
SUNLIGHT Recycling: Παράγει 16.500 τόνους μολύβδου υψηλής καθαρότητας
Σημειώνεται ότι η SUNLIGHT Recycling, η μονάδα ανακύκλωσης της Sunlight προάγει την κυκλική οικονομία, και αποτελεί τον βραχίονα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου-Οξέος της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ. Η εταιρεία, λειτουργεί την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει πιστοποίηση του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η μονάδα ανακύκλωσης έχει λάβει πιστοποίηση για τη χρήση συστημάτων διαχείρισης περιβάλλοντος (ISO 14001:2004), ποιότητας (ISO 9001:2008) και υγείας και ασφάλειας στην εργασία (BS OHSAS 18001:2007).
Η SUNLIGHT Recycling, βρίσκεται σε συνολική έκταση 42 στρεμμάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), διαθέτει δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως, ενώ έχει δυνατότητα παραγωγής 16.500 τόνων μολύβδου υψηλής καθαρότητας, καθώς και κραμάτων μολύβδου. Μέσω της SUNLIGHT Recycling, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα η πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος, καθώς περιλαμβάνει τον πλήρη κύκλο ανακύκλωσης, δηλαδή τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μπαταριών, την ανακύκλωσή τους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας και την αξιοποίηση των προϊόντων ανακύκλωσης για την παραγωγή νέων μπαταριών στην Ελλάδα από τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας